fbpx

Кибертормозът – какво трябва да знаете

Кибертормозът – какво трябва да знаете

Кибертормозът съвсем не касае само децата и тийнейджърите. Негова жертва може да стане всеки – младежи, зрели хора и възрастни. Той може не само да накърни самочувствието ви, но може да ви срине тотално психически, да разруши репутацията ви и доверието във вас на бизнес партньори, работодатели, приятели и близки. Най-често се случва във Facebook, Instagram, Twitter, TikTok, Snapchat и YouTube, макар че би могъл да се случи навсякъде в интернет.

Какво представлява кибертормозът

Кибертормозът се осъществява онлайн чрез дигиталните технологии. Реализира се посредством социалните мрежи, сайтовете за онлайн игри с чат, имейли, публикации, коментари, съобщения. Той включва унижаващи и сплашващи думи, публикуване на компрометираща лична информация, снимки,  обсебване на съществуващи акаунти или създаване на фалшиви, включително създаване на фалшив уебсайт на жертвите. Дори не е задължително публикуваното да е истина. Накратко – това е тормозът и насилието, познати ни от реалния живот, извършвани с модерни средства в дигиталния.

В какво може да се изразява кибертормозът

В най-типичната си форма той обикновено се състои в постоянно изпращане на  заплахи, обидни и унижаващи съобщения. Те могат да са от всякакъв характер – сексуален, здравен, социален, дискриминиращ по пол и раса и т. н. Целта му обикновено е да накара жертвата да се чувства зле, да се страхува, притеснява и стеснява поради свои реални или мними качества, недостатъци, постъпки, особености.

Сриването на репутацията на потърпевшия е друга честа цел на кибертормоза. За постигането ѝ могат да се използват както истинска, така и подправена информация, снимки, постове и коментари. Обичайно се изтъкват нравствени и психически проблеми, пристрастености, сексуални предпочитания. Публикуване на разголени снимки, клипчета, правени в моменти на интимност, лична кореспонденция изважда от равновесие не само тийнейджърите, но и доста по-зрели хора. Лошото е, че щетите съвсем не се ограничават само в периода на осъществяване на кибертормоза. Оказва се, че на практика нищо, публикувано веднъж в интернет мрежата, не се губи и излиза отново наяве в най-неподходящ момент.

Много силно оръжие на кибернасилниците е проникването в акаунтите на жертвата и разпращане от нейно име на смущаващи имейли, съобщения, коментари. С това те я превръщат в очите на останалите в некоректен, досаден, насилник. Може дори да отидат по-далече и да създадат  от нейно име фалшиви профили и акаунти в социалните мрежи, които я представят в неблагоприятна светлина и водят до изкривен образ, загуба на доверие и социална изолация.

Кибертормозът може да излезе извън мрежата

Пример за това са случаите на изнудване – искане на големи суми, принуждаване към нежелано поведение и дейност, физически последици от онлайн принудата и т. н.

Много популярно е създаването на фалшиви профили с цел завързване на романтични познанства и измъкването от нищо неподозиращия влюбен/а на пари, ценности, подаръци и т. н.

Все по-често се случва фалшиво повикване на службите по повод на терористични прояви на адреса на нарочения. В някои случаи се е стигало дори до стрелба и случайни жертви (в САЩ).

Как да разпознаете, че детето ви е подложено на онлайн тормоз

Жертвата на кибертормоз има остра нужда от подкрепа. В същото време тя не смее да споделя заради срам, страх да не стане по-зле, недопускане, че някой е в състояние да помогне. Издайническите признаци са:

 • Видима промяна в използването на устройствата за комуникация – изведнъж спира да ги използва или пък прекомерно засилва употребата.
 • Влизането в социалните мрежи или платформите за онлайн игри го прави нервно, тревожно, разстроено.
 • Самоизолира се – избягва събирания, събития, дори не иска да ходи на училище или настоява да го смени.
 • Избягва да обсъжда социалния си живот – онлайн и навън
 • Влошено настроение, влошени резултати в училище, депресивни състояния

Как да се справите с кибертормоза

 • Не се поддавайте и не отговаряйте! Още при първите неприятни съобщения блокирайте подателя и затруднете максимално контакта му с вас.
 • Направете акаунтите си частни и допускайте до тях само хора, които познавате и на които се доверявате.
 • Не качвайте в мрежата и не изпращайте на никого снимки и видеоклипове, които не искате да видят всички.
 • Подайте сигнал за кибертормоз към модераторите на самата онлайн платформа. Те би трябвало да могат да свалят съдържанието и да блокират натрапниците.
 • Запазете и документирайте всички съобщения и заплахи, правете снимки от екрана на устройството с надлежно датиране.
 • Обърнете се към полицията при по-сериозните случаи.

Разбира се, за противодействието на кибертормоза е важно да поддържате надеждни, защитени пароли , които сменяте често. Друг гарант за сигурността ви онлайн е виртуалната частна мрежа (VPN) , която прекъсва в зародиш всеки опит да бъдете шпионирани, подслушвани и наблюдавани онлайн.

Насилието в интернет не е за подценяване. Той съсипва живота на мнозина, а понякога завършва със самоубийство. Обадете ни се  и ще коментираме всички възможни варианти за предотвратяване на кибертормоза със софтуерни и хардуерни средства.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.