fbpx

НА КАКВО ТРЯБВА ДА ОБЪРНЕМ ВНИМАНИЕ ПРИ ИЗБОРА СИ НА ИНТЕРНЕТ ДОСТАВЧИК!!! – Част-3

НА КАКВО ТРЯБВА ДА ОБЪРНЕМ ВНИМАНИЕ ПРИ ИЗБОРА СИ НА ИНТЕРНЕТ ДОСТАВЧИК!!! – Част-3

Видове IP адреси

Реално IP – уникално IP, което ползва компютърът и с каквото го виждат всички в интернет. 
Локално IP – IP само за локалната мрежа. В интернет компютърът се вижда с адреса на gateway-а си.
Статично IP – Точно зададено IP за определена машина.
Динамично IP – Променящо се IP.

Разлика между статичен и динамичен IP адрес
Статичният IP адрес се задава от интернет доставчика за определен компютър, като постоянен негов адрес. Щеше да е много просто, ако всеки компютър, който се свързва към интернет, имаше собствен статичен IP адрес, но когато интернет е бил организиран създателите не са предвидили, че ще са нужни неограничен брой IP адреси. За нещастие в момента няма достатъчно IP адреси. За да се заобиколи този проблем, интернет доставчиците ограничават броя на статичните IP адреси и икономисват адресите, с които разполагат като ги разпределят временно по сигнал от Dynamic Host Configuration Protocol (DHCP) на компютър. Временният IP адрес, който получава компютърът пуснал заявката, се нарича динамичен IP адрес.

Понякога обаче се случва човек, който ползва динамично IP, да иска останалите компютри да могат да го локализират. Използването на VoIP програми например изисква статичен IP адрес. В такъв случай потребителят има две възможности: да се свърже с интернет доставчика си и да поиска статичен IP адрес. Вероятността е голяма да трябва да се плаща допълнителна месечна такса.

Какво значи брой едновременни сесии?
Лимит примерно от 100 конекции означава, че можете да отворите 100 връзки към интернет от вашия компютър едновременно. Ако ползвате интернета само за преглеждане на web страници или чат, icq и т.н. няма да усетите в никой момент това ограничение.
Този лимит най-често може да го забележите, когато използвате някоя от програмите за p2p обмен на файлове (при свалянето на торентите се забелязва най-лесно).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.