fbpx

Имате ли нужда от антивирусна програма

Имате ли нужда от антивирусна програма

Компютрите стават все по-съвършени. Операционните системи и другият софтуер – все по-надежден. Потребителите – все по-просветени. А хакерите – все по-изобретателни и все по-дръзки. И в това непрекъснато надбягване да се чудите, нужна ли ви е антивирусна програма, е просто излишно.

Какво прави антивирусната програма за сигурността ви

Макар че се нарича антивирусна, тя всъщност пази не само от вируси, но от целия зловреден и шпионски софтуер, който изобилства в мрежата или пък може да пристигне при вас с преносимо устройство за съхранение. Разпознава нежелания софтуер, който се опитва да проникне в компютъра ви, открива го и го неутрализира, когато вече е влязъл.

Антивирусните програми имат различни полезни функции:

 • Пазят  мобилните ви устройства.
 • Осигуряват възможност за системен родителски контрол.
 • Анализират уебсайтове за опасно поведение и блокират фишинг атаки.
 • Защитават ви от кражба на самоличност – това е едно от най-лошите неща, които може да ви се случат, и да доведе както до загуба на данни и пари, така и до забъркването ви в неприятни ситуации.
 • Имат вградена VPN – виртуална частна мрежа, която ви осигурява максимална анонимност и затруднява проследяването ви в интернет.
 • Имат вграден мениджър на пароли.
 • Блокират спам и реклами.
 • Сканират преносимите устройства за съхранение на данни.
 • Притежават инструменти за почистване на системата ви от нежелани файлове и потенциално нежелани програми.
 • Идват с поддръжка по телефона и т. н.

Разбира се, не всички опции се откриват във всички софтуерни продукти, но ако сравните цената на най-скъпите с поразиите, които могат да се случат на незащитения компютър, ще видите, че дори най-скъпите антивирусни програми са на практика доста изгодни.

Безплатна или платена антивирусна програма

Най-разпространената операционна система в света – Windows 10 на Microsoft – е обект на най-честите хакерски атаки. Когато е купена легално, тя идва с вграден защитен софтуер Windows Defender, който периодично се актуализира. Той има ожесточени критици, както и благосклонни привърженици. Надделява мнението, че все пак е по-добре да го имате на компютъра си, отколкото да нямате нищо, и че е в състояние да ви осигури поне базово ниво на защита. Той може да работи и със защитен продукт на друг доставчик, или да бъде изключен.

Дали е нужно да си купувате антивирусна програма, или можете да разчитате на безплатна? Функциите, които изредихме по-горе, са характерни за платените пакети. Безплатните имат доста по-малки възможност. Кой вариант да изберете, зависи от необходимото ви ниво на сигурност. Колкото повече устройства работят в мрежата ви и колкото по-отговорни дейности извършвате онлайн, толкова по-сериозна защита ви е необходима. Редовият потребител, който не ползва компютъра си за работа от къщи и онлайн разплащания и преводи, вероятно ще бъде достатъчно защитен и от безплатните версии на сериозните професионални разработчици.

Колкото повече има какво да губите от евентуална атака на зловреден софтуер, толкова по-добра трябва да бъде антивирусната ви програма. Понякога защитният софтуер може да забави производителността на машината ви. Значение има и доколко подготвени сте за работа с компютърен софтуер въобще.

Допълнителни мерки за сигурност

И най-добрата антивирусна програма може да пропусне нещо. Сигурността ви до голяма степен е във вашите ръце. Можете да направите за нея най-малко три неща:

 • да се грижите вашият софтуер да бъде винаги актуализиран – особено операционната система. Актуализациите са модернизирането на системата и затварянето на забелязаните съществуващи пролуки, отговорът на последните познати хакерски методи и продукти;
 • да деинсталирате несигурния софтуер;
 • да практикувате безопасни интернет навици – вероятно вече ви е омръзнало от повтаряне, но да кажем пак – не отваряйте непоискани прикачени файлове, не следвайте връзки от неизвестни източници, не споделяйте пароли и лични данни, дори да ви се струва, че искането идва от оторизирана инстанция, използвайте само силни пароли и т. н.

Вашето отговорно поведение в комбинация с надеждна защитна стена и добра антивирусна програма в много голяма степен ще ви осигурят защита и спокойствие. Ние сме готови да ви съдействаме за това, само  се свържете с нас .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.