fbpx

Интернет поточно предаване

Интернет поточно предаване

Интернет направи възможен достъпа до различен тип съдържание независимо от местонахождението му. През последните две години на ограничения и продължителен престой вкъщи станахме свидетели на бурното развитие на така наречения стрийминг – интернет поточно предаване.

Какво е поточно предаване

Поточното предаване представлява технология, чрез която се доставя съдържание през интернет, без то да бъде изтегляно. Съдържанието се приема на компютри и мобилни устройства.

Както подсказва името му, поточното предаване е доставка на данни под формата на непрекъснат поток. Това ви позволява да слушате музика, да гледате филми, предавания, спорт веднага със стартирането им, без да се налага да ги изтегляте предварително. Данните са най-често под формата на аудио или видео, но могат да са и от друг характер. Поточно предаване е дори вашето видео обажданe  през интернет или участието ви в конферентна връзка.

Различните методи за поточни предавания използват различни транспортни протоколи. Едните осигуряват по-голяма надеждност, а другите – по-висока скорост. Кой от тях ще бъде избран, зависи и от характера на съдържанието за стрийминг. Примерно – за една видео конференция скоростта е много по-важна. Тя осигурява разговор наистина в реално време.

Стрийминг на живо

Това е директно предаване на събитие онлайн – гледате концерт, реалити или футболен мач в реалното време на случването им.

Ресурси при поискване

Apple вече използва технология за стриймване на игри и приложения. Те се структурират и в първите пакети данни се включва набор основни функции. Това позволява съдържанието да се зарежда на устройството ви на части. Да речем, когато стартирате една игра, най-напред получавате първите три нива. Когато стигнете до третото, започват да се зареждат следващите. Технологията зад ресурсите до поискване прави изтеглянето по-бързо, изяжда по-малко от интернет лимита ви, запълва по-малка част от паметта на устройството ви.

Каква е разликата между поточното предаване и свалянето на съдържание

Години наред, преди да започнем да стриймваме, гледахме филми и слушахме музика, които изтегляхме предварително. Свалените файлове оставаха на компютрите ни, докато ги изтрием.

Поточното предаване се зарежда малко по малко, което ви помага да го гледате без прекъсване, без да го сваляте на устройството и данните се изтриват автоматично, без да пълнят хард диска ви. Ако обаче искате да запазите нещо за последващо слушане или гледане, ще трябва да го изтеглите. Към момента стриймингът е най-бързият достъп до интернет базирано съдържание. То осигурява данните в момента, в който са ви необходими.

Причини за влошено качество на поточното предаване

Бърз и надежден интернет

Изискванията на различните доставчици на стрийминг услуги към бързината на интернета са различни. При всички случаи ви е необходима относително бърза интернет връзка. Когато едновременно с вас и други потребители от вашата мрежа гледат видео или слушат музика, то най-вероятно това ще се отрази на качеството на поточното предаване. Домашните мрежи трябва да са осигурени с минимум 4 Mbps честотна лента. Ако искате да гледате видео с висока разделителна способност, ще ви трябват повече Mbps.

Важна е и мощността на устройството,

на което възпроизвеждате съдържанието. Ако то по принцип е бавно или пък едновременно със стрийминга текат и други процеси, най-вероятно качеството на поточното съдържание няма да е добро.

Други причини за забавяне

Стриймингът може да е бавен, защото:

  • съдържанието се съхранява много далече от потребителя. Големите доставчици като Netflix създават така наречените разпределени мрежи, които съхраняват съдържанието по-близо до потребителите;
  • мрежата е претоварена.

Буфер и буфериране

Буферът е временната памет, която съхранява следващата част от получаваното съдържание. Това позволява да гледате своя филм гладко, без накъсване, с добро качество. Когато нещо се случи с интернет връзката ви, буферът не се запълва навреме и се получава прекъсване в потока на предаването или пък то се забавя. Буферирането е решаващо за качеството на стрийминга.

За масовия потребител у нас то има по-скоро отрицателно значение – бавният интернет и претоварването на връзките, старите устройства често влошават запълването на буфера и правят гледането/слушането мъчително или невъзможно.

Платени и безплатни стрийминг услуги

Netflix, HBO MAX, Disney+, Amazon Prime Video, Hulu и др. са платени – изискват абонаментна такса, за да можете да стриймвате тяхно съдържание. Социалните мрежи предлагат поточно предаване на съдържание за потребителите си. Има и доста безплатни услуги като Tubi, Popcornflix, Hoopla, Haystack News, отчасти You Tube. Едни от тях печелят от реклами, други изискват регистрация. Някои платформи може да ограничават достъпа за определени страни и региони.

На пазара се предлагат специални устройства – приставки за телевизори за приемане на стрийминг.

Имате лош опит с гледането на поточни предавания? Обадете ни се  – ще ви осигурим надежден скоростен интернет и поддръжка 24 часа 7 дни в седмицата!


 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.