fbpx

Интернет на нещата или какво е умен дом

Интернет на нещата или какво е умен дом

Въпреки че първата система за Smart Home е разработена още през 1975 година – далече преди масовия интернет, до преди двадесетина години за нас той беше по-скоро образ от фантастиката. Представете си – умният дом ви отваря вратата, посреща ви затоплен (охладен), проветрен, осветен, с приятна музика. Прибирате се и с гласови команди променяте осветлението, пускате домашното кино, включвате пералнята. Или пък интелигентните му системи се учат от поведението ви и правят всичко това веднага, щом ви засекат вкъщи.

Умните системи и устройства са вече достъпни и у нас

Преди около десетилетие и в България започнаха да се появяват първите пионери, които предлагаха автоматизиране на дома и контролирането на функциите му през интернет. Днес на пазара има сериозни фирми с натрупан опит в доста изпълнени обекти – автоматизирани къщи, офиси, хотели, складове и предприятия.

Отделни интелигентни системи и умни устройства можете да си купите вече от всеки по-голям магазин за електроматериали или пък влизат в жилището ви с модерните електроуреди. За монтирането и настройването им не е необходимо да имате професионални умения. На етикетите на някои дори пише „за неексперти“.

За управлението и контролирането им ползвате телефона, таблета, компютъра.  Необходимите ви приложения можете да свалите и безплатно. Единственото задължително условие е да имате в дома си сигурен и надежден интернет . Неслучайно целият сектор се нарича IoT (Internet of Things – интернет на нещата, на вещите).

Кои системи вкъщи можете да автоматизирате веднага

Климатизация и вентилация

Модерните уреди вече се произвеждат с вградени контролери, които ви позволяват да задавате и следите работата им дистанционно. Можете да контролирате отоплението чрез стайните термостати, чрез термоглавите на радиаторите, директно да променяте  мощността на горене на котела съобразно външната температура или да „научите“ умния климатик кога трябва да се включва и изключва.

Контрол на електроуредите

Това най-лесно се случва през умните контакти и разклонители. Те ви позволяват да задавате времето на изключване и включване, да следите през интернет всичко наред ли е вкъщи. Примерно, ако внезапно консумацията през контакта падне, вероятно нещо се случва с хладилника. Или пък има неочакван консуматор – забравили сте ютията или котлона – и го изключвате на мига.

Контрол и управление на осветлението

Смарт ключовете не са скъпи. Като си общувате с тях през телефона, управлявате без никакво усилие интензивността и цветността на осветлението. Имате възможност да програмирате различни сценарии – от тъмнината, подходяща за сън, през приглушена светлина за задушевен разговор, до превръщане на дома ви в приказен искрящ замък – за рождения ден на хлапето.

Напоителната система в градината

Умните устройства са начин да поливате не само тревата у дома, но и в селската къща – на много километри разстояние. С помощта на сензори тя може да се включва на определен период или пък когато намалее влагата в почвата. Дори не е нужно да се намесвате – само да проверявате от време на време какво се случва.

Сигурността и безопасността на умния дом

Сензори за движение и за топлина, отключване и заключване на врати, отваряне и затваряне на прозорци, светване вечер на лампите за заблудата на крадците – интелигентната охранителна система използва много средства за опазване сигурността на дома ви. При това на зададени периоди ще ви изпраща отчети – да знаете какво става вкъщи – където и да сте.

Още можете да автоматизирате вдигането и спускането на вътрешните и външни щори и завесите, да командвате домашното кино и озвучаването – стига да не спре интернетът.

Какви са ползите от умните системи

  • Повишават сигурността на дома (офиса, хотела, предприятието) и на функционалните системи в него.
  • Осигуряват несравнимо удобство и комфорт при оптимално изразходване на ресурсите.
  • Позволяват оптимизиране на разходите като резултат от следенето и анализирането на потреблението на ток, вода, консумативи.

Може би вече сте запалени от идеята и експериментирате с първите умни системи в дома и офиса си. За да се възползвате максимално от възможностите им, ви е нужен надежден бърз оптичен интернет с поддръжка 24/7. Обадете ни се  и ще ви го осигурим.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.