fbpx

Интернет на нещата – съществуват ли рискове за сигурността

Интернет на нещата – съществуват ли рискове за сигурността

Интернетът на нещата по същество е добавяне на интернет свързаност към системите от неща – изчислителни устройства, различни типове машини и уреди – включително в бита.  Това внася непозната досега лекота в управлението и използването на нещата около нас, но в същото време повишава значително уязвимостта ни в мрежата. Проникването и овладяването на едно устройство дава възможност за атакуване на цялата мрежа, в която е свързано то.

Примери за рисковете, които носи интернетът на нещата

Мнозина потребители монтират видеонаблюдение в реално време в домовете си, в търговските обекти, в офисите. Хакването на камерите не е особен проблем дори за не много опитен хакер. Така всичко, което искате да видите и което виждате вие, може да вижда и някой друг – с всички произтичащи от това последици.

На пазара се продават говорещи кукли, които в реално време разговарят с детето. За да се получи истински разговор, родителите трябва да инсталират специално приложение, като попълват доста лична информация. Приложението записва всеки разговор и обработената информация прави всеки следващ разговор все по-истински. Въпросът е какво точно споделя детето ви на куклата и кой от другата страна има достъп до информацията.

Все по-често се откриват ботнети – мрежи от хакнати компютри, използвани за злонамерена дейност, в които по-голямата част от устройствата не са компютри, а умни телевизори, домакински уреди, бебешки монитори и т. н. През 2016 г ботнетът Mirai свърза около 100 000 умни устройства. Колкото и малък ресурс да е имало всяко от тях, събрани заедно представляват сериозна мощ.

Злосторниците не само могат да криптират съдържанието в компютъра ви и да искат откуп, за да ви го върнат. Много по-сигурно е, че ще платите бързо, ако блокират хладилната система в склада ви или термостата на отоплителната система в хотела.

Уязвими са всички видове свързани устройства и уреди – интелигентни брави, крушки, хладилници и хладилни системи, уреди на газ, смарт играчки, превозни средства, сърдечни пейсмейкъри и т. н. От една страна те дават достоверни данни за стандарта и начина ви на живот, привичките ви, дневното ви разписание и друга лична информация. От друга – могат да са опасни за физическата ви сигурност – примерно – при овладяване на термостата на отоплителната система и медицинските устройства.

От къде идват основните рискове в интернета на нещата

Нишата за производство на свързани уреди е сравнително нова и за производителите е важна бързината, с която продуктите излизат на пазара Сигурността е доста назад в списъка с приоритети.

В защитите им се използват твърдо кодирани пароли по подразбиране (стандартни предварително конфигурирани пароли за устройствата), които са лесни за хакване. Дори когато има възможност за промяната им, те не са достатъчно силни.

Устройствата са обикновено с малък ресурс, което ограничава изчислителната им мощ и съответно – възможностите им за защита (криптиране).

Поставени в системи, инсталации и машини, софтуерът на тези устройства в общия случай никога повече не се актуализира.

Липсват общи унифицирани стандарти и всеки производител има собствени идеи за защита, което често води до несъвместимост на свързаните системи.

Недостатъчните знания и информираност на потребителите са сред основните рискови фактори.

Можете ли да се защитите от рисковете, които носи интернетът на нещата

Интернетът на нещата прави бита и бизнеса по-лесни, а животът по-комфортен. За да намалите рисковете от пробив, можете да направите поне няколко неща:

  • Осигурете рутера си. Ще рече – променете името и паролата му. Хакерите ще бъдат безкрайно улеснени, ако рутерът ви носи името на производителя или мрежата ви. Да не говорим за собственото ви име или физическият ви адрес.
  • Гарантирайте сигурността на телефоните, таблетите и компютрите, от които контролирате свързаните с интернет на нещата уреди.
  • Използвайте силни пароли – произволни комбинации от букви, знаци, символи – поне с 12 знака.
  • Препоръчително е да изберете силен метод за криптиране за  Wi-Fi достъп – примерно WPA.
  • Използвайте двуфакторно удостоверяване – за вход в домашната ви мрежа, освен парола, ще са нужни ваши биометрични данни, или карта за достъп, ключ, и т. н.
  • Всяко устройство трябва да има свое име и парола, променяни регулярно, актуализирайте софтуера му.
  • Когато купувате умни домашни уреди, първият критерий при избора им нека бъде сигурността.

Интернет на нещата е сравнително ново явление за масовия потребител. Предимствата му са много изкушаващи, но и опасностите, които се крият зад тях, не са за подценяване. Ако имате нужда от помощ при обезопасяването на своя умен дом, обадете ни се


 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.