fbpx

Как се добива криптовалута и можете ли да „копаете“ биткойни у дома

Как се добива криптовалута и можете ли да „копаете“ биткойни у дома

След като стана ясно,  че криптовалутата не просто е законна, но се събират и данъци за нея и че вече има добро приложение в практиката, да видим как се добива тя и можете ли наистина да си я „копаете“ вкъщи?

Какво е Биткойн мрежа

Когато в някакъв текст срещнете изписана думата ту с малка, ту с главна буква, да знаете, че това не е грешка или немарливост. С малка буква се изписва валутата. С главна – мрежата, системата, която я създава и в която циркулира. И така – Биткойн е съвкупност от компютри, наричани „възли“ или „миньори“, които изпълняват отворения код на биткойна и съхраняват неговата публична книга, регистър или блокчейн.

Блокчейнът пък си представете като сбирка от блокове. Всеки блок се състои от записи на проверени транзакции. Всички компютри, работещи с блокчейн, съхраняват еднакви списъци с блокове и транзакции. Те виждат всяка нова транзакция в реално време и никой не може да промени вече записаните.

„Възлите“ работят с помощта на частен и публичен ключ. Публичният се използва като адрес, на който другите ви изпращат биткойни. Частният е тайният ви код, с който потвърждавате изпращането им на някого.

Какво ще рече „копаене“ на биткойни

Това е процесът на въвеждане в обръщение на нови биткойни, но и начинът, по който мрежата потвърждава новите транзакции и поддържа блокчейн книгата. „Копаенето“ по същество е изчислителен процес и на практика „копачите“ осъществяват проверката на легитимността на транзакциите, предотвратяват измамите и многократното харчене на едни и същи биткойни. Така че те по-скоро действат като одитори.

Какво се изчислява

Не става дума за невероятно сложни математически проблеми. Има зададено 64-цифрено шестнадесетично число, наречено целеви хеш. Хешът по същество е механизмът за  свързване на един блок информация с предишния. Първият, който намери число, което е по-малко или равно на целевия хеш, ще е дал своето доказателство за извършена работа и ще спечели своите биткойни (BTC).

Нещата много напомнят игра на догадки. Възможните варианти достигат до десетки трилиони и при това нарастват с всеки нов присъединил се „миньор“ – с една дума – увеличава се трудността на задачата. При повече от един верен отговор наградата получава този, който е потвърдил повече транзакции (примерно преводите от вашия портфейл към чуждите). Така копаенето не само генерира биткойни, но и прави транзакциите с тях надеждни. Ако платите такса за превод, това ускорява потвърждаването на транзакцията, защото „копачите“ получават допълнително възнаграждение.

Това кара всички участници да работят честно, а чрез доказателството за работа осигурява децентрализирано съгласие на всички „миньори“ за легитимността на транзакциите, което пък замества външните регулатори при обичайните пари – държавата, банката и т. н.

С времето трудността при добиването на биткойни нараства

За разлика от парите, пускани от държавните банки, броят на биткойните е строго фиксиран – 21 милиона. Към януари 2022 година бяха в обръщение почти 19 милиона. Според предвижданията последните биткойни все още няма да са „изкопани“, когато посрещаме 2140 година. Как е възможно това? Като се увеличава трудността на добиването им и се забавя скоростта, с която те се „секат“.

В началото, през 2009 г. малцина „копаели“, стигали по-лесно до отговора и получавали по 50 BTC на блок. Желаещите се увеличавали бързо и през 2012 наградата вече била 25 BTC. През 2016 – 12,5 BTC, а от май 2020 – само 6,25 BTC. И ако през 2009 било възможно да печелите от своя персонален компютър, то днес е необходима огромна мощност. Най-често „миньорите“ работят обединени в групи и когато една такава група достигне до верния отговор, парите се разделят между всички участници.

Какво ви е нужно, за да „копаете“ криптовалута

За да функционира нормално, да обработва и проверява транзакциите, Биткойн мрежата трябва да произвежда 1 блок на всеки 10 минути. Ясно е, че колкото повече са компютрите за „копаене“, толкова по-бързо ще стигат до решение. Така мощността непрекъснато се увеличава, а заедно с нея – и трудността, за да се запази скоростта на въвеждане на нови биткойни в обръщение.

Към момента все повече се използват така наречените ASIC машини, които са изключително мощни и ефективни и са специализирани за „копаене“ на биткойни. Въпреки че са много по-икономични от енергийна гледна точка отпреди, те все още имат нужда от много електричество, което път увеличава производствените разходи. Цените на самите машини могат да достигат до десетки хиляди долари. Така добиването на криптовалута става все по-нерентабилно за отделните независими „копачи“.

Мрежовата инфраструктура като задължително условие не само за „копаенето“, но и за съществуването на криптовалутата рядко се споменава, защото се смята за подразбираща се. Без надежден интернет не е възможна каквато и да е криптовалута – нито добиването ѝ, нито каквито и да било транзакции.

Освен като я „копаете“, с криптовалута можете да се сдобиете, като си я купите, обмените я на биткойн автомат (вече ги има и у нас), продавате стоки срещу виртуални пари, искате да ви плащат за труда с биткойни – особено ако сте фрилансър.

Може ли някой да обсеби системата

Освен заплащане, всеки от „копачите“ получава и право на глас, когато се променя мрежовият протокол на криптовалутата. Той се нарича още протокол за подобряване на биткойна (BTC). Броят на гласовете се определя от изчислителната мощност, с която разполагате. Историята познава така нареченото „разклоняване“, когато част от участниците решават да променят протокола, а другите не желаят. Това е причината да има различен тип Биткойн мрежи и различни биткойни – Bitcoin Cash, Bitcoin Gold, Bitcoin SV и др.

Изчислителната мощ на Биткойн мрежата е толкова голяма към днешна дата, че дори най-бързите суперкомпютри в света заедно не биха могли да се справят с превземането ѝ. Към момента не е регистрирана успешна атака срещу блокчейна, протокола или оригиналния биткойн клиент. Проблемна и уязвима се оказва сигурността на портфейла. Има платформи, които ще ви позволяват да пробвате как се търгуват биткойни – в началото безплатно. Решите ли да пробвате, ще ви е нужен надежден, бърз и сигурен интернет. Обадете ни се  и ние ще ви го осигурим, при това с гарантирана денонощна поддръжка


 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.