fbpx

Какво е спам и как можете да се окажете негов разпространител

Какво е спам и как можете да се окажете негов разпространител

Всички знаем какво е спам – онези нежелани и непоискани съобщения в имейлите, които ги задръстват и отнемат време и усилия да бъдат почистени, и които се изпращат на много адреси наведнъж.

Преди средата на миналия век на пазара в САЩ излиза марка консервирано свинско месо. Продуктът се казва Spam, много популярен е и повсеместен – точно като нежеланата поща, разпространявана чрез системите за електронни съобщения, която също нарекли спам.

Защо му е на някой да изпраща спам

Печалбата! Тя е движещият фактор. Много компании, вместо да се занимават със сложни маркетингови изследвания и скъпи реклами, изпращат офертите си на множество адреси и все някои от тях завършват с покупки. Спаменето е много евтино за подателя и струва общо взето само времето, в което някой ще напише съобщението и ще го изпрати до целия списък адресати. Цената му се поема от получателите и от интернет доставчиците. Продажбите от нежеланите мейли са в рамките на 0.0001 – 0.0002%, но това означава милиарди долари в световен мащаб печалби годишно. А загубите – отново в световен мащаб – също са за милиарди долари годишно. Спамът може да е за всичко – включително за хапчета или за сайтове за възрастни.

Търговският спам е преобладаващата част от нежеланите съобщения. Той е досаден, но не е незаконен и не може да ви причини сериозни неприятности.

Проблем представлява този, който цели измама – фишингът. Или пък заразява устройството ви със злонамерен софтуер. Той се изпраща с цел кражба на лични данни и самоличност, превземане на компютъра ви и използването му за целите на киберпрестъпниците и т. н. Този тип нежелана поща е наказуема от закона.

Откъде спамърите знаят адреса ви

Пазарът на имейл адреси е доста оживен, въпреки предприеманите мерки от държавите и приетия през 2018 година Общ регламент за защита на данните (GDRP) от Европейския съюз. Списъците продават компании с много онлайн регистрирани потребители. Подобни листи се формират и от адресите, с които се регистрирате за онлайн услуги, игри, форуми, е-книги, безплатни информационни бюлетини и т. н. Всеки път, когато оставяте имейл адреса си в публичното пространство, вие всъщност се кандидатирате за нов и нов спам.

За създателите на фишинг и зловреден софтуер  адресите не са проблем – те просто хакват действителни имейли и започват да изпращат от името на собствениците им нежелана поща на цялата адресна листа. Да не говорим за превземането на частни устройства, които свързват в така наречените ботнети, използвани не само за разпращане на спам и завладяване на нови компютри, но и за осъществяване на по-сериозна киберпрестъпна дейност.

Така и вие, без дори да знаете, можете да се окажете спамъри или забъркани в незаконни дейности – от разпространение на детска порнография до пране на пари. И повярвайте – това съвсем не са неща, които се случват само по филмите или на другите. Авторът на тази статия вече лично се е оказвал в ролята на нищо неподозиращ разпространител на непоискани съобщения.

Можете ли да направите нещо срещу спама

Не можете да го спрете. Но можете да намалите до минимум рисковете, които той носи.

Валидни са многократно повтаряните съвети:

  • не отваряйте съобщение, ако подателят ви е непознат или изглежда като nhpxbc+bt3j41aiopa2o@grr.la ;
  • проверявайте много внимателно дали правилно е изписан адреса на подателя – примерно @paypal.com се изписва като @paypai.com;
  • подателят не се обръща към вас по име – сякаш не знае на кого пише – може би обръщението е „приятел“, „клиент“ и т. п.
  • внимавайте със съобщенията за неуспешна доставка на имейл, особено пък ако не си спомняте въобще да сте изпращали подобен имейл;
  • проучвайте много внимателно съобщения, които изглеждат като да са отговор на ваши и дори съдържат префикса Re: в темата си.

Още съвети на тази тема можете да прочетете в нашата статия за фишинга .

Използвайте филтрите на пощата си

Така или иначе те работят непрекъснато и спират огромно количество съобщения. Някои попадат в папката за нежелана поща, а други – дори във входящата ви поща. Когато маркирате подобни мейли като спам, вие обучавате филтрите да спират съобщенията от този подател, но и подобен тип мейли. Случва се понякога и желани съобщения да попадат в папката с боклуци. Маркирайте ги като не-спам.

Не отговаряйте по никакъв начин

Дори не кликвайте и върху опцията за отписване. Просто изтривайте. Всяка активност по отношение на нежеланото съобщение само известява на подателя си, че адресът ви е активен и се чете. Това влече още повече спам.

Изключете макросите

Те не бива да са активирани по подразбиране. А ако прикачен файл, свален от непоискано съобщение, ви подканя да активирате макроси, щракнете върху „не“.

Направете си отделен имейл за регистрации в различни сайтове

Така ще избегнете публичното оставяне на официалния си адрес и последващите спам атаки. Има потребители, които всеки път при нужда си правят временни пощи. Ако все пак се налага, можете да изписвате адреса си по различни начини – примерно Ivan Varbanov at-Gmail dot com вместо ivanvarbanov@gmail.com.  

Само защото спамът е широко разпространен, не значи, че е безобиден. Той е врата за вируси, троянци и всевъзможен злонамерен софтуер. Може да стане причина дори за кражба на самоличност. А за всичко това ви е необходима добра поддръжка и надежден антивирусен софтуер. При нужда от помощ и/или консултация – обадете ни се !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.