fbpx

Google Maps – защо да го използвате

Google Maps – защо да го използвате

Google е в живота ни от години – вече го смятаме за даденост, която улеснява достъпа ни до информация. А познавате ли Google Maps?

Какво представлява Google Maps

Най-общо – това е безплатен софтуер за картографиране и планиране на маршрути. Дава достъп до карти от цялото земно кълбо. Чрез него можете да откриете път не само до големите градове, но и до най-малките селца и местности, до най-близкия до вас ресторант или зъболекарски кабинет. С него създавате персонализирани карти съобразно местоположението си и следите условията на трафика в реално време. Достъпен е от компютър, лаптоп, телефон.

Google Maps има вградени в себе си допълнителни приложения, които осигуряват различни потребителски функции и достъп до актуална информация за различен вид събития, прогнози за времето и др.

Освен карти, предлага и сателитни изображения. Те дават много точна представа за реалната обстановка на всяко избрано място – равнини, гори и планини, реки и язовири, застроеност, паркове, бензиностанции, пътища.

Street View ви кани на разходка по улиците в малки и големи населени места в цял свят. Можете да разгледате сградите, витрините, забележителностите.

Доброто е, че маршрутите не са „по принцип“, а конкретни – за самолет, влак, автобус, метро, за кола, велосипед, дори за ходене пеша. При това с необходимата информация за летища и билети, гари, автогари и т. н. За някои направления са налични сведения дори за цените и разписанията.

Предимства за индивидуални потребители

 • Виждате къде е нужният ви адрес и как да стигнете до него.
 • Използвате Google Maps като гласова навигация, като присъедините към маршрута си важни за вас обекти – ресторанти, болници, институции.
 • Откривате в реално време паркомясто – най-близкото свободно, в рамките на определена от вас ценови диапазон.
 • Проверявате къде са приятелите ви и как най-бързо да ги откриете.
 • Забавлявате се или изследвате света – разглеждате в подробности географски, исторически и културни забележителности. На ваше разположение е обширен списък с места, заснети в 360-градусови изображения.
 • Следите условията на градския трафик в реално време и при задръствания се възползвате от предложения за алтернативни маршрути.

С Google Maps планирате не само ежедневния си маршрут, излета в края на седмицата или пътуването зад граница. Можете да персонализирате картата с ваша информация, можете и да я споделите с близките и приятелите, с които заедно ще прекарате отпуската си или следващите няколко часа. Това ще ви позволи бърза и лесна координация. 

Предимства за бизнеса

С помощта на Google Maps поставете бизнеса си на картата на света – буквално. Имате възможност да отбележите къде точно на картата е офисът ви, предприятието, складовете, магазинът. Не пропускайте да запишете работното си време, телефоните за връзка, друга важна информация. Така потенциалните ви клиенти

 • ви намират лесно;
 • могат да разгледат снимки на обектите и дейността ви;
 • насърчени са да посетят сайта ви;
 • затвърждават доверието си във вас – щом сте видими на Google Maps, нямате какво да криете;
 • свързват се с вас веднага;
 • ако се налага да ви посетят, бързо намират най-удобния маршрут

Появяването ви на Google Maps привлича както клиенти от вашето населено място, така и туристи и хора от региона. 

Какви са недостатъците му

Най-големият недостатък на Google Maps са вероятните пробиви в точността. Когато става дума за поддържане и обобщаване на толкова много информация, която при това непрекъснато се променя, е твърде вероятно да има грешки и неточности – неотразени поправки по пътищата, затварянето им по различни поводи, променени адреси на различни обекти и т. н.

Има много критики към Street View – че прави видими за всички вещи и имущество, които собствениците им не биха искали да са видими, че дава информация и идеи на злосторници, че може да направи публични конфузни ситуации и др.

Искате да знаете как Google Maps събира цялата тази информация? Наблюдението на милионите потребители на Google – местоположение и придвижване, на пътищата и транспорта, на GPS-ите и т. н. носи актуална информацията за трафика в реално време. А изкуствен интелект има грижа за обработката и предоставянето ѝ на потребителите. Всеки път, когато се възползвате от услугите на Google Maps, вие му давате допълнителна информация, която ще послужи на други след вас или на самите вас.

Още не сте използвали Google Maps? Пробвайте! Безплатно е. Имате нужда само от сигурен интернет, а за него разчитайте на нас – екипът на ГП Нет !


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.