fbpx

Безплатен или платен софтуер ?

Безплатен или платен софтуер ?

Наясно сте, че компютърът ви е безполезен, ако нямате съответния софтуер за него. У нас все още можете да използвате почти всяка програма и приложение, без да ги плащате. Но вече говорихме как нелегалният софтуер става все по-рисков и по-несигурен . Затова пък в мрежата има достатъчно наистина безплатно софтуерно осигуряване, за което не се налага да отделяте средства и не попадате под ударите на закона.

Каква е основната разлика между платен и безплатен софтуер

Безплатен софтуер в никакъв случай не означава, че вие просто не плащате – не плащате и за нелегално свалените програми, макар че те са произведени, за да се продават.

Безплатният е всъщност свободен софтуер. Той се създава, за да се разпространява свободно, без ограниченията на заплащането. Базиран е на така наречения свободен изходен код. Това означава, че можете да го променяте, развивате, усъвършенствате. Означава, че можете да използвате съответната програма и приложение както ви харесва – включително да ги разпространявате.

Платеният софтуер е със затворен изходен код. Не можете да го променяте и разпространявате, нямате право да го използвате, ако не го купите или не си платите лиценза.

Безплатният софтуер по-лош ли е 

Въпреки, че мнозина са склонни да свалят програми нелегално, вместо да ги плащат, разпространено е мнението, че нещата, които не изискват заплащане, са лоши и зле направени. Според специалистите в случая определящото за избора на платено или безплатно е не качеството, а нивото на потребностите ви.

Почти всяка платена програма (пакет програми) за масова употреба си има своята свободна алтернатива. Сред най-популярните примери са LibreOffice и Google Docs вместо Microsoft Office или GIMP вместо Adobe Photoshop. За да ги имате ви е нужен само добър интернет .

Огромен брой потребители работят години наред със свободни програми и приложения, без да им се налага да използват платени. Ако и когато потребностите им станат толкова мащабни и задълбочени, че безплатните не им позволява да си вършат работата на необходимото ниво, преминават на платени.

Как е възможен безплатният софтуер

Най-малкото той струва време – някой с достатъчно добри знания и опит разработва програма и не иска да печели от нея. Как е възможно това?

Свободните приложения се създават от група разработчици в свободното им време, защото те самите имат нужда от тях. И ако да си набавят необходимата програма ще им струва примерно по 100 лева, десетина човека ще я разработят и на всеки ще му струва по 10 лева в труд и време, ако работят повече хора по отворения код – и по-малко.

Така с времето програмният продукт се развива и усъвършенства и задоволява потребностите на все повече хора. Linux се ражда от невъзможността на студента Линус Торвалдс да си купи скъп компютър с нужната му операционна система, за да се включва в Интернет. Подобна е историята на почти целия свободен софтуер.

В такъв случай – колко е добър той?  Linux е предпочитаната операционна система за сървърите, а Apple разработва своята платена операционна система на базата на безплатната BSD. Това като че ли е напълно задоволително доказателство за качество.

Какви са недостатъците на свободните програми

Предимството им да бъдат разработвани от голям брой разработчици доброволно е всъщност и тяхната слабост. Те няма поддръжката, която ви гарантират платените.

Плащайки за софтуер, вие плащате и за поддръжката му  – най-често 24/7. В повечето пакети е предвидено обучение и подобрения на програмата на определен период. Мнозина от производителите ви дават сериозни бонуси при преминаване от версията, която сте закупили, към по-висока. Те наистина се интересуват повече какво вие искате да правите с техния продукт, отколкото какво те искат да правят с него. Освен това са жизнено заинтересувани да останете техен клиент и затова са доста стриктни при следпродажбените услуги.

Това обикновено отсъства при свободните приложени. Или се изразява в подкрепа от общността, създадена около тях – изплаквате болката си в съответния форум и някой евентуално ви дава напътствия какво да правите или да не правите.

Понякога свободните програми изискват специални настройки на устройството ви, които, за да направите, трябва да имате определена подготовка, като не е напълно ясно ще се потръгнат ли нещата след това и т. н.

Какво е Freemium

Това е софтуер, който до определено ниво на функционалност е безплатен. За да се възползвате от по-високите му възможности, ще трябва да платите. Пример – някои от антивирусните програми (Avast Free Antivirus). На този принцип работят и някои от предлаганите онлайн услуги – примерно – Dropbox.

В края на краищата какъв софтуер да използвате, решавате вие. Важното е той максимално да отговаря на потребностите ви. И да е легален, за да не попадате под ударите на закона и да не рискувате сигурността си.

Ако имате специфични въпроси по темата, ние сме готови да ви помогнем. Свържете се с нас! 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.