fbpx

Настолен компютър или лаптоп ви е нужен за домашния офис?

Настолен компютър или лаптоп ви е нужен за домашния офис?

Временната работа от къщи, наложила се внезапно в ранната пролет поради коронавирус пандемията, за мнозина  се очертава като постоянна. Това налага оборудване на домашен офис, който да ви осигури високата продуктивност, очаквана от шефовете ви, и максимално удобство. Изискванията към домашното работно място са много, но най-важното от тях е подходящият компютър. Какво да изберете – лаптоп или настолен?

Специфики на настолния компютър

Той е голям и тежък, работи в сложна система от отделен монитор и периферни устройства – клавиатура, мишка, колонки, камера, принтер, скенер и т. н. Това го прави трудно преносим и работното ви място в домашния офис е стационарно.

Мощността и производителността му са по-добри, защото в по-голямото пространство на кутията му се побира по-голям и по-мощен процесор, повече вътрешна памет, повече вътрешни устройства и т.н.

Използва видеокарта с по-висока мощност или дори няколко видеокарти едновременно, което осигурява висока производителност при игра и го прави идеален за геймърите.

По лесно се охлажда, което пък е по-щадящо за всичките му компоненти.

Настолният компютър се свързва с множество външни устройства, благодарение на многото си портове – включително за външно съхранение на информация. Те подкрепят и улесняват високата производителност.

Винаги ви очаква готов за работа, свързан и настроен точно както сте го оставили.

Клавиатурата му е пълна – има включително цифров пад, и е много удобна за работа.

Мониторът е голям – типичният размер на екрана е около 22“, но при нужда можете да закачите и по-голям, също да работите с повече от един монитор. Имате възможност да го свържете и към телевизора.

Успешно се ремонтира и надгражда – елементите се сменят лесно и можете да ги купите от всеки специализиран магазин.

Настолният консумира повече електричество от лаптопа и това е съвсем естествено – захранват се повече и по-мощни устройства вътре в компютъра, в монитора и периферията.

Можете да загубите файловете, върху които работите и които не са запазени, ако внезапно спре токът, а не разполагате с резервно захранване.

Настолният компютър е доста по-евтин от лаптоп с подобни технически характеристики и е с по-голяма продължителност на живота. 

Специфики на лаптопа

Лаптопът е компактен и лек преносим компютър. Той може да бъде носен в чанта или раница, предназначен е да се използва навсякъде, където ви се наложи. С него можете да работите както в домашния си офис, така и на дивана, на пода или балкона. Или на хиляди километри от дома.

Мощността и производителността му са по-слаби от тези на настолния компютър, защото в малките размери на кутията елементите са физически по-малки и по-малко на брой, съответно с по-ниска мощност, по-ниска производителност, по-малко място за съхранение.

По-трудното охлаждане и по-ниската мощност не позволяват вграждането на мощна видеокарта, затова графичните възможности са ограничени. Лаптопите от висок клас все пак осигуряват добра графика.

Батерията ви дава значителна независимост от захранването. Няма да загубите файловете, върху които работите при внезапен срив на тока. Дори може да не забележите, че електричеството е спирало.

Лаптопът консумира по-малко енергия.

Има по-малък брой портове, но може да се свързва с външни устройства, а повечето бизнесмодели могат да се ползват като настолни, ако присъедините към тях докинг станция.

Мониторът е малък и достига до около 17“, затова пък можете да свържете лаптопа с външен монитор с произволен размер.

При по-малките модели клавиатурата не включва цифров пад. При големите той може и да е наличен, но машината определено ще е по-тежка и обемна. 

Лесен е за използване, идва при вас напълно готов за работа. Но ако го ползвате заедно с други външни устройства всеки път трябва да го разкачвате и свързвате.

Надграждат се твърдият диск и паметта. При необходимост от повече място за съхранение или подобряване на други функции просто трябва да си купите нов. Ремонтът също е по-проблемен. 

Когато избирате лаптоп, обърнете сериозно внимание на процесора, вида и големината на харддиска, РАМ паметта, видео картата, резолюцията на монитора.

Въпреки че стремежът е лаптопите да се изравняват като мощност и производителност с настолните компютри, за машина с мощността на настолния компютър ще платите доста повече.

Какъв компютър да изберете за домашния си офис

Въпреки всичко казано, лаптопите задоволяват потребностите на по-голямата част от потребителите. Настолните машини са по-търсени от специалисти, които работят с тежки програми, изискващи много ресурс – графични дизайнери, архитекти, фотографи, проектанти, разработчици на медийни продукти и игри и т. н.

Сред най-добрите варианти за домашния офис е наличието и на настолна конфигурация, и на лаптоп. Синхронизирането им става изключително лесно с използването на облачни услуги (ще ви е необходим бърз и надежден интернет). Но ако това ще ви затрудни финансово, изберете компютър, който максимално задоволява потребностите ви от мощност, производителност и мобилност.

Свържете се с нас , когато ви трудно да изберете сами! Ще ви помогнем с удоволствие!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.