fbpx

Какво представляват мениджърите на пароли и за какво служат

Какво представляват мениджърите на пароли и за какво служат

Паролите, с които влизате в акаунтите си на различни сайтове и в имейлите си, са може би най-досадното нещо в интернет. Забравят се, ако са силни. Лесно се хакват, ако са слаби, и сте безкрайно уязвими, ако използвате една силна парола от години за всичките си акаунти. А акаунтите стават все повече – банки, онлайн магазини, платформи за стриймване, служебни, лични и така нататък, и така нататък.

Няма начин да не сте чували за мениджърите на пароли, дори вероятно сте се сблъсквали с тях – с онези настоятелни предложения да запишат паролата ви за някой акаунт.

Какво представляват мениджърите на пароли

Това са програми, които съхраняват под криптирана форма паролите ви за отделните акаунти. Сигурността им е сравнявана с тази на трезорите. Добрите от тях имат способността да генерират сложни и дълги пароли, трудни за разбиване. Предлагат и опцията да попълват формулярите за регистрация и вход на отделните сайтове, което ви освобождава напълно от тези досадни моменти. Всичко, което се изисква от вас, е да запомните една достатъчно дълга (от поне 12 символа) парола, с която да влизате в мениджъра.

За пълна сигурност повечето приложения използват дву- или многофакторно удостоверяване. Ще рече, освен паролата си (нещо, което знаете), за влизане използвате отпечатък от пръстта си (нещо, което сте), а е възможно да използвате и допълнително устройство, което генерира моментни кодове (нещо, което имате). Така дори по някакъв начин хакери да се доберат до главната ви парола, ще бъдат спрени още на прага.

Възможно е също да ви предложат хранилище за вашите лични чувствителни данни – от кредитни карти, банкови данни, сигурни бележки, да ви осигурят VPN , както и да следят в тъмната мрежа  дали няма изтекли ваши пароли.

Основни характеристики на мениджърите на пароли

  • Използват надежден код за криптиране – 256 битов AES индустриален стандарт, чието разшифроване е почти невъзможно.
  • Притежават архитектура на нулево знание – всички данни се криптират на вашето устройство, преди да се изпратят където и да било и никой – дори самият доставчик не вижда друго, освен набор шифровани символи.
  • Предлагат синхронизиране на паролите за различни устройства.
  • Работят с различни платформи.

Видове мениджъри на пароли

Мениджъри, работещи онлайн – те могат да са вградени в браузър (Chrome, Firefox), или да са разработени като облачни услуги.

Мениджъри, работещи офлайн – инсталирани са на вашето лично устройство, нямат нужда от връзка с интернет и от тази гледна точка са най-безопасни. Но пък синхронизирането на информацията с другите ви устройства е доста по-трудна и трябва да я правите ръчно.

Мениджъри на пароли без гражданство – базирани на символи. Няма запаметяване и съхраняване, защото всеки път се генерира нова парола. В този случай е необходимо и допълнително устройство, което носи ключа за конкретния акаунт.

Имат ли недостатъци тези приложения

Най-големият страх на потребителите е, че на практика държат пълната чувствителна информация за себе си на едно място. Ако все пак се случи пробив, ще трябва да блокирате картите си и да смените паролите си за всеки акаунт. В повечето случаи точно това ще трябва да направите, ако забравите главната си парола и никой друг, освен вас не я знае, нито пък я имате записана някъде на хартия.

При срив в сървъра, който може да доведе до загуба на данни, ви остава единствено да разчитате, че вашият доставчик пази и резервно копие. При кражба на устройството също ще имате нужда от архив.

Мениджърът на пароли не може да ви помогне, когато устройството ви е незащитено. Независимо от какъв вид е той, злонамерен софтуер, инсталиран на устройството ви, лесно може да открадне главната ви парола. Ако нямате многофакторно удостоверяване (примерно – биометрично) киберпрестъпниците ще имат достъп до всичко, запаметено в програмата, особено когато тя е със слабо криптиране.

Какво се случва, когато мениджърът на пароли бъде хакнат

Досега няколко пъти водещи разработчици са съобщавали за проникване в сървърите и открити уязвимости на софтуера. Факт е обаче, че не са докладвани потърпевши потребители и никой не се е оплакал, че е пострадал. Това се дължи на сериозното многостепенно осигуряване, с което се разработват тези приложения.

Допълнителни предимство е, че повечето от тях имат лесен за работа интуитивен интерфейс и безплатни версии, които не предлагат всички опции, но дават по-голяма сигурност от досегашната ви практика. А ако е необходимо осигуряване на бизнес акаунтите ви, цената и на най-скъпия мениджър на пароли е нищожна, сравнена с неприятностите, които може да ви спести.

Ние сме готови да ви помогнем. Обадете ни се !


 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.