fbpx

Интернет и неизчерпаемите му възможности да оформя живота ни

Интернет и неизчерпаемите му възможности да оформя живота ни

Казват, че светът след коронавируса няма да бъде същият. Че ние няма да бъдем същите. Но ако трябва да сме честни, ние вече не сме същите. Изолирани в тесните си домове, притеснени и тревожни, преоткрихме възможностите на интернет. Той престана да е просто инструмент и се превърна в допълваща реалност, в безкраен източник на забавления, естетически преживявания, образователни възможности, онлайн посещения на музеи и галерии, потенциал за бизнес и място за общуване.

И това няма да спре с отминаването на коронавирус пандемията! Интернет все по-тясно ще се преплита с живота ни и все по-трудно ще го отличаваме от така наречената действителност.

Виртуалната реалност, която ни позволява да сме заедно

Последните два месеца преминаха под мотото „останете си вкъщи“. И си стояхме – изолирани, разделени, притеснени. Ако нещо ни помогна да се справим, то до голяма степен беше виртуалната реалност, базирана на интернет.

Тя ни позволи да сме заедно напук на физическата изолация – да пеем заедно, да  вечеряме заедно, да празнуваме рождените си дни и да ходим на онлайн дискотека.

Да, във виртуалната реалност не можем да се докоснем, но пък се виждаме, правим нещата заедно, преживяваме ги заедно, радваме се един на друг и компенсираме липсата на срещи очи в очи!

Още не сте имали виртуални срещи? Пробвайте – може със Zoom, със Skype Meet Now, с FaceTime, с познатите ви Viber и Google Hangouts и дори вече с Meet на Google. Единственото условие за пълноценното ви общуване с близки и приятели е надеждният интернет, а за него се грижим ние от „ГП-НЕТ“.

Стриймването – новият начин на присъствие

Да стриймвате ще рече да гледате и слушате събитието в реално време, на живо или при поискване, без да го сваляте на собственото си устройство. Услугата, особено през последните два месеца, стана изключително популярна и се предлага от много доставчици – често безплатно. Може би най-популярният от тях е Netflix. 

Стриймингът разширява значително възможностите ви за интернет достъп до разнообразно мултимедийно съдържание по всяко време. Можете да слушате музика, да гледате филми и представления, спортни състезания и т. н. При това удоволствието може да бъде споделено – достатъчно е да го правите едновременно с важните за вас хора, независимо колко километри има помежду ви.

И едно предупреждение – стриймването изисква стабилен скоростен интернет. Най-добре оптичен, за да тече поточното видео гладко и качествено.

Филми, музика, игри

Вече не е проблем да гледате филми в интернет. Проблемът е как да изберете подходящия сред списъците от стотици хиляди заглавия. Спокойно – системата обикновено предлага и опцията за предварителен подбор. Достатъчно е да споделите предпочитанията си. 

Музиката никога не е била по-достъпна от сега. You Tube отдавна не е единствената възможност. Приложенията Spotify, Tidal, Plex, Sound Cloud, Apple Music ви дават достъп до парчета от всички възможни стилове на земята, които не можете да прослушате за няколко живота. С някои от тях можете не само да слушате, но и да стриймвате своя музика. 

Светът на онлайн игрите е неизчерпаем – от най-простичките до сложни, пресъздаващи впечатляваща виртуална реалност и изискващи сериозни геймърски умения; от такива, които играете сами в почивката между две задачи, до истински състезателен  маратон с познати и непознати партньори от цял свят. Нужен ви е само сигурен интернет, добро устройство и време.

Как още разширява възможностите ви за развлечения, работа и учене световната мрежа ще ви разкажем следващия път. Но за да се възползвате от тях, ще ви трябва наистина бърз и стабилен интернет и поддръжка 24 часа 7 дни в седмицата. Обадете се, ако това още е проблем за вас. Ние сме на ваше разположение!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.