fbpx

Какво е ботнет и как да не попаднете в такъв

Какво е ботнет и как да не попаднете в такъв

Какво представлява ботнетът

Ботнет е мрежа от компютри (ботове), които работят заедно в система, споделяйки своята изчислителна мощ. Това осигурява на собственика или на управляващия мрежата огромен ресурс, който той използва според целите си. Ботнет можете да изградите вкъщи с няколкото изчислителни устройства, с които разполага семейството ви, във фирмата. Съществува дори ботнет за търсене на извънземен разум, иницииран от Калифорнийския университет в Бъркли, към който мнозина се присъединяват доброволно.

Все пак – с най-голяма популярност се ползва разбирането на ботнетите като зловредни мрежи от „зомбирани“ компютри, използвани за киберпрестъпления. Те, освен компютри и смартфони, включват и различни други устройства – дори домакински уреди, телевизори, видеокамери, които са свързани и се управляват през интернет . Една мрежа може да наброява стотици хиляди, дори милиони устройства. Разбира се, собствениците на тези устройства даже и не подозират, за какво се използват те.

Как компютърът ви става част от ботнет

Най-напред на компютъра се инсталира зловреден софтуер – най-често троянец, който ще даде достъп до него на зловредната автоматизирана софтуерна програма, която е разработена да изпълнява конкретни задачи през интернет и която ще свърже устройството ви с останалите и ще го подчини на ботмайстера (ботпастира, собственика на мрежата). Точно тази програма е ботът (съкращение от робот), който кара вашето устройство да изпълнява получаваните указания. Те достигат до него по различен начин – най-често чрез свързване с определен сървър.

Софтуерът, който превръща компютъра ви в зомби, е все по-хитроумен и често успява да измами защитата му. Но така или иначе не минава без вашата „помощ“ – необходимо е да кликнете върху линк, изскачащ прозорец, фалшива реклама, да свалите файл – тоест използват се печелившите приоми на фишинга.

Дали можете да разберете, че устройството ви е впримчено в нежелана мрежа?

По-скоро не.

В началото ботнетите черпели много голяма част от ресурса на една машина и така тя ставала бавна, производителността ѝ падала и това било знак, че се случва нещо нередно. Днес в повечето случаи софтуерът е разработен така, че да черпи по-малък ресурс за сметка на огромния брой машини, включени в системата, и доста дълго може и да не разберете, че вашият компютър участва в незаконна дейност.

За какви цели най-често се използва ботнетът

 • За да се самовъзпроизвежда – една от задачите на компютъра-зомби е да въвлича в мрежата други, използвайки мейл листата ви с адреси.
 • Да разпраща спам.
 • Да внедрява шпионски софтуер или рънсъмуери за изнудване.
 • Да събира и изпраща на собственика си ценна информация.
 • За изпълнение на DDoS атаки – десетки и стотици хиляди устройства изпращат едновременни заявки до някой сайт – правителствен, информационен, онлайн-магазин. Многократно увеличеният трафик силно забавя работата му, срива го и го прави недостъпен за всички, заради които той е създаден. Може да бъде поискан дори откуп, за да бъде освободен.
 • За копаене на криптовалута, като богатството е за ботмайстера, а сметката за електричеството – за вас и др.

Все по-често се разработват ботнети с цел продажба. Колкото по-голям, по-действен и ефективен е той в нанасянето на щети, толкова по-скъпо струва.

Можете ли да се защитите от въвличане в ботнет

Смята се, че в наши дни средно в различните страни всяко 4то – 5то устройство от свързаните с интернет, е включено в престъпен ботнет. Въпреки това имате добър шанс да се опазите. При това не става дума за някакви сложни  действия или скъпи приложения, а за вашето собствено поведение:

 • сменете всички слаби пароли и не използвайте една и съща за различни акаунти;
 • не отваряйте прикачени файлове, ако мейлът, в който са те, буди дори и най-малко съмнение у вас;
 • не сваляйте софтуер от сайтове, на които нямате пълно доверие. Дори и да сте ги ползвали вече, проверявайте внимателно, дали не са фалшифицирани и дали не сте жертва на фишинг;
 • не кликвайте на линкове в съмнителни мейли или сайтове;
 • не кликвайте върху изскачащи прозорци;
 • следете за необичайни активности от ваше име в социални мрежи и сайтове;
 • използвайте само легална операционна система и софтуер и го актуализирайте редовно, за да е осигурен срещу най-новите хакерски достижения;
 • инвестирайте в защитен софтуер и т. н.

Потърсете ни , ако устройството ви стане по-бавно и губи производителност, а вие не успявате да установите защо. Ние ще го диагностицираме и ще го почистим, ако има зловреден софтуер, който го превръща в част от злонамерен ботнет.


 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.