Какво е докинг станция и за какво служи | gp-net.bg Премини към основното съдържание

Въпреки безспорните си достойнства лаптопите имат и своите ограничения, които произтичат от непрекъснатия стремеж да са все по-тънки и по-леки. В много случаи необходимостта от повече мощ, по-голяма производителност, повече периферни устройства ви кара да се замислите, дали не трябва да си купите и настолен компютър.

Преди да го направите, може би е добре да се информирате за така наречените докинг станции.

Какво е докинг станция и за какво служи

Това е хардуерно устройство, предназначено да свързва лаптопа с максимален брой периферни устройства. Нарича се още „док“. Като осигурява

  • различен брой и тип портове;
  • спецификации за трансфер;
  • допълнителни опции;
  • функционалност и надеждност,

модерните докинг станции ви предлагат в едно предимствата на лаптопа и на настолния компютър.

Тя ще ви помогне да изградите необходимата ви компютърна конфигурация – допълнителен голям монитор (монитори), QWERTY клавиатура, мишка, външна памет, външна видеокарта, колонки и микрофон, скенер, принтер, фотоапарат или видеокамера и т. н., и т. н. Захранва се или чрез самия компютър, или чрез собствено захранване. Достатъчно е да поставите лаптопа на дока. Свършвате работа, разкачвате го и тръгвате навън по задачи. А нужната ви конфигурация ви чака – без необходимост да я свързвате и настройвате всеки път.

Да не говорим, че от кабелния хаос на бюрото ви и около него няма да има и следа. Още повече, че вече можете да намерите модели, в които има вградена периферия – оптични устройства, високоговорители.

Как да изберете своята докинг станция

Този тип хардуер в болшинството си не е унифициран. Повечето производители на лаптопи го произвеждат за своите машини. Затова на първо място е необходимо да търсите докинг станция, съвместима с вашия модел.

После проверете опциите, които предлага, и задоволяват ли те потребностите ви. Най-точно ще ги определите, като обмислите какви задачи ще ви се налага да изпълнявате на бюрото вкъщи или в офиса. Дори и да не ви се налага да работите у дома, докинг станцията ще направи преживяванията ви с игрите много по-наситени и истински, на големия монитор филмите и клиповете ще носят много повече удоволствие, а звукът на музиката ще е много по-качествен.

Трудно е да се прецени, дали да вземете модел с повече възможности от необходимото ви в момента. Когато докът е специализиран точно за сегашния ви лаптоп, ще трябва да го смените, когато сменяте компютъра си.

Ако пък намерите модел, който е унифициран до известна степен, внимавайте с с размерите и начина на свързването му с лаптопа. Трябва да споменем, че самият компютър трябва да има специален конектор. С такива конектори са снабдени моделите от бизнес клас.

Така с една докинг станция у дома и една на работното място можете да работите с един компютър, без да ви се налага да купувате допълнителна техника. Освен това тя е с доста по-ниска цена от тази на десктопа. Все пак, ако ви е нужна само мишка, едва ли ви трябва устройство, превръщащо лаптопа в настолен компютър.

Към съвременната докинг станция можете да включите и работещ лаптоп – така наречения горещ док. Към по-старите модели се свързват само изключени компютри или приведени в хибернация и те се наричат студен док.

Има док и за таблети и смартфони. За тези устройства хардуерът е с вграден Windows и клавиатура.

Смятате, че докинг станцията може да ви свърши добра работа? Обадете ни се да поговорим. Това може да ви спести пари.