Какво е SSD диск и какви предимства осигурява | gp-net.bg Премини към основното съдържание

SSD диск е вече утвърдена иновация, която е предназначен постепенно да замести HDD диска (харддиска) в компютрите. Може би сте от хората, които не следят трепетно всички новини около развитието на цифровата техника и двете съкращения не ви говорят нищо.

И ако искаме този път да ви разкажем точно за тях и за основните разлики помежду им, то е защото става дума за:

  • бързината, с която работи вашият компютър;
  • обема на паметта му;
  • надеждността при съхранението на вашите файлове, снимки, музика.

HDD дискът и проблемите, свързани с него

HDD (Hard Disk Drive) е твърдият диск, който се използва десетилетия наред в компютрите. За него е характерно, че се състои от отделни магнитни плочи, които се въртят, и подвижна глава, която записва и чете информацията върху тях.

В един момент се оказа, че колкото и бързи да стават процесорите и да се увеличава паметта, харддискът, независимо от усъвършенстването си, има предел на скоростта. Тя е ограничена от бързината, с която могат да се въртят изграждащите го магнитни плочи.

Накратко – за бавното зареждане на оперативната система и на отделните програми, за досадно продължителното отваряне на работните и мулдимедийните файлове причината е в HDD. Той е тясното място за скоростта и производителността на компютъра.

SSD дискът е решението на проблемите 

SSD (Solid State Drive) също е твърд – нарича се още твърдотелен и прилича повече на памет, отколкото на досегашния компонент. В него няма движещи се части, нито подвижна, записваща глава. Отпадането на механичното движение премахва най-съществените недостатъци, характерни за HDD, и осигурява на Solid State Drive важни предимства:

  • значително увеличение на скоростта и производителността (в някои случаи до десетина пъти);
  • отпадане на основната причина за прегряване и увреждане на чувствителния хардуер от високите температури (особено лятото);
  • постигане на по-компактни размери и по-ниско тегло, които осигуряват повече място (дори в лаптопите и ноутбуците) за охлаждане или за допълнителни екстри;
  • консумиране на по-малко ел. енергия, понижаване на разходите и нарастване на независимостта на преносимите устройства;
  • повишена устойчивост на сътресения, резки движения и удари, вибрации;
  • липса на характерния шум на подвижния твърд диск при работа и т. н. 

Недостатъци на SSD диска

Основният недостатък на  SSD диска е по-високата му цена, сравнено с HDD

Коректността изисква да се каже, че тя, макар и с леки колебания, непрекъснато намалява и става все по-достъпна за редовия потребител. Когато се сравняват цените на двата вида, сравнението трябва да се прави през цена за един гигабайт за всеки. Така ще се окаже, че един малък SSD е по-евтин от един стандартен HDD.

Експлоатационен живот на Solid State Drive  

Въпреки че с отпадането на механичното движение изчезва и причината за износването на компонента, животът му все пак има определена продължителност. Тя обикновено се измерва с циклите на записване, триене и презаписване на информация или с крайния обем информация, която може да запише върху него за целия срок на експлоатация. Оказва се, че в зависимост от начина, по който се използва, той би могъл да работи надеждно доста повече от петте години гаранция, давана най-често от производителите. За HDD гаранцията традиционно е 3 години.

Друго, което трябва да знаете, е, че за разлика от познатия ви харддиск, SSD „умира“ отведнъж, без предупредителни индикации и сигнали. Затова навикът да архивирате файловете си ще се окаже безценен.

Трябва ли да минете на SSD технология

Не звучи сериозно, но отговорът е „зависи“! Ако цената е определяща за вас и не можете да си позволите голям SSD диск, който все още е доста скъп, изберете кое ви е по-важно – скоростта или паметта. Скоростта обикновено е по-ценна за бизнеса и геймърите, а паметта – за личните компютри, на които пазим писма, снимки, музика и какви ли не дигитализирани спомени.

Ако държите и на двете, изберете по-малък SSD, който ще ви осигури бързо стартиране на операционната система, бързо зареждане на програмите и по-голяма производителност. Но понеже тази скорост няма да промени видимо плавността на показване на клиповете, филмите, игрите, съчетайте го спокойно с добрия стар HDD за съхранение на личната си информация. Освен вградени, и двата вида могат да са и от типа на така наречените външни дискове.

Дали вашият компютър позволява старият механичен компонент да се смени с по-модерния, дали можете да се възползвате от комбинацията между двата, позвънете ни и ни попитайте! Ние ще ви помогнем да намерите най-доброто решение за вашите нужди!