fbpx

Може ли хакерът да е добър

Може ли хакерът да е добър

Колкото повече компютрите и умните телефони обсебват живота ни, толкова по-често в новините и разговорите ни се появява думата „хакер“. Използва се най-вече със значението на компютърен злосторник. Хакерството се свързва с кибепрестъпления, кражби на пари, на информация и самоличности.

Този начин на възприемане обаче е едностранчив и далече от същинското му значение.

Кой е хакер според професионалните компютърни специалисти

Представата за хакера започва да се формира през 60те години на миналия век в Масачузетския технологичен институт. Това бил някой, който живее заради компютрите, знае всичко за тях, може да ги накара да правят нечувани до този момент неща – и всичко това с любов, всеотдайност и хъс, забавлявайки се.

Хакерите са най-добрите компютърни специалисти. Те са хората, които теглят развитието на технологиите напред. Постепенно се формира цяла хакерска култура, със свои етични норми, правила, ценности. Достатъчно е да се каже, че сред тях са създателите на интернет, на операционни системи с отворен код като Линукс, на езици за програмиране и т. н.

В началото това били хора с академична подготовка. С все по-лесния достъп до компютри и интернет се появяват и самоуките таланти.

Как хакерите се сдобиват с лоша слава

Като във всяка общност и сред тях имало хора, които горели от желание да бъдат забелязани и признати. Доказвали се, като извършвали неща, смятани за невъзможни – примерно – да проникнат в добре осигурени мрежи и да оставят белег, че са били там, да намерят слабо място във важен софтуер. С развитието на световната мрежа подобни способности започнали да носят не само известност, но и пари.

Понеже злонамерените хакери били много по-видими и по-опасни, постепенно в ежедневното говорене се утвърдило негативното значение на думата. Разбира се, за това допринесли и медиите. Ако сега се опитате да разберете какво е хакер, твърде е вероятно направо да попаднете на твърдението, че това е някой, който осъществява неоторизиран достъп до данни в компютър или система. Дейността му се обявява за незаконна, излагаща на риск финансите, идентичността и поминъка на хората.

Днес със злонамерено хакерство се занимават от хлапета, които се опитват да се докажат, като компрометират популярни сайтове до опитни и умели престъпници, които извършват:

  • банкови измами;
  • злоупотреби с кредитни карти;
  • търговия с информация;
  • корпоративен шпионаж и т. н.

Не са реки случаите, в които научаваме как една държава шпионира и манипулира властите в друга.

Основни категории хакери

Съществува много детайлна класификация според подготовката, интересите и целите на отделните хакери. Основните категории обаче са:

Черните шапки

Това са престъпните хакери. Те следят и проучват внимателно новия софтуер, откриват слабите места в него и се възползват, като осъществяват неразрешен достъп до набелязаните мрежи и компютри. В повечето случаи държат да останат в сянка. Някои от тях директно извършват измами и кражби, други продават информацията на специализирани престъпни организации, трети пишат и продават програми, чрез които може да се осъществи хакване на сайтове, платформи, мрежи и компютри дори от не особено добре подготвени хора.

Белите шапки

Също се съсредоточават върху откриването на слаби места и уязвимости на програми, приложения, компютърни мрежи, сайтове. Но го правят със знание на собствениците, за да могат да се закърпят тези слаби места, да се повиши сигурността и да се попречи на злонамерено хакване. В повечето случаи те са много високо ценени и добре платени специалисти.

Постоянната борба, надбягването между черните и белите шапки до голяма степен осигурява така бурното развитие на компютърните технологии.

Сивите шапки

За тях узнаваме, когато хакват софтуер, платформа или мрежа, за да докажат, че те не са така сигурни, както се представят. Макар след тяхната намеса хакнатите – примерно антивирусни програми, социални мрежи – да стават по-добри и по-защитени, сивите шапки осъществяват незаконно, неразрешено проникване и това ги поставя под ударите на закона.

Хактивисти

Това са активисти на определена идеология, които единствено чрез хакерство могат да си осигурят възможността да бъдат чути. Те могат да са както представители на политически и граждански организации, така и застъпници на свободната информация – примерно, сайтове за скандални разкрития за политически и финансови световни лидери.

С хакерство в негативната му форма може да се сблъска всеки от нас във всеки момент. Дали ще станете жертва на опитен професионален хакер или на пъпчив тийнейджър, който търси утвърждаване, последиците обикновено са сериозни и неприятни. Можете да се противопоставите единствено като поддържате устройствата си надеждно защитени. Свържете се с нас  и ние ще ви помогнем да го направите.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.