fbpx

Защо да изберете легален софтуер ?

Защо да изберете легален софтуер ?

Дали да си купите  Windows? Да сме честни, колцина от потребителите си задават този въпрос? По-скоро питат откъде да си свалят  Windows? Това означава, че повечето дори не се замислят за покупка на легална операционна система и различни компютърни програми. Но работата е там, че използването на нелегален софтуер става все по-несигурно поради множество причини. Ето ви две от тях:

В световната мрежа анонимността е илюзия

Вашата нелегална операционна система може да бъде идентифицирана като такава при някое обновяване. Тогава ще трябва да губите нерви и време за надлъгване със защитите. А има и по-лош вариант – непосилни глоби в размер на сто и повече хиляди долара за незаконно използвано копие, които налага BSABusiness Software Alliance.

Манипулацията на Windows за целите на нелегалното използване

За да бъдат преодолени защитите на създателя на Windows и той да може да се използва нелегално, пиратската операционна система е „пипната“. Това  я е направило предварително

  • непълноценна;
  • нестабилна;
  • лесно уязвима за вируси и хакерски набези;
  • с понижена производителност и надеждност.

Като добавим и липсата на поддръжка и системно обновяване, става ясно, защо почти всички използват Windows, но малцина са доволни от него.

Предимствата на легалния софтуер

Тук може би трябва да направим едно важно уточнение. Когато купувате легален софтуер, вие не купувате самата операционна система (Windows), а лиценза – правото да я използвате. И с покупката на лиценза си осигурявате доста сериозни предимства:

Защитеност от външни заплахи

Легалния  Windows идва с вградени защити срещу непрекъснато множащият се и развиващ се зловреден софтуер. Тези защити се обновяват постоянно и ви дават висока степен на сигурност, без непрекъснато да мислите за антивирусната си програма.

Сигурно безплатно ъпдейтване

Очаква се актуалната операционна система Windows 10 да е в употреба години наред. През това време тя ще продължи да се развива, да се преодоляват недостатъците ѝ, да се усъвършенства съответно на иновациите в технологиите. Това се случва чрез регулярно безплатно ъпдейтване, осигурено само за лицензираните копия.

И още нещо – усилията на Microsoft в тази посока се подкрепят напълно от производителите на софтуерно и хардуерно осигуряване. А това все повече стеснява възможността за постигане на добри резултати при използване на нелегални програми. В повечето случаи по-евтино е и преминаването към по-нова версия на използваните легални програми.

Надеждна поддръжка

В случая говорим най-вече за Windows, като най-масово използвания нелегално софтуер. Но казаното за него е валидно за всяко платено приложение. Доставчикът на лицензираните програми и приложения обикновено осигурява помощ за осъществяване на настройките и поема техническата им поддръжка.

Висока функционалност и производителност

Вече стана дума, че за да се използва нелегално, софтуерът може да бъде значително осакатен, с намалена производителност, стабилност и надеждност. Но за да защитят разработките си от недобросъвестно използване, някои от авторите на приложения вграждат в тях невидима защита. При липса на регистрация програмите и приложенията не тръгват, работят зле, забавят целия компютър, правят много грешки. С легалния софтуер си спестявате главоболия, а понякога и разходи доста над цената му.

Недостатъци на легалния софтуер

Той е най-надеждното и най-доброто, с което можете да работите към сегашния момент. И основният му недостатък е, че струва пари. Но като се имат предвид сериозните проблеми от различен характер, пред които могат да ви изправят пиратските програми, и този недостатък е простим. Нали не ви минава на ум, че можете да си „свалите“ от някой щанд в магазина безплатен компютър?

Освен това цените на софтуера постепенно намаляват и стават все по-поносими – пример е Windows 10 – особено когато идва с компютър втора употреба.

Имате нужда от повече разяснения по условията за използване на легален софтуер? Елате при нас, ще коментираме всичко, което ви вълнува, и ще изберем най-добрия вариант за вас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.