fbpx

Какво причинява забавяне на вашия интернет

Какво причинява забавяне на вашия интернет

Интернет връзката става все по-необходима за ежедневието вкъщи – почти като електричеството и водата. При това е важно не просто да имате интернет, но той да поддържа и определена скорост. Често обаче скоростта се оказва проблемна. Видеото „влачи“, играта става мъчителна, сайтовете се зареждат бавно или не се зареждат въобще, не можете да си проверите пощата или да изпратите спешен мейл.

Какви са най-честите причини за забавянето на интернета?

Домашното ви потребление е нараснало

Вероятно сте избрали абонаментния си пакет преди доста години. Вече всеки вкъщи си има лаптоп, таблет, смартфон, работите у дома. Децата са пораснали и сърфират интензивно, забавляват се с игрови конзоли, учат онлайн. Купили сте си някои умни уреди и ги командвате през мрежата. Потреблението ви се е увеличило в пъти, а абонаментния пакет не е актуализиран. Ще решите проблема със забавянето на интернета само с едно телефонно обаждане до доставчика си.

Интернетът ви е толкова бърз, колкото най-бавното устройство в мрежата

Дори когато сте абонирани за високоскоростен интернет, скоростта му в дома ви пак може да е ниска. Примерно – рутерът е стар и има лимит, доста под възможностите на връзката. Или пък рутерът е модерен и мощен, но домашният настолен компютър е стар, а мрежовата му карта е проблемна. Тогава просто не можете да се възползвате от високоскоростната мрежа, за която си плащате.

Забавянето на интернета идва от остарелите кабели

От тях също зависи бързината, с която се пренасят данните. Огледайте маркировките им. Cat-5 е с производителност до 100 Mbps. С означение Cat-5e са най-често използваните мрежови кабели в момента. Те поддържат Gigabit Ethernet (1000 Mbps). Cat-6 и 6a осигуряват  най-бързото мрежово окабеляване – до 10 Gigabit (10 000 Mbps).

Включвате твърде много устройства едновременно

Макар че един рутер би трябвало технически да поддържа множество устройства, всяко следващо, което сваля или изпраща данни през него, в някаква степен води до забавяне на интернета. Затова, когато ви дойдат гости и потреблението се удвои и утрои, забавянето на скоростта на мрежата е нормално.

Опитайте се да си спомните, дали не сте давали паролата си на някои от съседите. Дори когато те са коректни, устройствата им могат автоматично да се свързват с мрежата ви. Сменете паролата.

Използвате едновременно няколко приложения или сте отворили много страници

Всички те споделят наличната честотна лента. При това доста от тях работят във фонов режим и не се сещате за тях. За други просто сте забравили – примерно торент след сваляне на филм.

Използвате интернет в час пик

През час пик в мрежата е задръстено като по градските булеварди. Потребителите са твърде много, споделяните данни бавят комуникацията, най-посещаваните сайтове не отговарят. Определете пиковите часове за вашия район и така организирайте дейността си, че през това време да имате малко работа в мрежата. Сваляйте тежки файлове през деня или късно през нощта. 

Домашната ви мрежа е зле проектирана и изпълнена

Правилното проектиране и изпълнение на домашната мрежа е от огромно значение за скоростта ѝ. Дори когато тя се състои само от един рутер, един компютър и телефон, всяка преграда (особено дебели стени), която сигналът трябва да преодолее, влошава качеството му. Не поставяйте рутера на „скришно“ място – зад или в шкафове и ниши. Вероятно ще има и „мъртви зони“, непокривани от сигнала.

Излишното ѝ усложняване  с включване на повече ретранслатори, комутатори, създаване на повече точки за достъп в един момент също води до забавяне на интернета. Най-добрият вариант е да потърсите професионалисти, които – съобразно потребностите ви – ще проектират и изпълнят домашната ви мрежа. При промяна на обстоятелствата тя бързо може да бъде променена.

Смущения от околната среда

Те може да идват от вашите умни уреди, които излъчват в диапазона на рутера или пък от външния радио шум. Решението в случая е да си набавите рутер, използващ повече от една честотна лента (двулентов – 2,4 GHz и 5 Ghz).

Особено в гъсто населените градски райони и в многожилищните сгради чест проблем са претоварените Wi-Fi канали. Едното решение в случая е модерният маршрутизатор, който сам намира най-добрия канал. Другото е при възможност да използвате кабелна връзка, която ще ви гарантира по-висока скорост.

Други причини за забавяне на интернета

Те може да са много и различни. Сред тях най-често се открояват:

  • лошите настройки и остарелите мрежови драйвери;
  • заразяването с вируси, които се възпроизвеждат и използват имейл листата ви, за да заразяват други компютри, като генерират огромен трафик;
  • шпионски софтуер;
  • антивирусен и защитен софтуер – забавянето е цената на проверката на входящите данни и повишаването на сигурността;
  • използването на виртуална частна мрежа (VPN) за скриване на следите;
  • твърде много добавки в браузъра;
  • технически проблеми по трасето или при доставчика и т. н.

Един от най-универсалните и лесни начини за действие при забавянето на интернета е  рестартирането – особено когато устройствата работят непрекъснато или поне в по-голямата част на денонощието. То не винаги помага, разбира се. Но в повечето случаи, като дава възможност за кратка почивка на хардуера (компютър, модем, рутер) и нов старт на софтуера, е сред универсалните начини за подобряване на положението.

Искате по-бърз и надежден интернет? Обадете ни се и ще ви го осигурим – при това с поддръжка 24 часа, 7 дни в седмицата, 365 дни в годината.


 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.