fbpx

Облачните услуги и ползата от тях

Облачните услуги и ползата от тях

Облак, облачни услуги, съхранение в облак – знаете ли за какво става дума? Да съхранявате данни онлайн, да работите в онлайн среда, без дори да имате програмите и приложенията на компютъра си. Всъщност вие отдавна се възползвате от подобна облачни условия на работа – правите го всеки път, когато изпращате имейли. Те не се пазят на компютъра ви, нито пък софтуерът, който прави възможно създаването, изпращането, получаването и съхранението им. Всичко това се случва онлайн.

Какво е облак

Това е система от хардуер, мрежови връзки, бази данни, софтуер, анализи и т. н., която предоставя услуги, достъпни за потребителите от която и да е точка по света. Разбира се, те са достъпни само благодарение на световната мрежа и за да се възползвате от тях ви е необходим надежден, сигурен интернет.

Видове облаци

  • Публичен облак

Възможностите му са обществено достъпни за всички – частни потребители, компании и организации. Има огромен ресурс – свободно пространство, професионална среда за разработване на софтуер и работа по големи проекти. Отличава се с гъвкавост, плащате само реално консумираното.

  • Частен облак

Това е инфраструктура, създавана за един потребител – примерно – компания. Характеристиките ѝ са съобразени напълно със специфичните потребности на клиента. Гарантира контрол от страна на бизнеса и по-висока сигурност.

  • Хибриден облак

Съчетава изчислителната мощ на публичния облак и сигурността и контрола на частния.

  • Облак на общността

Пример за такъв облак е този, използван от повече потребители, но всички от една и съща бизнес сфера, които работят с един и същ софтуер.

  • Многооблачен модел

При него компаниите използват различни доставчици на облачни услуги. Това им носи гъвкавост, специализация и предимството да не зависят от един единствен доставчик. Ще го срещнете и като мултиоблак.

Какво са облачни изчисления и облачни услуги

Терминът е Cloud Computing и се отнася до доставката на ресурси и услуги през Интернет, до съхраняването, достъпа до данни и работата с приложения в мрежата, а не с такива, записани на твърдия диск на компютъра.

Облачните услуги са различни типове, но за основни се считат следните:

IAAS – инфраструктура като услуга

IAAS позволяват на потребителя да се възползва от възможностите на виртуални машини, зад които някъде стоят сървъри, мрежи, хранилища, пространство в центровете за данни. При това те са мащабируеми – ползвате толкова, колкото ви е нужно. Подходящи са за употреба като вътрешна инфраструктура на компанията.

PAAS – платформа като услуга

Осигурява средата и инструментите (програми, приложения) за разработване на софтуер, както и хостването му, когато е готов.  

SAAS – софтуер като услуга

Доставчиците на облака предоставят за ползване на потребителите софтуерни приложения и програми. Можете да се възползвате от тях през браузър. Достатъчно е да се регистрирате, за да работите с необходимото ви приложение от всяко устройство. Освен това, ако нещо се случи с устройството, работата ви се архивира и запазва в облака. Пример – Google Drive с облачните приложения Google Docs, Google Sheets и Google Slides. Не забравяйте – софтуерът като услуга е достъпен само през надежден интернет.

FAAS – функционира като услуга

В този случай доставчикът на облака управлява и контролира инфраструктурата изцяло. Това дава възможност на потребителя да се концентрира върху внедряването на кода на приложението, което разработва. Функциите се мащабират автоматично според динамиката на потреблението на ресурси.

Най-често използвано от редовите потребители е облачното съхранение. То ви дава възможност да запазвате, организирате и класифицирате данни, да имате достъп до тях и да ги споделяте по всяко време и от всяко място. Много популярно е също за архивиране на данни [3] и възстановяването им при нужда. Аудио и видео стриймингът също минават през облак и т. н.

Предимствата на облачните услуги

  • Икономичност – не се налага да купувате допълнителен хардуер и софтуер – за съхранение, за разработка на продукти, за изпълнение на други задачи. Примерно – можете да играете различни игри, без да имате игрови конзоли или записи на CD. Плащате само за използваните ресурси, имате възможност до някакво ниво да използвате услугите безплатно.
  • Достъп от всяка точка, от всяко устройство – можете да работите екипно, да споделяте работни пространства с партньорите си.
  • Възможност за максимална концентрация върху проектите – ресурсите се самообслужват, адаптират се автоматично към вашето търсене, без да е необходимо да правите каквото и да било в това отношение.

Облачните услуги стават все по-надеждни и сигурни. Водещи компании като Coca Cola и Netflix им се доверяват. А всеки от нас може да получи достъп до ресурс с качество от корпоративен клас и високо ниво на сигурност. Ако още нямате опит с облаци, влезте в Dropbox или  Google Drive. И ни се обадете, за да ви осигурим надежден интернет с поддръжка 24 часа седем дни в седмицата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.