fbpx

Измами чрез предложение за отдалечена техническа поддръжка

Измами чрез предложение за отдалечена техническа поддръжка

Измамите чрез предложение за отдалечена техническа поддръжка са едни от най-разпространените. Те процъфтяват благодарение на страха на потребителите от възможните неблагополучия с компютъра им.

Какво представлява измамата с отдалечена техническа поддръжка

Извършителите им се представят за специалисти по поддръжката от реномирани компании – примерно „Майкрософт“. Те се стараят да ви убедят, че устройството ви им изпраща сигнал за сериозен проблем – да речем вирус. Успокояват ви, че ще решат проблема бързо – достатъчно е да им дадете достъп до компютъра. Разбира се, услугата си има цена.

Ако се поддадете и им разрешите достъпа, те поемат контрола върху устройството. Това означава, че виждат всичко, което правите, имат достъп до всичките ви данни и могат да откраднат самоличността ви, могат да инсталират всякакъв шпионски и зловреден софтуер. А накрая вие ще платите за всичко това и ще им дадете достъп до сметките и парите си.

Как протича комуникацията при измамата с отдалечена техническа поддръжка

Конкретните варианти могат да са различни, но принципите са общи:

Звъни ви непознат номер. Вдигате. Отсреща гласът се представя, като споменава уважавана компания. Запознава ви с проблема, може дори да ви накара да направите под ръководството му няколко „проверки“, които да ви убедят в правотата му. Когато започнете да поддавате, твърде вероятно е да ви прехвърли на „специалиста“, който ще се свърже с компютъра ви и ще го „поправи“. Може дори да се намеси още някой, който пък ще ви обясни как да направите плащането.

Другият вариант е на екрана ви да излезе съобщение за открити вируси или бъгове и на него да е изписан телефон за връзка, на който да се обадите в съответната компания за отдалечена техническа поддръжка. Изскачащият прозорец може да е украсен с логото на компанията, а телефонът най-вероятно при проверка наистина ще се окаже нейн – не е трудно да се отвлече номер. Обаждате се и сценката се разиграва по описания сценарий.

Как да познаете, че ви мамят

Колкото и истинско и убедително да ви си струва позвъняването, помнете, че легитимните технологични компании нямат практиката да ви уведомяват по какъвто и да е начин (текстово съобщение, имейл, телефон), че имате нужда от поправка на компютъра, камо ли да искат да им се обаждате вие. Обичайните съобщения за грешки и предупреждения на „Майкрософт“ никога не включват телефонни номера.

Страхът, който се опитват да нагнетят у вас, за да се съгласите сляпо с исканията им, е друг, много сериозен знак за измама.

Настояването да инсталирате софтуер – за отдалечен достъп или какъвто и да е друг – би трябвало да разсее всяко колебание – да, наистина сте жертва на измама. Време е да се окопитите.

Всеки въпрос, споменаване, дори намек да съобщите номер на кредитна карта и друга лична информация е сигнал, че трябва да дръпнете щепсела на интернета веднага.

Какво да направите

  • Когато някой ви се обади от нищото, за да ви предложи като платена услуга отдалечена поддръжка, прекъснете контакта и не разговаряйте с него.
  • Проверете телефона в интернет – когато номерът е използван за измама, той може би е докладван от някого в специализираните сайтове.
  • Ако вече сте стартирали процедура по даване на достъп – прекъснете. Когато пък вече сте отстъпили контрола над компютъра и не можете да го изключите, изключете интернета.
  • Обадете се на банката си и се опитайте да спрете и върнете парите, ако вече сте наредили плащане. Обадете се в полицията. Подайте сигнал в компанията, от чието име се представят измамниците.
  • Избягвайте да търсите помощ от случайни компании, чийто реклами срещате в мрежата. Мнозина от измамниците си пускат реклами точно така, както и легалните фирми. По-добре идете в местен сервиз или потърсете доставчика на софтуера (хардуера).
  • Поддържайте защитния си софтуер актуализиран.
  • Бъдете предпазливи при отварянето на имейли и файлове, не кликвайте върху линкове, които не сте поискали. 

Изследванията  показват, че тази година (2021) броят на измамите с отдалечена поддръжка намалява, но пък самите измами стават по-сложни, звучат по-убедително и струват като цяло по-скъпо на измамените потребители.

Когато нещо ви притеснява в сигурността на компютъра ви, обадете ни се , вместо да давате отдалечен достъп на непознати. Можете, ако искате, дори да дойдете на място. Ние ще решим проблема ви бързо, прецизно и надеждно. Заповядайте!


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.