fbpx

Какво съдържат опасните спам имейли

Какво съдържат опасните спам имейли

Спамърите стават все по-изобретателни и стръвта на кукичката в спам имейла е все по-изкушаваща. А зад нея все по-често вместо рекламодатели стоят създателите на фишинг, вируси и злонамерен софтуер.

След като в предишната статия  обсъдихме какво представлява спамът и как да се опазите от рисковете, които той носи, днес ще разгледаме най-често срещаните видове, за да можете да ги разпознавате от пръв поглед.

Най-успешен като че е спамът, който играе с емоциите, страховете и надеждите на получателите.

Действайте бързо, за да не бъдете наказани

Това са обикновено измамите с цел фишинг. Най-често спам имейлът ви съобщава много строго и в ситуация на спешност, че ще загубите някакво право – ще бъде закрит ваш акаунт, ще бъде блокирана кредитна карта и т. н. Можете да го избегнете единствено ако спешно попълните исканите лични данни.

На мнозина притеснението пречи да мислят трезво и да огледат всички атрибути на заплашителния имейл. Изпращат доброволно чувствителната лична информация и улесняват кражбата на пари, самоличност и т. н.

Спечелихте!

Имейлът ви съобщава, че сте спечелили 1 000 000 долара – примерно – от Microsoft Global Email Lottery или от Google Lottery International и тям подобни. Трябва само да изпратите личните си данни и банковата си сметка, да преведете малка сума за обработка на данните и т. н. Изглежда ви съшито с бели конци и е такова, но достатъчно хора се хващат на въдицата и спамърите реализират високи печалби. За това как се манипулират адресите в спама , вече говорихме.

Купете на сметка!

От този тип е спамът, който ви предлага за почти без пари скъпи вещи – часовници най-често, нискорискови акции, лекарства, мехлеми срещу косопад, програми за отслабване, образователни курсове и т. н., и т. н. Вярно е, че покупка прави един на милиони получатели, но на фона на милиардите нежелани писма (още през 2010 всеки ден са изпращани 200 милиарда спам имейли) това осигурява достатъчно добра печалба, за да продължим да получаваме спам.

Помогнете!

Пише ви някой, който е болен и има нужда от помощ, или пък е изпаднал случайно в беда на чуждо място и моли да му изпратите някакви пари. Това е особено резултатен похват, когато спамът се изпраща от откраднат имейл до цялата му адресна листа или поне до адресите, с които най-често е комуникирано. Дори тези, които не биха се хванали на обещанието за печалба, са склонни да помогнат.

Нигерийските измами

Наричат се така, защото нашумяха именно с така наречените нигерийски принцове. В тях наследници на огромни състояния или управители на преуспели фирми молят за незначителна помощ, срещу която ще получите богата компенсация. Достатъчно е да изпратите своите лични и банкови данни, да преведете минимална сума за плащане на различни такси, разблокирване на богатството и т. н. Лековерните се оказват много скоро с изпразнени сметки.

Предупреждение за злонамерен софтуер

Някой добър човек ви предупреждава с имейл, че компютъра ви е заразен с вирус. Даже ви посочва решение – при това съвсем безплатно. След като се възползвате, и кликнете върху линка или отворите прикачения файл – вероятно е вече наистина да имате вируси в устройството.

Нежелана поща за възрастни

Може да е предложение за запознанство или откровена покана за посещение на порно сайт – напълно безплатно. Или пък – за увеличение на мъжкото достойнство или бюста, за подобряване на представянето в леглото. Може дори да има нещичко за гледане в самия мейл. Но няма нищо безплатно. От попадане на фалшив сайт и открадване на пароли и лични данни до изнудване за разпространение на порнография, включително детска – възможностите да ви поискат да си платите за любопитството са много.

Безсмислени мейли

Това са съобщенията, които са лишени от всякакъв смисъл – просто насипани думи. Те не искат да купувате, не ви карат да кликвате върху подозрителни линкове или да попълвате лични данни. Те са авангардът, който проверява поведението на филтрите срещу нежелана поща, за да се научат спамърите как да ги заобикалят.

Верижна поща

Поне веднъж сте получавали хартиено писмо, което настоява да го препишете и изпратите на 5, 6, 10 човека и ще ви се случи еди какво си добро. Този механизъм отдавна се използва и от спамърите. Разбира се, нищо няма да спечелите, няма да се сбъдне желанието ви, но ще допринесете за задръстването на мрежата със спам. А може да разпространявате и зловреден софтуер.

Ние не можем да ви предпазим, когато решите да отворите многообещаващ непоискан имейл. Но можем да ви помогнем да изберете надежден защитен софтуер за устройствата ви. Свържете се с нас. 


 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.