fbpx

Blog

Как да спрете буферирането на видеото

Как да спрете буферирането на видеото

Обичате да гледате клипове и филми онлайн. Но понякога видеото „замръзва“, накъсва се, спира, звукът става неразбираем и т. н. Имате проблем с буферирането на файла.

Какво е буфериране

Буферът е временната памет на програмата, която осигурява гладкото поточно предаване . При стрийминг в буфера се зарежда частта от съдържанието, което предстои да видите. Този процес се нарича буфериране. На практика вие гледате и слушате това, което вече е заредено в буфера. Когато той се зарежда бавно, частта от файла, която предстои да видите, не е налична или се забавя. Това влошава качеството на стрийминга или го прекъсва, на екрана се показва досадното съобщение „зареждане“. Прекъсването на поточното предаване може да трае от секунди до няколко минути. Когато при по-дълъг филм това се случи няколко пъти, гледането става мъчително.

Причини за буфериране

Съществуват няколко основни причини за буферирането:

 • технически проблем при доставчика на съдържание или отдалеченост на сървъра, от който идва поточното предаване;
 • проблеми при вашия доставчик на интернет услуги;
 • повече устройства използват една интернет връзка едновременно;
 • скоростта на интернета е недостатъчна.

Буферирането пряко зависи от скоростта на интернета и тя е най-честата причина за проблемите ви при поточното предаване на видео и аудио съдържание. Скоростта е количеството данни (видео, снимки, музика, други файлове) предавано от източника към клиента за единица време. Източникът може да е както голяма платформа за стрийминг – примерно Netflix, така и всеки компютър в домашната ви мрежа.

Бързата връзка ви осигурява гледането на филми с висока разделителна способност и качествен звук. Бавната води до забавено буфериране и нарушения при зареждането на данните. Преди време скоростта на интернет се измерваше в килобайти за секунда (Kb/s), а сега – в мегабайти за секунда (Mb/s). За сравнение – 1 Mb е равен на 1000 Kb. Скорост на изтегляне от и над 50  Mb/s вече не се смята за необичайна. Добре е да знаете, че всеки от доставчиците на съдържание също има своите изисквания за скоростта на стрийминга.

Как да избегнете буферирането

1. Осигурете си доставчик на бърз интернет и качествена поддръжка 24/7 .

2. Погрижете се за скоростта в домашната си мрежа

 • Дори и да имате абонамент за високоскоростен интернет, скоростта му може да се губи от модема към рутера и от рутера към крайните устройства. Рутерите, създадени за приемане и предаване на поточно видео, се наричат още AV рутери. И накрая – важни са характеристиките на крайното  устройство и възможностите му да се справи с поточното съдържание.
 • Използвайте Ethernet кабел (Cat 5, 5e или 6), за да свържете крайното устройство към рутера. Кабелът запазва скоростта, определена от рутера.
 • При безжична връзка (Wi-Fi) или свързване чрез адаптер за захранване скоростта обикновено намалява значително. Когато все пак държите на подобно решение, търсете устройства, оптимизирани за AV – с висока скорост. При безжичните рутери може да възникне и проблем със стабилността на сигнала – особено когато са на голямо разстояние от устройството, в различни стаи през няколко стени. Необходимо е разстоянието между тях да е малко и да няма прегради пред сигнала.
 • Използвайте рутер, проектиран за повече устройства. Понякога скоростта на Wi-Fi мрежата е добра, но въпреки това ви тормози забавено буфериране. Изключете всички други устройства, които работят заедно с вашето. Ако това реши проблема с буферирането, необходим ви е рутер за повече устройства.
 • Рестартирайте рутера и модема. Ако не помогне, свържете се със своя доставчик на интернет.
 • Рестартирайте устройството, на което гледате поточното видео, както и другите устройства във вашата мрежа.
 • Проверете софтуерната си осигуреност – може би браузърът на компютъра ви не е актуализиран скоро? Изтеглете и инсталирайте последната му версия. Пробвайте и с друг браузър. Актуализирайте също операционната си система и наличните приложения

3. Други стъпки за преодоляване на буферирането 

Можете да решите временно проблема с буферирането, като промените настройките в акаунта си през уебсайта или приложението Netflix. Влезте в Profile & parental controls, от там в your profile, после изберете playback settings и после – change. Променете начина на определяне на качеството на данните от auto към low или medium. Това означава, че платформата няма да избира резолюцията на видеото според скоростта ви и да прекъсва доставката на съдържание, когато скоростта при вас пада, а директно ще ви показва картина с ниска резолюция (или средна), но пък няма да има прекъсвания. Изтрийте бисквитките на Netflix от браузъра си.

Пробвайте да стриймвате от друг източник. Ако и той буферира, вероятно проблемът е в интернет връзката. Ако не буферира, явно проблемът е произтичал от предния доставчик.

Опитайте да гледате поточно предаване на друго устройство – примерно на телефона, вместо на телевизора или на компютъра. Така ще разберете дали пък неблагополучията не идват от него. 

Ние сме „ГП-НЕТ“ ЕООД и можем да ви помогнем да получите очакваното качество на поточното предаване. Свържете се с нас!  Ние

 • доставяме високоскоростен надежден интернет и осигуряваме непрекъснатата му поддръжка;
 • изграждаме и поддържаме оптични мрежи;
 • консултираме ви при избора и доставяме необходимите ви устройства и необходимия ви софтуер;
 • извършваме настройка, поддръжка и ремонт на техниката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.