fbpx

Защо да архивирате информацията в компютъра си

Защо да архивирате информацията в компютъра си

Може би дори не ви минава на ум да правите архив на информацията си. Не смятате, че имате кой знае какво важно в домашния си компютър, или че някой се интересува от вас, та да се застраховате?

Но представете си за миг – изчезват папките със снимки на детето ви, на любимите ви хора, от пътуванията. Нямате достъп до файловете по проекта за магистратурата, липсва годишният финансов отчет или всичко-което-сте-работили-последните-месеци. Трябва ли наистина да загубите ценна за вас информация, за да осъзнаете, че е наложително да правите архив?

Защо се налага да архивирате 

  • Дори и най-сигурният твърд диск може да се срине внезапно и необратимо. Това означава загуба на всичко, записано на него. Случва се на около 10% от дисковете до третата година и на около 20% до около петата.
  • Файловете могат да бъдат повредени или изтрити – случайно или преднамерено – от вас самите или от друг.
  • Информацията може да бъде компрометирана от вируси, или пък хакер да заключи файловете ви и да иска откуп, за да ги отключи.
  • Ще ви се наложи да преместите файловете си на нов компютър – рано или късно – и тогава ще трябва да архивирате всичко наведнъж.

Причините за загуба на информация могат да са много и от различен характер – достатъчно е неволно разлята чаша вода върху лаптопа или да го съборите, минавайки край него, да го изпържи токов удар, да го загубите или да го откраднат и т. н.

Каква информация трябва да архивирате

Може би сте чували, че се архивира операционната система, програми и приложения. Но по-просто и по-ефективно е, при сериозни проблеми, компютърът просто да се преинсталира отново от запазените инсталационни дискове. Все пак – ако държите, правете и системен архив.

Съсредоточете се върху уникалните файлове, създавани от вас – снимки, музика, лично видео, работни файлове, презентации, база данни за клиенти и доставчици, счетоводни и банкови документи, анализи, проучвания, таблици, училищни проекти и т. н.

Свалените филми, игри, музика вероятно можете да свалите отново, да създадете плей листи, съхранявани от съответните облачни услуги. Архивирането им ще изисква място – преценете сами как да постъпите.

Колко често да архивирате

Зависи от конкретната ситуация. Ако новите неща са сравнително малко, правете го веднъж седмично. Когато работите всеки ден, променяте стари файлове и създавате нови, най-добре – ежедневно.

Как да съхранявате архивираната информация

Има хора, които архивират усърдно, но архива записват на твърдия диск на компютъра. Това едва ли има смисъл. При смърт на същия този диск или срив на операционната система, записана върху него, всичко ще бъде загубено. Архивът трябва да се записва на външна памет (външен твърд диск, флашка – в краен случай). А самата памет дръжте далече от компютъра, за да не са застрашени едновременно и машината, и външното устройство.

Специалистите твърдят, че архивирането върху физически носител не е достатъчно и препоръчват да правите още едно копие, което да се съхранява на облак. Можете да пробвате с безплатните варианти на Dropbox и Google Drive. За да имате достъп до архива си, ви е достатъчен надежден интернет .

Как да архивирате вашите данни

Можете да го направите ръчно – още сега, след като прочетете статията. Отнема време, но за начало е по-добре от нищо. Можете да работите с вградените инструменти в операционната система, да използвате онлайн услуги за архивиране, да потърсите специализирани програми и приложения, които ще архивират във фонов режим всичко, което сте работили през деня.

Кой вариант е най-добрият? Този, който най-добре отговаря на потребностите ви. Ако ви е нужна допълнителна информация по темата – потърсете ни  за консултация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.