fbpx

Какво е операционна система?

Какво е операционна система?

Вече едва ли има човек, който да не знае какво е „операционна система“. Това е програмното осигуряване, софтуерът, който „оживява“ хардуера и му позволява да работи, създава средата, в която работят всички други програми и приложения.

По възрастните вероятно си спомнят за DOS, днес най-популярна е Windows 10 на Microsoft. Компютрите на Apple използват собствена – Mac OS. Напоследък бързо се разпространява и Chrome OS. Сред тези за безплатна употреба с отворен код най-позната е Linux, която намира широко приложение при сървърите. За телефоните – Android и iOS, вероятно си спомняте и BlackBerry.

Защо е нужна операционната система

Операционната система се нарича още системен софтуер. Тя включва в себе си различни обслужващи и управляващи програми, които

  • управляват, контролират и разпределят ресурсите на хардуера за оптималното им използване – включително на входно-изходните устройства (клавиатура, мишка, монитор) и връзката с мрежата, правят възможна многозадачността; 
  • посредничат между специализираните програми и хардуера от една страна и потребителя и компютъра (съвкупността от хардуер и софтуер) – от друга;
  • управляват информационните процеси, протичащи при обработката на данни за изпълнението на задачите;
  • осигуряват управлението, съхранението (и на външни носители) и безопасността на данните;
  • създават и управляват файловата система;
  • извършват постоянно диагностициране на грешките и проблемите;
  • поддържат потребителски интерфейс, който прави възможно използването на компютъра и програмите от масовия потребител.

ОС е различна от така наречения BIOS (Basic Input Output System), който представлява вграден софтуер с ограничени функции – да контролира и поддържа общата работа на отделните устройства в кутията.

Операционните системи се различават според начина си на работа, задачите, които изпълняват; сферата на приложение и т.н.

Значение на ОС

Главната ѝ задача е да оптимизира използването на техниката. Но тя има много важно значение в поне още две направления:

Улеснява изключително разработването на различните програми и приложения. Разработчиците им трябва да се съобразяват единствено със спецификите на ОС, без да се интересуват от особеностите на хардуера – а той може да е различен при различните компютри. При това не трябва да мислят за интерфейс – използват този на операционната система.

Прави възможна употребата на компютъра и софтуера за потребители без никакви специализирани познания.

Някои допълнителни понятия, свързани с операционната система

Драйвер

Специализиран софтуер, който позволява свързването на ОС с отделните устройства. Той се разработва съобразно особеностите ѝ.

Затворен и отворен код

Затворен е кодът, който не позволява софтуерът да бъде променян – примерно като този на  Windows.

Отворен е този, който може да бъде променян и развиван – типичен пример е  Linux.

Графичен потребителски интерфейс

Това е „лицето“ на операционната система – тази част от нея, която осигурява връзката ѝ с потребителя и му дава възможност да използва компютъра. Вие разпознавате Microsoft Windows по характерните прозорци и икони. Неделима част от графичния потребителски интерфейс е екранният показател, наричан още курсор или мишка. Също и списъците с команди – менютата.

Многозадачност

Съвременните операционни системи позволяват едновременното изпълнение на повече от една задачи и успоредната работа на повече от една програма. Но вие вероятно знаете това от собствения си опит с компютрите – независимо дали ги използвате и за работа или само за забавление.

Файлова система

Начин за организиране и съхранение на информацията в цялостни логически единици и лесното ѝ намиране при нужда. Това се случва както посредством еднозначно адресиране на файловете, така и чрез адекватно структуриране и организиране на физическото пространство на диска и записване на информацията.

Точно поради изключителното значение на системния софтуер за оптималната работа на вашия компютър е толкова важно да инвестирате в легална операционна система .

А при нужда от допълнителна информация, ние сме на ваше разположение – обадете ни се !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.