fbpx

Какво е кражба на самоличност и можете ли да се предпазите

Какво е кражба на самоличност и можете ли да се предпазите

Кражбата на самоличност звучи като нещо, което се случва в криминалетата. Но наскоро по медиите съобщиха за българин, от чието име са теглени пет кредита – у нас – за които той дори не знае. Научил за тях, когато му позвънили, че има закъснение с вноските.

Какво представлява кражбата на самоличност

Лични са онези уникални данни, които служат за идентифицирането ви – номер на лична карта, ЕГН, домашен адрес, шофьорска книжка, телефонен номер, имейл адрес и др.

Кражба на самоличността ви е налице, когато някой се представя за вас, удостоверявайки че сте вие с вашите лични данни.

Тя се извършва с определени цели – измама, облагодетелстване по различни начини, източване на пари от кредитни, дебитни карти и банкови сметки, обсебване на ценни активи и имущество, ипотекиране или продажба на имот, извършване на престъпни действия от ваше име и т. н. Най-лошото е, че разбирате за това, едва когато ви потърсят за необслужвани заеми и неизвършени провинения, откажат ви услуга поради злоупотреби и т. п.

Как може да се случи кражбата на самоличност

Възможностите са много – и онлайн, и офлайн. Офлайн това може да стане чрез кражба на документите ви, чрез пребъркване на пощенската ви кутия и боклука – за изхвърлени неунищожени банкови документи и т. н. През последните две десетилетия кражбата на самоличност онлайн става все по-лесна.

Хакване на информационни масиви, в които фигурират вашите лични данни

В цял свят това се случва чрез проникване в информационните системи на институции и компании, които събират големи масиви лични данни – държавни и данъчни служби, банки и застрахователи, големи хотелски вериги, мобилни оператори и т. н.

Прихващане на личните ви данни от несигурни мрежи и сайтове

Особено несигурни са обществените открити мрежи, за които не се изисква парола или всеки би могъл да я получи при поискване – в кафенета, хотели, летища и др. Да прихванат личните ви данни, ако извършвате плащания през нея, е по силите дори на не много опитни хакери.

За това, че не бива да доверявате никаква чувствителна информация на несигурни сайтове , вече сме говорили. С особена сила казаното важи за онлайн пазаруването – правете го само от проверени сайтове с добро реноме. Тези с много изгодните оферти могат да са просто измамници и да не получите платената стока, но могат и да са компрометирани от хакери, и вие лично да споделите с тях данните си.

Чрез злонамерен софтуер, фишинг и спам

За това вече сме говорили обстойно. Само искаме да напомним, че не е нужно да станете жертва на кражба на самоличност, за да си дадете сметка, колко опасни може да са злонамереният софтуер, фишингът  и спамът. Грижете се за сигурността на устройствата и мрежата си и се старайте да сте по-предпазливи и отговорни като поведение. И ако за сигурността на мрежата и устройствата можем да ви помогнем и ние, то за поведението си отговаряте само вие.

Немарливо отношение към паролите

Слабите пароли се хакват лесно. Хакват се и силните – и безкрайно улеснявате злосторниците, когато използвате една парола за всичките си акаунти. Ако пък използвате различни пароли, но за по-сигурно сте ги записали в компютъра си (телефона си), хакерите могат само да ви благодарят.

Как ще разберете, че сте станали жертва на кражба на самоличност

Създайте си навици да проследявате редовно движенията по сметките си и транзакциите по кредитните и дебитни карти. Активирайте всички възможни известявания за това. Забележите ли покупки и плащания, които ви изглеждат съмнителни, обадете се на банката си.

Обръщайте внимание, когато вашият имейл клиент ви известява за опит или направо за неоторизирано проникване в акаунта ви. При най-малкото подозрение, че сте станали обект на кражба на самоличност сменете веднага паролите си и данните си за достъп за всички акаунти, които ползвате. Направете го и когато разберете, че е хакната системата на банката ви, на данъчните и т. н.

При загубване или кражба на електронно устройство – телефон, таблет, лаптоп, блокирайте всичките си банкови карти и сметки, сменете паролите си за достъп.

Притеснителен знак е, ако получавате неясна за вас информация за използвани/получени услуги и стоки, за които дължите плащане.

Специалистите по сигурността забелязват, че за кражба на самоличност дори не е нужно всичките ви данни да са налични на едно място. Злосторниците вече умеят да ги събират късче по късче от различни източници, докато сглобят цялото. И освен това те могат и да не го правят за свои нужди – в тъмната мрежа има добър пазар за тях.

Можете ли да се предпазите от кражба на самоличност

Горчивата истина е, че данните ни са на твърде много места, които не зависят от нас, и няма как да сме сигурни, дали се съхраняват надеждно. Животът ни вече е твърде зависим от интернет и едва ли ще спрем да търгуваме и да банкираме онлайн. Но поне можем да сме максимално предпазливи. Това включва

  • разумното и внимателно сърфиране;
  • никакви действия по отношение на нежеланата поща (спам);
  • използване на надежден антивирусен и защитен софтуер;
  • силни, често променяни пароли, уникални за всеки онлайн акаунт, и грижливото им съхранение – на таен тефтер, в книга;
  • използване на двуфакторна идентификация навсякъде, където е възможно – примерно – когато плащате с карта онлайн ползвате собствена парола, и такава, изпращана на телефона от банката;
  • използване на всички възможности за известяване при съмнителни действия – с банковите ви карти и сметки, с акаунтите ви въобще и т. н.

По света вече има специален софтуер за предпазване и възстановяване на самоличността при кражба, но у нас той е малко познат.

Ние можем да ви помогнем да повишите дигиталната си сигурност и да намалите риска от кражба на самоличност. Свържете се с нас , за да го обсъдим.


 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.