fbpx

Каква е разликата между криптирана и некриптирана връзка

Каква е разликата между криптирана и некриптирана връзка

Криптографията е наука за тайнописа, за шифроването и кодирането. Но сега няма да говорим за шпионски афери, а за сигурността на връзките в интернет. Всеки път, когато се споменават тези понятия по отношение на използването на международната мрежа, мнозинството интернет потребители смътно си представят нещо сложно, което е трудно да се проумее. И е така – става дума за технологии, протоколи, сертификати, кодове и кодиране и т. н. Но съвсем не е нужно човек да разбира от тях, за да се възползва от предимствата им.

Какво ще рече криптирана информация  

Ежедневно създаваме и обменяме огромно количество информация. Все по-значителна част от нея се отнася до личните ни данни, банковите ни карти и сметки, важни фирмени проекти и договори, разплащания и какво ли още не. Попадането ѝ в чужди ръце причинява неприятности, каквито никой не би си пожелал. На помощ идва криптирането.

Това е шифроването на информацията, което превръща обикновения, разбираем за всички текст в неразбираем низ от символи. Прилага се за всяка нейна форма – документи, файлове, съобщения, имейли, пароли и т. н. Криптираната информация е на практика недостъпна за всички, освен за човека, който разполага с ключа за дешифирането ѝ. Това повишава несравнимо сигурността ѝ при съхраняване и при обмена в интернет мрежата.

Дешфрирането ѝ (декриптирането, декодирането) представлява превръщането на нечетливия текст в четлив, разбираем,открит. То се извършва посредством нарочен код, наричан ключ. Само за сведение ще споменем, че по отношение на ключовете криптирането може да е

  • симетрично – шифрирането и дешифрирането се извършва с един и същ ключ;
  • асиметрично – с един ключ се шифрира, с друг се дешифрира. Тук попада и криптирането с публичен ключ. Той е общодостъпен и кодира информацията, а декодирането се извършва с частен, който е достъпен само за конкретния потребител.

Сам по себе си ключът представлява по-голям или по-малък набор числа. Колкото повече са числата, толкова по-надежден е ключът и съответно – криптираната връзка.

Разбира се, криптирането и декриптирането се извършват от специални програми, инсталирани в изпращащата и получаващата машина (сървър).

Каква е разликата между криптираната и некриптираната връзка

Криптираната връзка се осъществява между сървъра, на който е качен сайта, и клиентския браузър посредством специални протоколи (SSL). Те са гаранция, че комуникацията между клиент и сървър не може да бъде прихващана и манипулирана. Защитата, осъществявана от така наречените SSL сертификати, прави връзката достатъчно сигурна за:

  • сърфиране в интернет и социалните мрежи;
  • вход в самия сайт;
  • трансфер на данни;
  • разплащания с банкови карти – кредитни, дебитни и т. н.

Ако връзката е некриптирана, означава, че информацията, която споделяте, е много уязвима и достъпна дори за не особено умели хакери. А това може да ви причини сериозни проблеми. Дори когато не споделяте нищо съществено, едва ли искате някой да се рови в нещата ви без ваше знание.

Как да разпознаете криптираната връзка

Най-лесно е да разберете, дали сайтът, с който комуникирате, е надежден, като погледнете изписването на уеб адреса му в прозореца на браузъра ви. Ако то започва с https, сайтът използва SSL сертификат за криптиране на връзката. Вляво преди името му ще има иконка – катинар. При кликване върху нея ще се отвори прозорец, на който ще получите информация за сертификата, издателя му и на кого е издаден.

Когато иконката е триъгълниче с удивителна или кръгче с малко „и“ на латиница в него, вместо https се изписва http или Not secure („Няма защита“), по-добре не въвеждайте лични данни на него, не качвайте и не сваляйте файлове.

Криптирането има отношение само към надеждността на връзките между сървърите и посетителите и не ви защитава от злонамерен софтуер и хакери.

При нужда от повишена сигурност на вашата домашна или фирмена мрежа, обадете ни се! Ние ще ви помогнем!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *