fbpx

Какво представлява тъмната мрежа

Какво представлява тъмната мрежа

Вероятно сте чували за тъмната мрежа – поне от филмите. И сте чували също, че тя е убежище на криминални типове и киберпрестъпници. Какво точно представлява тъмната мрежа, само лошотии ли се случват в нея и можете ли да влезете и вие при желание?

Какво представлява дълбоката мрежа

Свикнали сме с един широкодостъпен интернет и си мислим, че имаме достъп до всичко в него. Но специалистите твърдят, че познатата ни публична (повърхностна, открита) мрежа е само около 4 – 5% от световната. Почти 90% от нея се падат на така наречената дълбока мрежа. Тя се отнася до части, които са слабо достъпни за известните ни търсачки, и увеличава поверителността на интернет.

Самите вие създавате част от това поверително съдържание – примерно е-мейлите, които изпращате през Gmail или друг е-мейл клиент, и интернет банкирането ви. Те не са достъпни за търсачките и масово използваните браузъри и със сигурност искате да си остане така.

Подобни са и данните, които се генерират, когато посещавате различни сайтове. По-голямата част от училищните, университетските и корпоративните вътрешни мрежи, лични, специализирани и институционални бази данни – цялата информация, която е достъпна само след специално разрешен достъп (често след солидни абонаменти) – всичко това е в дълбоката мрежа.

Тъмната мрежа

По-дълбоко от дълбоката мрежа се намира тъмната, обвеяна с легенди и слухове. На нея се  падат около 5 – 6% от световния интернет. За да я опишем, трябва да кажем, че е децентрализирана съвкупност от интернет сайтове, чиято задача е да направят потребителите максимално анонимни, като прехвърлят цялата им комуникация през множество различни сървъри и криптират всяка тяхна стъпка.

Поради тази причина тя е предпочитана от хора, които имат основания да държат на своята анонимност, и не желаят дейността им в интернет да бъде обект на следене – от властите, от корпорациите и т. н.

Тя е замислена нарочно с идеята да бъде непроследима – за разлика от откритата, която е изключително податлива на наблюдение. Прототипът ѝ е създаден от учени на Американската военноморска изследователска лаборатория (U.S. Naval Research Lab) за военни цели.

Отличителни характеристики на тъмната мрежа

  • В нея е възможно да влезете само през специални браузъри. Първият такъв е Tor Browser. Той уж трябвало да я направи по-лесна за навигация.
  • Сайтовете имат специален суфикс на домейн – .onion. Имената им не са подходящи за разбиране и запомняне, по-скоро са низ от символи. Познатите ви търсачки не работят.
  • Ненадеждност, хаотичност и бавна скорост са цената за гарантираната анонимност, постигана чрез прехвърляне през множество различни сайтове.
  • Нестабилността и липсата на устойчивост са друга нейна характерна черта. Сайтовете бързо се създават и още по-бързо се изоставят. Достатъчно е собственикът им да реши, че е по-добре да изчезне заедно с парите на клиентите си и да отвори нов онлайн магазин. Това прави работата на тъмните търсачки неудовлетворителна.

За потребителската ѝ база, броя и характера на сайтовете в нея е почти невъзможно да се каже каквото и да е сигурно, поради трудността ѝ за наблюдение и проучване.

Добрите страни на тъмната мрежа

Въпреки че в общественото съзнание „тъмна мрежа“ е равно на престъпно място, значителна част от хората в нея просто имат сериозни основания да избягват следене и наблюдение от властите в страната си или просто искат да се забавляват, без някой да ги държи под око. Например – активистите по време на Арабската пролет преди около десетилетие, китайски дисиденти, инакомислещи от целия свят. Присъствие в нея имат официални издания и институции, дори Фейсбук – за потребителите от страни, в които социалната платформа е забранена.

Тъмните страни на тъмната мрежа

Едва ли може да се сетите за незаконна дейност, която да не присъства в нея. Като започнете от финансови машинации и пране на пари, минете през търговия с оръжия, наркотици и лекарства, порнография – включително детска, наемане на професионални убийци и стигнете до откраднати самоличности, банкови сметки и карти – можете да намерите всичко. В нея са достъпни сайтове, които ще ви научат как да направите бомба или наркотик. Можете да пиратствате музика и филми, които дори още не са излезли в кината, или да си купите инструменти и инструкции за създаване на зловреден софтуер и т. н. Разплащането най-често е с биткойни и криптовалути.

Можете ли да надникнете в тъмната мрежа

Принципно можете. Браузърът Tor е безплатен за сваляне и инсталиране. Но за да го направите безопасно, трябва да сте доста добре подготвени, да ви е ясно какви са рисковете.  А те са много сериозни – от кражба на самоличността ви  до въвличането ви в незаконна дейност, за която носите наказателна отговорност. Освен това устройството и мрежата ви трябва да са много добре защитени срещу всички потенциални рискове.

Впрочем – данните и самоличностите, продавани в тъмната мрежа, са откраднати в открития интернет, в който сте всеки ден. Затова наистина не подценявайте защитата си. Свържете се с нас! Ние можем да ви помогнем за по-добрата ви сигурност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.