fbpx

Какво е криптовалута, законна ли е, можете ли да си купите нещо с нея

Какво е криптовалута, законна ли е, можете ли да си купите нещо с нея

Криптовалутите стават все по-популярни, но по-скоро със странностите си – хем са пари, хем не съвсем, безумно скъпи са, добиват се сложно и няма къде да ги харчим. А така ли е наистина?

Какво представляват криптовалутите

Криптовалутата е споделена в интернет система за цифрово плащане, която не се създава и контролира централизирано – от банка или друга организация. Тя съществува единствено като цифрови записи в онлайн бази данни, които описват конкретните транзакции, записвани в публична книга. А е „крипто-“, защото сигурността ѝ се осигурява чрез криптиране. Разширеното кодиране се използва на всеки етап от предаването и съхраняването на данни между отделните портфейли и публичните книги.

Мрежата на една криптовалута е система с отворен код от равнопоставени (peer to peer) участници, като всеки може да изпраща и получава плащания. Разпределените права идват заедно с разпределените изчислителни ресурси. 

Особености на криптовалутата

  • Тя е цифрова и децентрализирана.
  • Притежава висока волатилност (променливост на стойността ѝ спрямо традиционните  валути). През ноември 2021 г. един биткойн достигна до 68 990 долара, а тези дни се търгува за 41-43 000 долара. Ако гледате на нея като на възможност за инвестиция, то тя ще е прекалено рискова и можете да се разорите буквално за ден.
  • Един биткойн се дели до осем знака след десетичната запетая и най-малката единица се нарича „сатоши“. При нужда участниците в мрежата могат да решат делението да продължи. На практика в ежедневието се търгува с по-малките единици на криптовалутата.
  • Биткойните са различими от всяка друга валута – крипто- и конвенционална, еднакви са и са лесно преносими. Издръжливи са – няма как да изчезнат, веднъж добити. Гарантирана е добра отчетност.
  • Предлага високо ниво на анонимност – не изисква друга идентификация освен личния ключ.
  • Когато загубите или забравите ключа си, губите и биткойните, към които той дава достъп.
  • Всяка транзакция е постоянна и необратима. Може да бъде отменена, само ако този, който ги е получил, ви върне парите.
  • Криптовалутата е податлива на хакерски атаки и лесно се използва за незаконни дейности. Особено уязвими са цифровите портфейли, в които се съхранява вашият частен ключ, даващ достъп до биткойните ви.
  • Няма яснота за дълготрайността, ликвидността и универсалността ѝ.

Законна ли е криптовалутата и какво можете да си купите с нея

Тя е разплащателно средство предимно в електронната търговия. Можете да платите с нея технологични продукти, луксозни стоки, автомобили, от 2021 година – и застраховки (в Швейцария). Във физическите магазини е достатъчно да има табела, която съобщава, че можете да платите с биткойни. У нас можете да си купите храна и хранителни добавки, спортни стоки, стоки за обзавеждане, да платите някои скъпи услуги и др.

Отношението на различните държави към криптовалутата е различно, но все повече страни (и България) я приемат за актив и облагат с данък доходите от продажбата или замяната ѝ. В средата на 2021 година Салвадор беше първата страна, официално приела биткойна като законно платежно средство. Това означава, че би трябвало да приемат криптовалута във всеки търговски обект.

Най-старата биткойн организация у нас е създадена през 2014 година. Тогава е поставен и първият битомат (банкомат за биткойни).

Биткойн и алткойни

Най-популярен сред виртуалните валути е биткойнът (BTC). На него се падат около 50% от целия оборот, реализиран с тях. Името му идва от английски – bit (единица информация) и монета (coin ). Той е най-скъп и най-стар – появява се 2008-9 година. Създателят му е Сатоши Накамото, но не е съвсем ясно има ли такъв човек, сам ли е, или е с цял екип.

Създадените след него се множат непрекъснато и са вече стотици. Наричат се алткойни – от алтернативни на биткойна. Най-известните са Ethereum, Litecoin, Cardano, Polkadot, Dogecoin, Binance Coin, Monero, Tether и т. н. Повечето от тях са разработени на базата на отворения код на биткойна.

Да имате криптовалута означава, че имате просто ключове – един, който ви позволява да получавате (публичен, играе ролята на адрес) и друг, който ви позволява да прехвърляте мерна единица под формата на запис на друг. Това се случва без посредник, без трето лице – примерно – банката. Цифровият портфейл съхранява не самите биткойни, а точно вашите ключове, които ви осигуряват достъп до тях. Портфейлите могат да са дигитални (горещи) или физически (студени) устройства, но и лист хартия, на който сте записали тези ключове.

И да не пропуснем – без надежден интернет криптовалутите няма как да съществуват, нито пък вие да ги придобивате и използвате. Това е добра причина да ни се обадите  – за доставка и поддръжка на сигурен и бърз интернет 24 часа, 7 дни седмично, 356 дни годишно. 


 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.