fbpx

Какво е важно при избора на компютри за учениците и администрацията в училище

Какво е важно при избора на компютри за учениците и администрацията в училище

Започва новата учебна година и отново на дневен ред е въпросът за осигуряване с компютри на учениците и училищната администрация. Особена тежест този сезон му придава опитът от дистанционното обучение, въведено през пролетта заради пандемията КОВИД-19 и голямата вероятност то да бъде актуално и през новата учебна година. 

На кои характеристики да обърнете особено внимание, когато търсите компютър за ученик?

Лаптоп или настолен

Зависи от това, ще се налага ли компютърът да излиза от къщи, ще трябва ли ученикът да го носи със себе си? Ако да – разбира се, ще купите лаптоп. Но ако мобилността не е задължителна, може би настолният ще е по-добро решение и на него ще могат да работят и другите от семейството.

Лаптоп или таблет

Таблетът не замества компютрите – дори защото не можете да пишете часове наред на виртуалната им клавиатура. Да не говорим за другите технически характеристики.

Какъв да е процесорът

За да е адекватен на необходимия за обучението софтуер, изберете компютър с процесор INTEL CORE i3 – за по-малките ученици и i5 или i7 за по-големите и за студентите. Процесорът може да е и съответната версия на AMD. Производителността му зависи също от това дали е 2-, 4-, 8 ядрен.

Колко да е оперативната памет

Може би 4 GB са добро решение, но все пак при възможност изберете 8 GB. Повече RAM прави възможно изпълнението на повече задачи едновременно.

Тип устройство и капацитет за съхранение

За предпочитане е твърдият диск да е SSD. Той е по-бърз, с по-малка вероятност за повреда, но и с по-малък капацитет. Предполага се, че 128 GB са достатъчни за компютъра на един ученик, но ако се налага съхранение и работа с изображения с висока разделителна способност, по-добре нека гигабайтите да са 256. За студентите се ориентирайте към устройство с капацитет от 512 GB. Имайте предвид, че може да разчитате на съхранение в облак, на външна памет или да изберете машина със SSD за бързина, допълнен с HDD за съхранение.

Въпросът за видеокартата

Вградените видеокарти, като Intel HD Graphics, са по-бавни, но напълно достатъчни за задачите, които изпълняват учениците – дори за някои игри и гледане на филми. Видеокарта като Nvidia и AMD  ще е нужна при евентуално обучение в курс за 3D, за компютърна графика, за свързване с проектори и др. Разбира се, тя е условие и за игрите от висок клас. 

Издръжливост на батерията

Когато купувате лаптоп, помнете, че го правите и заради независимостта му от електропреносната мрежа. Затова батерията нека да издържа поне до 8 часа, по възможност – не по-малко от 6.

Размер на лаптопа

За да е лаптопът лек и удобен за носене, добре е екранът да е по-малък – до около 14“, дори 13“. Това означава, че ще е по-малка и клавиатурата. Ако се налага, вкъщи можете да го включвате към по-голям монитор и стандартен размер клавиатура.

Цената

Чисто нов компютър с желаните качества няма да е евтин. Но можете да потърсите обновена техника втора употреба, която ще получите с инсталирана операционна система и гаранция.

Легален софтуер

Мислите си, че ще се справите и с нелицензиран? С всеки изминат ден става все по-трудно и по-несигурно да се използват нелицензирани операционни системи и програми. Има риск от заразяване с вируси, пробив от хакери и от сериозни глоби. По-добре изберете легален софтуер. Новите компютри и обновените идват с инсталиран Windows.

Специалните нужди на училищната администрация

До голяма степен отправните точки за избор на компютър са валидни и за училищната администрация. Поради различната специфика на задачите, които тя изпълнява, разумното решение е да разполага с надеждността, мощта и производителността на настолните компютри, но и с лесни за пренасяне лаптопи.

Много важна е и ролята на периферията. Големият монитор с висока резолюция щади очите и улеснява създаването и използването на големи таблици и информация в графична форма.

Модерните принтери правят възможно разпечатването в мрежа, от облак, от преносими устройства и т. н. Издръжката им става все по-евтина.

Ергономичната клавиатура и оптичната мишка осигуряват комфорт и висока производителност.

Покупката на компютри както за училището, така и за всяко семейство е сериозен разход.

Свържете се с нас, ако ви е необходима допълнителна помощ при избора им. Ще ви помогнем!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.