fbpx

Домашната мрежа

Домашната мрежа

В повечето домове у нас вече има не просто компютър и интернет, но и изградена домашна мрежа. Достатъчно е да използвате лаптоп и телефон.

Какво представлява домашната мрежа

Тя е свързаността на вашите устройства – компютри, смартфони и телевизори, камери, принтери, скенери чрез интернет. Основните ѝ компоненти са:

  • модем – свързва се към интернет;
  • рутер – свързва множество устройства, към които подава данните, получени от модема, и прави възможна комуникацията между тях;
  • крайно устройство (потребител, клиент) за свързване – компютър, телефон, принтер и др.;
  • интернет от надежден доставчик.

Тук е важно да се каже, че много често рутерът и модемът са вградени в една кутия и към тях обикновена е включен Wi-Fi предавател. Когато избирате своя рутер, нека той да е от най-модерните. Така ще ви служи дълго време, като осигурява висока скорост  на интернета.

Основни видове домашни мрежи и особеностите им

Те обикновено са кабелни или Wi-Fi. Всяка от тях има своите предимства и недостатъци.

Кабелна

Устройствата се свързват с рутера посредством кабел. Кабелът осигурява по-бърз, по-стабилен и по-надежден интернет. Да не говорим, че няма как съседите ви да успеят да се прикачат към него. Ако ви предстои да изграждате домашна мрежа, изберете кабелна. Използвайте Ethernet кабел с означение Cat-6 и 6a. Той осигурява най-бързата връзка към момента – до 10 Gigabit (10 000 Mbps).

Могат да се свържат заедно толкова устройства, колкото порта, означени с LAN (локална мрежа), има на вашия рутер. На него задължително има и един порт, означен с  WAN. Той свързва вашата домашна мрежа с външна, по-широка – обикновено интернет – и е оцветен в друг цвят, за да не се бърка. Ако са ви необходими повече портове, купете си суич.

Wi-Fi

Това е безжична радиовръзка (Wireless Fidelity) за доставка на интернет – безжична локална мрежа (WLAN ). Тя се изгражда лесно, позволява мобилност на всяко от вашите устройства в рамките на обхвата ѝ, а е добре да знаете, че доста от новите въобще нямат опция за кабелен интернет.

В същото време Wi-Fi сигналът отслабва, ако трябва да преминава през плътни, дебели прегради и затихва с отдалечаване от източника на сигнала. При по-голяма къща вероятно ще ви се наложи да използвате Wi-Fi разширители (extender). Те се поставят след рутера и препредават сигнала, усилвайки силата и обхвата му.

Комбинирана

Това е, когато настолният ви компютър и телевизорът са свързани с кабел, а телефонът, четецът и принтерът – посредством Wi-Fi. Ситуацията в доста домове е точно такава.

Друга важна особеност е, че за интернет е видим IР адресът на мрежата, а не на отделните ѝ звена.

Защо ви е домашна мрежа

  • Тя позволява широколентовият интернет да се споделя от всички компютри, телефони, четци, игрови конзоли в дома ви.
  • Свързаността на всичките ви устройства повишава ефективността при използването им.
  • Улеснява споделянето на файлове от всякакъв тип между компютри, телефони, игрални конзоли и т. н.
  • Скенерите, принтерите, камерите стават достъпни за всички компютри.
  • По-лесно се осигурява защитата на всички обединени устройства.

Колкото по малка и по-проста е домашната мрежа, толкова по-лесно се изгражда, настройва и поддържа тя. Ако обаче ви е трудно да се справите, или ви е необходима по-голяма и сложна, обадете ни се ! Ние ще ви консултираме, ще я проектираме, изградим и поддържаме 24 часа, 7 дни седмично.


 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.