fbpx

Поддръжка и профилактика на настолния компютър

Поддръжка и профилактика на настолния компютър

Случвало ли ви се е? На най-интересното на филма, посред разговора, почти в края на задачата за вчера или на предпоследното ниво на играта настолният компютър „забива“, „зависва“ или се рестартира сам. Изпитвате гняв, безпомощност и лека тревожност – ами ако е нещо сериозно?

Не е достатъчно само да изключвате и включвате устройството и от време на време да забърсвате прах от кутията му. Като всяка друга техника, за да ви служи вярно и дълго, то има нужда от диагностика, профилактика и поддръжка. При това – обърнете внимание – и хардуерът, и софтуерът!

Поддръжка на хардуера на настолния компютър

Важна част от поддръжката на настолния компютър е почистването му. То не изисква особени умения и подготовка. Почиствайте го от прах – кутията, отворите за вентилация, портовете. Можете да използвате сгъстен въздух, или просто суха, микрофибърна кърпа. Изберете му проветриво, сухо място и внимавайте с кафето, безалкохолното или чашата с вода. Осигурете защита на захранването от токов удар – особено ако токът често спира.

Поддръжка и защита на софтуера

Антивирусната програма е задължителна. Тя ще ви осигури защита от вируси, зловредни програми и шпионски софтуер. Използвайте я всеки ден, особено след интензивно сърфиране.

Всяка страница, която посещавате в интернет, оставя своите следи („бисквитки“) в браузъра. Чистете ги ежедневно, за да не затлачват системата.

Дефрагментирането на твърдия диск спестява място и повишава ефективността на вашия настолен компютър. Правете го периодично – особено ако ползвате по-стара операционна система.

Поддръжката на операционната система предполага редовно актуализиране. Така ще намалите уязвимостта на компютърната система и ще подобрите функционалността ѝ. Използвайте актуални драйвери.

Не забравяйте да архивирате работата си през деня. Това няма отношение към здравето на настолния компютър, но пък ще ви осигури спокойствие при внезапни проблеми с машината. Използвайте облачни услуги за запазване на информацията.

Не изключвайте настолното си устройство от копчето за захранването. За машината това е като спирането на тока и може да нанесе неочаквани щети на неправилно затворени файлове, както и на тези, работещи във фонов режим. Ако пък не го изключвате за продължителни периоди, оставяйте го в режим „хибернация“.

В какво се състои профилактиката 

Профилактиката представлява периодично почистване, диагностициране и оптимизиране на компютърната система.

Дори когато домът ви е чист и вие периодично изтривате кутията, прах , косми и дребни частици проникват вътре, натрупват се по частите в дебел слой, затрудняват работата на вентилатора. А ако имате и домашни любимци – положението става трагично. Охлаждането е затруднено, устройството прегрява. Това не просто влошава работата му, но съкращава и живота му. Затова поне два пъти годишно хардуерът трябва да се разглоби и почисти основно, да се подмени термопроводящата паста, да се прегледат вентилаторите и да се направи диагностика за евентуални проблеми.

Освен хардуера, от професионално почистване и оптимизиране от време на време се нуждае и софтуерната система на вашия настолен компютър.

Повечето от редовите потребители на настолни компютри нямат достатъчно умения да се справят с тези задачи сами. Затова пък на разположение са специализираните фирми. Изберете партньор, на когото да се доверите. Той ще осигури поддръжка и диагностициране на машината ви по план. Ще подменя части, преди да се случи авария и да загубите информация. Ще е на разположение, когато нещо се обърка и ако се стигне до ремонт – ще има на кого да разчитате.

В сервиза ще премахнат зловредния софтуер, задръстващите ненужни програми,  натрупаните непотребни файлове и остарели драйвери, ще извършат цялостна оптимизация на софтуера и ако се налага, ще преинсталират операционната система.

Компютърът ще се ускори, производителността му ще се вдигне, работата с него ще стане по-лесна, а забавлението – въодушевяващо. Добрите грижи ще удължат живота му.

Обадете ни се! Ние сме подготвени да се грижим за вашия настолен компютър.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.