fbpx

Защо е нужен родителски контрол върху използването на интернет

Защо е нужен родителски контрол върху използването на интернет

В последните публикации  коментирахме реалните опасности, които крие онлайн сърфирането. А днес ще се опитаме да изясним какво представлява родителският контрол при използването на интернет и защо е необходим той.

Рисковете, които правят родителския контрол необходим

 • Обездвижването е типично за децата ни. Те почти не играят навън и са в състояние часове наред да изкарат пред екраните. Това се отразява на физическото им развитие и кондиция, води до натрупване на килограми, нежелани последици за зрението и др.
 • Изостават с формирането на навици и умения за живо общуване, което е почти изцяло подменено с онлайн чатове и размяна на съобщения.
 • Заливани са от съдържание, което не е подходящо за опита и нивото им на съзряване (насилие, порнография, наркотици).
 • Психическият тормоз (кибертормоз) никога не е бил толкова лесен и така разпространен като днес.
 • Забъркването им в неприятности със сериозни последици и срещата със сексуални хищници в интернет е съвсем реално и т. н.

Какво представлява родителският контрол в аспекта на интернет

Родителският контрол е съвкупност от средства и методи, които ви позволяват да контролирате използването на мрежата от децата. Те могат да са както хардуерни, така и софтуерни и целта им е да предотвратяват достъпа на хлапетата до неподходящо онлайн съдържание. Отнасят се до:

 • настройките на ниво домашна мрежа;
 • настройките на самото устройство, които ще действат независимо откъде и как то се свързва с интернет;
 • настройките на съответната платформа или приложение – примерно за YouTube и Google, Snapchat и TikTok.

Средствата за родителски контрол:

 • филтрират и блокират съдържанието в интернет, което смятате за неподходящо – порнография, насилие;
 • ограничават типа споделяна информация;
 • контролират и ограничават в определени от вас рамки използването на интернет;
 • позволяват ви да зададете отделен профил за всеки от семейството с подходящо за него ниво на достъп и др.

Софтуер за родителски контрол

Всяка съвременна операционна система има вградени възможностите за родителско администриране – включително Windows, Apple, Android, iOS и т. н. Безплатни ограничения предлагат и интернет браузърите.

Модерните цифрови устройства – телевизори, компютри, таблети, телефони, игрови конзоли също дават възможност за родителски контрол. Повечето официални платформи за игри и забавления като Netflix и YouTube, също и търсачките предвиждат възможност за подобни настройки. Предлага се безплатен и платен софтуер в зависимост от опциите, които искате.

Може би се притеснявате, че всичко това е твърде сложно за вашите познания и умения, но повечето от този софтуер е лесен за разучаване и употреба – все пак се създава за максимално широка потребителска аудитория. Истина е, че днес децата често знаят и умеят повече за работата с дигиталните устройства и интернет от родителите си. Затова рано или късно поотрасналите ви тийнейджъри ще намерят как да заобиколят вашите забрани и контроли. А дотогава вие ще трябва да сте създали у тях достатъчно добри навици за безопасно поведение в световната мрежа.

Най-сигурният родителски контрол е доверието

Това означава отрано да свикнете децата си да говорят с вас и да споделят – какво правят в интернет, какво им е особено интересно, с кого се запознават, тормози ли ги някои, досаждат ли им и т. н. Означава също да ги научите, че не бива да споделят онлайн лична информация и каквато и да била информация за семейството си.

Трябва отрано да свикнат да не качват компрометиращи снимки, дори когато уж са защитени или ще бъдат изтрити бързо. Накарайте ги да проумеят, че в момента, в който качат снимката в мрежата, вече нямат никаква власт над нея и дори да я изтрият, някой вече може да я е копирал и разпространил с неясни цели.

Възпитайте ги да не се поддават на шантаж и изнудване, даже вече да са допуснали грешката да качат поразголена снимка или нелицеприятна информация. Всяко поддаване води само до задълбочаване на проблемите и рано или късно – до компрометиране с  много по-сериозни последици.

Те трябва да знаят, че всяко искане на снимка или лична информация е категоричен знак за опасност и да свикнат да споделят подобни неща с вас. И не си казвайте, че това не се отнася до вашето добре възпитано дете. Дори възрастните се поддават често на порива да качат нещо в социалните мрежи, за което после съжаляват.

Техническите възможности за родителски контрол в интернет ще ви дадат отсрочка, докато детето поотрасне. Използвайте я, за да формирате умения и навици за безопасното му поведение в мрежата.

Ако сте родители, темата вероятно е важна за вас. Обадете ни се  за допълнителна информация можем ли и с какво можем да ви помогнем в случая.


 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.