fbpx

Какво е прокси и дали да го използвате

Какво е прокси и дали да го използвате

“Прокси“ идва от английски и означава  „пълномощник“. Отнесена към интернет, по-скоро бихме казали, че става дума за „посредник“.

Проксито или прокси сървърът е междинно хардуерно или софтуерно устройство (сървър   ), което стои между потребителя и съответния интернет източник (сайт). 

Защо да използвате прокси сървър

Когато сте в интернет, вие изпращате заявка към избраната уеб страница през своя браузър от Ip адреса си. После получавате данните от сайта. И тази комуникация е напълно удовлетворителна. Защо да я усложнявате с посредник между вас и другата страна?

Най-малкото защото при директната комуникация сайтът вижда Ip адреса ви –иначе няма как да ви върне информацията. А това в интернет не винаги е безопасно.

Как работи прокси сървърът

Вие изпращате заявката от браузъра си.

Проксито получава заявката и я препраща към уеб сървъра, на който е сайтът.

Сайтът връща отговора към проксито.

То препраща заявката до вас.

Какви са предимствата, които ви носи това посредничеството

 • Повишена е сигурността и поверителността ви. Вашият Ip адрес е невидим за уеб сървърите. Те виждат адреса на проксито.
 • Получавате достъп до сайтове и платформи, недостъпни за вас поради гео блокиране или други ограничения.
 • Ускорява се достъпът до информация – прокси сървърът запазва кеширана информация за страници, които посещавате често. И вместо да я изисква от съответния сайт отново, той веднага ви я изпраща. Проблем може да възникне при страници, които се обновяват по-често.
 • Премахва рекламите от уеб сайтовете.
 • Може да филтрира заявките и да ги позволява или отказва, което е особено ценно при по-големи вътрешни мрежи – корпоративни, учебни, библиотечни. Например – могат да се ограничат заявките за социалните мрежи от работодателя. В този случай вие ще получите съобщение за грешка или пренасочване. Но можете да ограничите и сърфирането на децата си.
 • Затруднява достъпа до чувствителни данни. Става дума за така наречените обратни проксита. Те са конфигурирани да наблюдават и ограничават достъпа на потребителите до чувствителни данни.

Но освен предимства, прокси сървърите носят и рискове:

 • Не осигуряват криптиране, освен в редките случаи, в които са специално конфигурирани.
 • Съхраняват данни – IP адресите и заявките на потребителите.
 • Имат ограничена поверителност – прикриват IP адресите, но най-често работят през незащитени мрежи, а може и да осигуряват приходите си чрез реклами.
 • Работят на отворени портове, а това силно повишава уязвимостта.
 • Правят скоростта на сърфиране непостоянна – особено безплатните проксита често са с недостатъчна честотна лента, за да поддържат скоростта при хиляди потребители едновременно.

Видове прокси сървъри

Разделянето на сървърите е по различни критерии.

Според нивото на анонимност и сигурност, които носят, те се разделят на три нива:

Ниво 1: осигуряват най-голяма анонимност. Прикрива се не само вашият IP адрес, но и самите прокси сървъри не се обявяват като такива и периодично променят своите IP адреси.

Ниво 2: Вашето IP се прикрива. Прокситата се идентифицират като такива в заявките към уеб страниците, но променят гео локацията си и/или „изкривяват“ собственото си IP.  Наричат се анонимни и точно те се използват най-масово. Чрез тях избягвате целевия маркетинг, скривате географското си местоположение и получавате достъп до сайтове, които са цензурирани за реалното ви местоположение.

Ниво 3: Тук попадат прозрачните прокси сървъри. Те не крият информацията за потребителя, настройват се от мрежов оператор или уеб сайт и се прилагат по-скоро за филтриране на уеб страниците. Използват се например от училищните мрежи.

Как да си осигурите прокси

Съществуват хардуерни и софтуерни варианти. Хардуерните са разположени между вас и интернет. Софтуерните се хостват от доставчик или пък се намират в облак. Вие, като потребител, изтегляте приложението и го инсталирате на компютъра си. То улеснява взаимодействието ви с проксито.

Предлагат се безплатни варианти, но те носят рискове и осигуряват само няколко устройства. Платените са доста по-надеждни и могат да работят с много устройства.

Ако ви се струва, че прокси сървърите са близки до VPN мрежите , прави сте, но само донякъде. И VPN мрежите насочват заявки и отговори през външен сървър. И те ви позволяват достъп до блокирани – поради различни причини – за вас сайтове. Но VPN криптира целия ви трафик и са по-надеждна защита срещу рисковете в интернет.

Ние сме „ГП Нет“. На ваше разположение сме, ако ви е нужна помощ за сигурността на устройствата и домашната ви или корпоративна мрежа. Обадете ни се и при необходимост от надежден скоростен интернет.


 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.