fbpx

Възрастните потребители на интернет (65+) – особености и ползи

Възрастните потребители на интернет (65+) – особености и ползи

Интернет промени света. Особено през последните 2 години на пандемия той така се срасна с живота ни, че е трудно да си представим как бихме се справили без него в месеците на изолация. И в този смисъл е интересно доколко, как и за какво използват възрастните хора световната мрежа, за какво още биха могли да я използват, и как да минимизират сериозния риск да станат жертва на киберпрестъпления.

Каква част от възрастните у нас използват интернет

През 2020 година Европейската комисия възлага на Евростат проучване  колко популярно е използването на интернет сред възрастните хора между 65 и74 години в страните-членки. България е на последно място с 25% активни потребители на интернет от проучваната възрастова група. На първо място е Дания – 94%. Изследването, според направената уговорка, се отнася реално до първото тримесечие на 2020 – във времето преди пандемията. Така че вероятно през последните месеци картината е вече различна, но все пак резултатите от изследването дават някакъв ориентир къде сме спрямо останалите европейци.

За какво възрастните използват интернета

Комуникация

Анекдотичният образ на бабата, която говори с внучето си в чужбина, е още по-актуален. Само че поради страх от болестта и поради затварянията, тя вече общува онлайн и с децата си и внуците в България, че и в същия град. Хората над 65 стават все по-активни в социалните мрежи и се учат да използват приложения за видеоразговори. Това продължава да е преобладаващият начин да общуват не само със семейството, но и с приятелите си.

Достъп до информация

Чрез интернет възрастните получават лесен и евтин достъп до желаната информация – електронни издания на вестници и списания, новинарски сайтове, онлайн телевизия, здравни сайтове и  т. н.

Забавления

Тук влиза слушане на музика, разглеждане на музеи онлайн, гледане на филми и видео при  поискване, игри – колективни или индивидуални и др.

Работа и творчество

Сравнително малко са възрастните, които имат собствен уебсайт или блог, но има и такива, които създават и качват съдържание или работят дистанционно.

Онлайн пазаруване

Все повече са хората над 65 години, които се доверяват на онлайн пазаруването. Докато мъжете са по-активни при търсенето на информация, дамите ги изпреварват в онлайн търговията и резервирането на билети, места в хотели и др.

За какво още биха могли хората над 65 да използват интернет

По света вече са много популярни различни приложения, разработени специално за по-възрастните. (Приложението е софтуер, с който, без да използвате браузъра си, само с натискане на бутон, получавате достъп до различни ресурси.) Сред тях са такива, които ще: 

 • ви напомнят, че е време да пиете хапчетата си;
 • преобразуват речта в текст, за да можете да изпращате дълги мейли и да записвате произволни текстове, без да ви се налага да пишете с клавиатурата;
 • ви осигурят безопасна тренировка вкъщи, съобразена с индивидуалното ви здравословно състояние;
 • проследяват жизнените ви показатели, за да ги изпратят на лекаря ви и т. н.

Разбира се, има и такива приложения, които ще ви дадат достъп до видеосрещи, новини, игри с приятели, бързи съобщения, събуждане в подходящо време (бърз сън). С интернет работят и различни специални устройства – за наблюдаване на физическата активност, за проследяване на жизнените показатели и сигнализиране на определен телефон при рискови стойности, сигнализиране при падане и др.

Рискове за възрастните в киберпространството

Киберпрестъпленията и телефонните измами се увеличават непрекъснато. Поради своята склонност да се доверяват и да се поддават на натиск възрастните най-често са под прицела на измамниците. За да се защитите

 • осигурете дигиталните си устройства срещу злонамерен софтуер;
 • не отговаряйте на непознати телефонни номера, прекратете телефонния разговор, ако нещо ви се стори нередно. Рестартирайте телефона;
 • не давайте под никакъв предлог на никого достъп до устройствата ви; 
 • не казвайте на никого пароли, лични данни, номера на банкови карти и банкови данни и т. н.;
 • прегледайте някои от статиите за рисковете в интернет и избягването им, които сме публикували.

Интернет позволява на възрастните хора да останат социално активни, да водят по-спокоен и сигурен живот, да си осигурят достъп до информация и забавления, да стимулират ума си и емоциите си, да се чувстват пълноценни. Всичко, което ви е необходимо, е надежден и сигурен скоростен интернет. Обадете ни се , доставката му и поддръжката му е наша грижа!

Прочетете още:

 1. „Какво е защитна стена и нужна ли ви е тя“
 1. „Имате ли нужда от антивирусна програма“
 1. „Какво е фишинг и как да се предпазите от него“
 1. „Какво съдържат опасните спам имейли“
 1. „Какво е кражба на самоличност и можете ли да се предпазите“
 1. „Уеб камерата и рисковете, които носи“
 1. „Измами чрез предложение за отдалечена техническа поддръжка“

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.