fbpx

Какво е Google Диск и какви възможности ви предлага

Какво е Google Диск и какви възможности ви предлага

Ако вече имате поща в Gmail, то използвате и Google Диск (Google Drive). Той е облачното хранилище, което Google предоставя безплатно на всеки, който регистрира свой профил. Предлага 15 GB място, което, сравнено с безплатните 3,5 GB на Dropbox, никак не е малко.

В него се съхраняват имейлите ви – изпратени и получени – с всичките прикачени файлове. Можете да качвате за съхранение архивираните си файлове и снимките си. Те са достъпни за вас винаги и по всяко време, от всяко място и всяко устройство – достатъчно е да имате надежден интернет .

Google Диск включва познати приложения за създаване на файлове

Включените в него  приложения ви позволяват да четете и редактирате файлове, създадени с Microsoft Office – уърдовски и екселски, презентации, но и да създавате файлове от различен тип директно в облака. Става дума не само за PDF и редактирането на снимки в Google Снимки.

Google Drive ви дава възможност да създавате, променяте и съхранявате файлове с CAD и Adobe софтуер, графични и видео формати. Да работите с общо над 100 различни файлови типа, при това без да е необходимо да сваляте което и да е приложение на компютъра си.  Вярно е, че принципно те не притежават всички функционалности (примерно на  Microsoft Office), но така или иначе ще ви позволят да си свършите работа, когато нямате достъп до своя компютър.

Други улеснения, които ви предлага Дискът

Информацията, запазена в облачното пространство, може да бъде структурирана и организирана така, както ви е най-удобно за ползване. Тя постъпва основно от три източника:

  • прехвърлена от компютъра; 
  • от запазени прикачени файлове в мейлите;
  • създадена чрез интегрираните приложения на самата платформа.

Работата с нея е лесна, а Google Диск ви осигурява допълнителни предимства:

Работите съвместно с друг в реално време

Информацията в хранилището си е ваша, но имате възможност да споделяте определени файлове и папки с избрани от вас хора.

А ако работите от къщи, едновременно с вас в реално време по същите проекти може да работи и друг – ваш съавтор, партньор, колегите от екипа. Не само виждате поправките, нанесени от другите, но можете да ги коментирате и обсъждате директно, в момента на работата.

Освен това един месец назад можете да проследявате различните версии на файла, кога и кой е нанасял редакциите.

Използвате съхраняваната информация офлайн

Когато по някакви причини нямате достъп до интернет, а спешно ви е нужно да проверите нещо, да допълните или промените – няма проблем да го направите. Редактираните файлове ще се синхронизират веднага, щом имате връзка с интернет. За да се възползвате от тази опция обаче, трябва да я изберете от Настройки на самия Диск.

Търсите бързо и лесно

Знаете колко често се налага да погледнете определена информация от стари документи. В онлайн хранилището разполагате с вградена търсачка, с която комуникирате на естествен език и откривате търсеното съдържание точно и бързо. При това тя има свойството да открива търсения текст или образ дори в сканирани документи.

Получавате сигурна защита

Дори когато физически нещо се случи с устройството ви – загубите го, счупите го, пострада от токов удар или стане жертва на хакери, информацията ви в облачния Диск е  защитена. И за него се прилага характерния за всички Google услуги SSL протокол за сигурност.

Управлявате Google Диск според нуждите си

Случва се лесно, почти интуитивно. Можете да използвате функционалности, които ще подобрят организацията на работата ви, и да добавяте нужните ви приложения. Във всеки момент можете да разберете как използвате своя виртуален Диск, каква част от него се пада на пощата или снимките. Лесно е да прегледате съхраняваните файлове и да премахнете ненужните, за да пестите пространство.

Когато 15те GB вече не ви стигат, възползвайте се от първото ниво на платените планове. Google One ви осигурява 100 GB място за съхранение и възможност да го споделяте с цялото си семейство. Има и варианти, специално разработени за малкия и по-едър бизнес. И не забравяйте! Използването на Google Диск изключително улеснява живота ви, но само ако разчитате на надежден интернет със сигурна поддръжка 24/7. А за това ще ви помогнем ние от екипа на ГП-НЕТ ЕООД.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.