fbpx

Събират ли информация за вас приложенията, които използвате

Събират ли информация за вас приложенията, които използвате

Наскоро forbes.com  съобщи, че Instagram споделя 79% от данните за своите потребители с трети страни. Става дума за покупки, история на търсене, потребителско съдържание, местоположение, информация за контакти, финансова информация и т. н. Веднага след  Instagram се подрежда Facebook, споделящ с други страни 57% от информацията за потребителите си, следва го LinkedIn. И ако за социалните мрежи едва ли сте изненадани, че събират и продават вашите данни, замисляте ли се, че го правят почти всички приложения, които използвате – особено безплатните.

Защо им е на приложенията да събират вашите данни

За някои от тях това е необходимо за пряката им работа – програми за навигация, за климатични прогнози, за доставки и т. н. Други наистина ги използват, за да подобрят услугите, които ви предлагат. Но затова едва ли винаги им е необходимо да имат данните за местоположението ви, или пък да имат достъп до мейлите и снимките ви.

В много от случаите обаче програмите са създадени, за да събират информация за целите и нуждите на създателите си. Особено безплатните. Не случайно е широко популярна фразата „Ако не плащате, продуктът сте вие“, адресирана към потребителите на безплатен софтуер.

Събираната информация се използва за продажба на собствени продукти, както и за продажба на самите данни:

  • за реклама и маркетингови цели;
  • за нелоялни политически операции (данните на 87 милиона потребители на Facebook, предизвикали скандала по време на президентските избори в САЩ през 2016);
  • за неясни цели на подозрителни субекти и т. н.

Накратко – личната информация все повече се превръща в бързо ликвидна стока и от нея се печели много добре. Толкова добре, че си струва разработването на приложения, които изглеждат забавни и полезни, но основната им функция е да събира вашите данни.

Разбира се, има и такива, които изобщо не събират данни за реклама или за предоставянето им на трети страни – Skype, Netflix, Clubhouse и др.

Можете ли да се защитите от прекалено любопитните приложения

При инсталиране всяка програма иска разрешение за достъп до определен тип данни. Преценявайте внимателно дали исканията им са съответни на функциите, които те изпълняват и стойността на тези функции за вас. Когато искат позволение да проследяват местоположението ви, да имат достъп до микрофона и камерата ви, sms-ите ви, до  календара, до дневниците на телефонните разговори и контактите ви, бъдете нащрек. Специалистите наричат това рискови разрешения. Ако все пак е наложително да ги дадете, изключвайте ги, когато не използвате приложението.

Проверявайте как съответното приложение се отнася към политиката за поверителност. Дори да не четете страницата внимателно, проверете поне имат ли такава, какво е отношението им към опазването и криптирането на потребителските данни, дали ги споделят с трети страни. Най-добре е те да използват криптиране открай до край . Дори когато конкретното приложение е изрядно от тази гледна точка, то може да има нужда за работата си от връзка с други или пък със сайтове на трети страни и надеждността им става много трудна за проследяване. Много често рискови разрешения изисква точно такъв софтуер.

Актуализирайте използваните приложения редовно и трийте тези, които не използвате. Има доста софтуерни продукти, които събират информация, дори когато не са стартирани. Ако се наложи, лесно ще ги изтеглите отново.

Възможността да влизате в различни приложения с акаунтите си от социалните мрежи изглежда много удобна. Освобождава ви от необходимостта да създавате и ползвате различни пароли. Но безплатен обяд няма. Интегрираността на приложението и социалната мрежа им дава достъп до данните, събирани от всеки от тях. Вие преценете струва ли си икономията на още една парола. Или пък бъдете много пестеливи, когато публикувате информация онлайн.

Разбира се, че в днешно време няма как да спрем да използваме социалните мрежи и приложенията, улесняващи живота ни. В същия момент обаче е добре да не правим компромиси със сигурността си, или поне да ги сведем до минимум.

Нашите специалисти са на ваше разположение, винаги когато имате нужда от помощ. Обадете ни се , когато искате да преодолеете уязвимостта си в онлайн пространството!


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.