fbpx

Защо да си купите бизнес лаптоп вместо потребителски

Защо да си купите бизнес лаптоп вместо потребителски

Днес компютър има във всеки дом – дори и само за да говорят бабите с внуците си, пръснати по света. Най-често използвани са преносимите. Когато тръгнете да купувате нова машина, изобилието от модели, мощности, екстри и цени затруднява избора ви максимално. Затова днес ще коментираме разликите между потребителски и бизнес лаптопи и защо е по-добре да изберете модел от бизнес клас, независимо, че дори и да се случи да го използвате за работа, ще бъде инцидентно.

Защо съществуват потребителски и бизнес лаптопи

Въпреки ясно забележимата тенденция на сближаване на двата класа, разликите между тях са ясно изразени. Те се обуславят от различните нужди на двете групи потребители. Корпорациите купуват наведнъж голямо количество техника. Държат на

  • високата производителност;
  • удобството за работа, преносимостта, голямата издръжливост на батерията;
  • здравината, устойчивостта на увреждане и по-дългия живот;
  • възможността за лесно и бързо ремонтиране и конфигуриране и т. н.

Частните потребители поставят на първите места атрактивния външен вид, ниското тегло и лесната преносимост. На тях обикновено не им е необходима висока производителност и мощност, нито имат особени изисквания към графичните възможности на потребителските компютри – особено ако не става дума за запалени геймъри. И производителите естествено се възползват от това.

Защо бизнес компютрите са по-добрият избор и за редовите потребители

Дори когато не работите с огромни файлове и от компютъра не зависи изпълнението на служебните ви задължения, те предлагат екстри, от които едва ли бихте се отказали:

  • изключително здрави са – шаситата им са от специално обработен алуминий или магнезий, както и от модерни, свръхздрави материали с карбонови нишки. Имат защита от удар, изпускане, разлята течност, някои са прахоустойчиви и т. н.;
  • защитени са по-добре от злонамерени погледи и проникване, снабдени са с биометрични скенери за пръстов отпечатък и дори за разпознаване на вените на ръката. Притежават система за блокиране при кражба и др.;
  • имат по-дълъг живот – почти два пъти по-дълъг от потребителските;
  • имат по-дълга гаранция – от две до три години за бизнес лаптопите срещу една за останалите.

Тези характеристики, дори да не броим по-добрите технически и технологични възможности,  правят избора на бизнес лаптоп по-удачен. Наистина цената му е по-висока от тази на потребителския, но след добре направена сметка, е твърде вероятно да се окаже, че по-скъпия ще използвате много по-дълго и с по-малко нерви и проблеми.

На какви екстри още можете да разчитате при избора на бизнес лаптоп

Матов дисплей

Смята се, че за обикновения потребител е важно компютърът да е лъскав – включително дисплея. Макар лъскавият дисплей да представя цветовете по-живи, той предполага много отблясъци и често по-ясно виждате собственото си отражение, отколкото текста или образа на екрана. Бизнес лаптопите са с матови дисплеи (с изключение на моделите със сензорен екран), няма бликове и не натоварват толкова очите.

Клавиатурата

По-големите и по-удобни клавиатури с ергономични бутони са типични за преносимите компютри за работа. Това е важно дори ако пишете само по някой мейл от време на време. Но ако все пак ви се налага и да работите на лаптопа си, безспорно ще оцените удобството.

По-издръжлива батерия

Когато си купувате лаптоп, купувате го с идеята да го носите с вас и да го ползвате навсякъде. Тази автономност ви осигурява издръжливата батерия. Обичайно е при бизнес лаптопите тя да издържа 8, 12 часа, дори до 15. В повечето случаи можете да я сменяте самостоятелно с резервната.

По-бързи процесори, по-висока RAM памет, по-големи и бързи твърди дискове

Макар и предназначени за работа, те са от значение за всеки, използващ компютър, и издигат онлайн общуването и забавлението до нови висоти. Все по-често дисковете са SSD или комбинации от SSD и HDD  и осигуряват бързина и добро пространство за съхранение.

Повече портове

Това означава включване на повече периферия, устройства за съхраняване, външна батерия. Възможността да се включва и докинг станция им осигурява предимствата на настолните компютри.

В полза на бизнес лаптопите могат да се изтъкнат и други достойнства, като това, че идват при вас с по-малко предварително инсталиран софтуер отколкото потребителските. Значителна част от него са зарибяващи безплатни версии на комерсиални приложения и само пълнят паметта.

Понякога дори е по-добре да си купите обновен бизнес лаптоп втора употреба, вместо нов потребителски. Ако имате нужда от помощ при избора и надеждната поддръжка на новата придобивка, обадете се на нас!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.