fbpx

Батерията на лаптопа – как да удължите живота ѝ

Батерията на лаптопа – как да удължите живота ѝ

Това, което позволява мобилността на вашия лаптоп, е батерията му. Докато тя издържа с едно зареждане до няколко часа работа, вие можете да разчитате на устройството си и извън дома или офиса си. В момента, в който периодът за работа с едно зареждане силно се скъси, ви остава само възможността да го използвате като стационарен компютър – само там, където имате достъп до 220 V захранване или с външен акумулатор.

Какво означава „живот на батерията“

Под този термин обикновено се разбира:

  • колко време издържа тя с едно зареждане; 
  • колко дълго ще я използвате – колко време ще ви служи;

Колко време ще работи лаптопът с едно зареждане

Това ще зависи както от качеството и състоянието на акумулатора, така и от начина на използване на машината. Предполага се че при нов лаптоп ще работи с едно зареждане от 2-3 до 7-8 (и повече) часа. Зависи от това, дали пишете мейли или играете игри.

Колко дълъг е животът на една батерия

Батериите се развиват успоредно с развитието и изискванията на модерната компютърна техника. В масова употреба днес са литиево-йонните. Средно животът им е равностоен на около 1000 цикъла на зареждане и разреждане.

Тук обаче има една тънкост – цикъл на зареждане не означава всяко включване на зарядното, а достигането до пълно разреждане – до така наречения 100% разряд, като отделните сесии се сумират. Примерно – ако изчакате зарядът да падне до 0 и заредите до 100%, това е един цикъл. Но ако заредите, когато стигне до 50%, това е само половин цикъл и едва след като акумулаторът втори път се разреди до 50% и заредите до 100% ще имате пълен цикъл.

Как да удължите времето за работа с едно зареждане

Колкото по-малко енергия консумира лаптопът, толкова по-дълго ще работи с едно зареждане на акумулатора. Как можете да накарате машината да пести енергия?

·      Намалете яркостта на екрана. Той черпи най-много енергия.

·      Намалете времето, след което дисплеят ще угасва, ако няма никаква активност.

·      Дръжте минимално количество програми отворени едновременно, не оставяйте приложения да работят във фонов режим, изключете автоматичните актуализации и синхронизации. Правете ги, когато имате достъп до захранване.

·      Ако не са ви нужни в момента, изключете всички периферни устройства.

·      Изключвайте блутута и интернета, когато не са ви необходими.

·      Браузърите също консумират много енергия – особено когато сте отворили много раздели едновременно.

·      Поставяйте лаптопа в режим на хибернация, ако няма да го използвате повече от половин час.

  • Актуализирайте софтуера си, оптималната работа на операционната система  и програмите ще консумира по-малко енергия.

Възможно ли е да удължите живота на батерията

С времето капацитетът на батерията намалява и тя ще издържа все по-кратко време с едно зареждане. Каквото и да направите, рано или ще се наложи подмяната ѝ, въпросът е това да се случи колкото е възможно по-късно.

Пълното разреждане, както и презареждането (оставянето на зарядното включено, след като са достигнати 100%) е нежелателно – освен ако не разполагате с модерен лаптоп, който сам спира зареждането при достигане на стоте процента. Препоръките на специалистите са да разреждате батерията до около 20-40% и да зареждате до 80-90%. Затова можете да следите самите вие, но в операционната ви система (независимо коя е тя) има заложена подобна функция – важно е да е включена. Или пък можете да си осигурите подходящо приложение.

Горещината е другият фактор, скъсяващ чувствително живота на акумулатора. Старайте се да осигурявате възможност на лаптопа да се охлажда:

  • Почиствайте от прах и косми вентилационните отвори.
  • Не оставяйте лаптопа на директно слънце или в близост до отоплителни уреди, не го оставяте за часове и дни наред в колата си.
  • Не го дръжте в скута си, върху одеяла и меки тъкани, които осуетяват вентилацията.
  • Използвайте охладителна подложка.
  • Носете със себе си резервен или външен акумулатор, за да избегнете пълното разреждане.

Ако лаптопът няма да ви трябва продължително време, заредете батерията до около 50%, извадете я и я приберете на хладно място, но не в хладилника!

Средно статистически една батерия има живот между 2 и 4 години типична употреба. После ще трябва да я замените.

За подходяща батерия, за нов лаптоп или за ремонта му, за доставка на надежден интернет или изграждане и поддръжка на мрежи ние сме на ваше разположение. Обадете ни се и ще ви помогнем да решите проблема .


 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.