fbpx

Каква е разликата между криптирана и некриптирана връзка

Каква е разликата между криптирана и некриптирана връзка

Криптографията е наука за тайнописа, за шифроването и кодирането. Но сега няма да говорим за шпионски афери, а за сигурността на връзките в интернет. Всеки път, когато се споменават тези понятия по отношение на използването на международната мрежа, мнозинството интернет потребители смътно си представят нещо сложно, което е трудно да се проумее. И е така – става дума за технологии, протоколи, сертификати, кодове и кодиране и т. н. Но съвсем не е нужно човек да разбира от тях, за да се възползва от предимствата им.

Какво ще рече криптирана информация  

Ежедневно създаваме и обменяме огромно количество информация. Все по-значителна част от нея се отнася до личните ни данни, банковите ни карти и сметки, важни фирмени проекти и договори, разплащания и какво ли още не. Попадането ѝ в чужди ръце причинява неприятности, каквито никой не би си пожелал. На помощ идва криптирането.

Това е шифроването на информацията, което превръща обикновения, разбираем за всички текст в неразбираем низ от символи. Прилага се за всяка нейна форма – документи, файлове, съобщения, имейли, пароли и т. н. Криптираната информация е на практика недостъпна за всички, освен за човека, който разполага с ключа за дешифирането ѝ. Това повишава несравнимо сигурността ѝ при съхраняване и при обмена в интернет мрежата.

Дешфрирането ѝ (декриптирането, декодирането) представлява превръщането на нечетливия текст в четлив, разбираем,открит. То се извършва посредством нарочен код, наричан ключ. Само за сведение ще споменем, че по отношение на ключовете криптирането може да е

  • симетрично – шифрирането и дешифрирането се извършва с един и същ ключ;
  • асиметрично – с един ключ се шифрира, с друг се дешифрира. Тук попада и криптирането с публичен ключ. Той е общодостъпен и кодира информацията, а декодирането се извършва с частен, който е достъпен само за конкретния потребител.

Сам по себе си ключът представлява по-голям или по-малък набор числа. Колкото повече са числата, толкова по-надежден е ключът и съответно – криптираната връзка.

Разбира се, криптирането и декриптирането се извършват от специални програми, инсталирани в изпращащата и получаващата машина (сървър).

Каква е разликата между криптираната и некриптираната връзка

Криптираната връзка се осъществява между сървъра, на който е качен сайта, и клиентския браузър посредством специални протоколи (SSL). Те са гаранция, че комуникацията между клиент и сървър не може да бъде прихващана и манипулирана. Защитата, осъществявана от така наречените SSL сертификати, прави връзката достатъчно сигурна за:

  • сърфиране в интернет и социалните мрежи;
  • вход в самия сайт;
  • трансфер на данни;
  • разплащания с банкови карти – кредитни, дебитни и т. н.

Ако връзката е некриптирана, означава, че информацията, която споделяте, е много уязвима и достъпна дори за не особено умели хакери. А това може да ви причини сериозни проблеми. Дори когато не споделяте нищо съществено, едва ли искате някой да се рови в нещата ви без ваше знание.

Как да разпознаете криптираната връзка

Най-лесно е да разберете, дали сайтът, с който комуникирате, е надежден, като погледнете изписването на уеб адреса му в прозореца на браузъра ви. Ако то започва с https, сайтът използва SSL сертификат за криптиране на връзката. Вляво преди името му ще има иконка – катинар. При кликване върху нея ще се отвори прозорец, на който ще получите информация за сертификата, издателя му и на кого е издаден.

Когато иконката е триъгълниче с удивителна или кръгче с малко „и“ на латиница в него, вместо https се изписва http или Not secure („Няма защита“), по-добре не въвеждайте лични данни на него, не качвайте и не сваляйте файлове.

Криптирането има отношение само към надеждността на връзките между сървърите и посетителите и не ви защитава от злонамерен софтуер и хакери.

При нужда от повишена сигурност на вашата домашна или фирмена мрежа, обадете ни се! Ние ще ви помогнем!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.