fbpx

Как да подготвите децата си за основните онлайн заплахи

Как да подготвите децата си за основните онлайн заплахи

Децата са сред най-запалените потребители на интернет. Те с любопитство изследват онлайн света, а той – както всяко нещо – крие и добро, и зло. Вече говорихме за възможностите за родителски контрол върху времето и начина на използване на световната мрежа . Но техническите решения не винаги са напълно сигурни, да не говорим, че те много често влекат неразбирателство с тийнейджърите и загуба на доверие.

Най-добрият начин да предпазите подрастващите си наследници е да ги научите:

  • кои са основните рискове и заплахи;
  • как да ги разпознават;
  • как да ги избягват.

Кои са опорните точки, около които да организирате разговорите с децата

Основните въпроси за заплахите в киберпространството, на които деликатно и ненатрапчиво трябва заедно да търсите отговори, са:

Къде сърфира хлапето в мрежата и какво вижда там?

Това е въпросът за съдържанието на сайтовете и платформите и рисковете, които то носи.

С кого говори?

Какви контакти осъществява, с кого общува, познава ли онлайн приятелите си и на живо и др.

Какво прави детето ви онлайн?

Става дума за поведението му, доколко е благоразумно и предпазливо, с кого чати, каква информация качва, какво коментира и т. н.

Заплахите, които идват от онлайн съдържанието

Онлайн съдържанието е една от основните „примамки“ в мрежата – всички влизат, за да прочетат и видят нещо. Но не всяко съдържание е полезно за децата. Те лесно могат да се сблъскат с порнография, която създава у тях превратна представа за човешкото тяло, за секса и интимните взаимоотношения. Риск за неукрепналата психика крият сайтовете, които откровено внушават агресия и насилие, използват езика на омразата.

Рисковете от анонимните контакти

На практика в мрежата няма анонимност. Но въпреки това фалшивите профили в социалните мрежи, сайтовете за запознанства и форумите са безчет. И задължително трябва да приучите децата си, че онлайн общуването с непознати крие сериозни заплахи, дори когато тези непознати се представят за техни връстници. Специално внимание обърнете на рисковете, които носят срещите на живо с онлайн събеседници. Приучете ги към критичност – накарайте ги да се питат: „Защо си мисля, че той/тя ми е приятел? Дали са тези, които твърдят, че са? Как да го разбера?“

Най-сигурният подход е да градите търпеливо отношения на доверие с децата си. Те трябва да са сигурни, че могат да споделят с вас всичко и ще получат разбиране и помощ, каквото и да се случи.

Заплахи, произтичащи от поведението в мрежата

Поведението на децата онлайн е това, което прави потенциалните заплахи реални. Наивността и доверчивостта, в комбинация с любопитството, могат наистина да са опасни. Изследване на американския Център за кибербезопасност и образование  показва, че 40% от децата между 4ти и 8ми клас са се свързвали онлайн с непознати. Повече от половината от тях са дали телефонния си номер. Около една трета са им изпращали SMS от своя телефон, 15% са пробвали да се срещнат с непознат от мрежата на живо.

В същото време 1 на всеки 5 младежи става обект на сексуален интерес, а 1 от всеки 9 деца, които влизат в интернет, ще изпитат сексуална принуда онлайн.

Качването на твърде лична информация и по-фриволни снимки са не само повод за изнудване и кибертормоз в този момент. Те крият заплахата да излязат на бял свят години по-късно, да сринат репутацията и да разрушат живота на вече порасналите ви деца. Каченото веднъж в интернет, си остава там – дори когато уж го изтривате от профила си. Според УНИЦЕФ  над 30% от младежите от 30 страни са били жертва на онлайн тормоз, а 20% като следствие дори са напуснали училище.

Споделянето на данни за семейството, доходите, физическия адрес, пътуванията пък насърчават злонамерени лица да организират обири и шантажи и други вредоносни действия.

Свалянето на непозволено пиратско съдържание води както до конфликти със закона, така и до проникване в домашната мрежа на зловреден софтуер, нанасящ щети от различен характер.

Изграждането на зависимост съвсем не се предизвиква само от наркотици и упойващи вещества. Тийнейджърите се пристрастяват към видеоигрите, онлайн хазарта, общуването в чатовете и социалните мрежи и тази зависимост не носи нищо добро за психическото (и за физическото) им развитие.

Смята се, че днес децата са по-наясно с киберпространството от родителите си. Но пък вие знаете повече за хората и за общуването. Затова, ако смятате, че трудно можете да ги контролирате чрез софтуерни и хардуерни решения, акцентирайте на взаимното доверие и споделянето. Накарайте ги да усетят искрената ви загриженост, без да ги притискате и подценявате. Помолете ги да ви помогнат да станете по-добри в сърфирането. Близостта винаги работи по-резултатно от забраната.

А стигне ли се до необходимост от хардуерни и софтуерни средства за родителски контрол, с които трудно ще се справяте сами, обадете ни се ! Ние ще ви помогнем.


 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.