fbpx

UPS-за офиса и дома – необходим ли ви е и как да го изберете

UPS-за офиса и дома – необходим ли ви е и как да го изберете

Случвало ли ви се е – работите съсредоточено, почти към края сте на това, което правите, и изгасва токът. За лош късмет не сте записвали от доста време и вдъхновеният текст, блестящият проект, сложната таблица, снимките – просто ги няма. Изчезнали са и трябва да започнете отначало.

Или пък – не сте изключи рутера и след лятната гръмотевична буря той не тръгва. А токовите удари? Само който не е треперил и не е броил – ще зареди, няма да зареди – край настолния си компютър, не настръхва, като мигне токът.

Всичко това е предотвратимо. Достатъчно е да инвестирате малко пари в UPS.

Какво е UPS

Простичко казано, UPS-ът (Uninterruptible Power Supply) е уред за непрекъсваемо токозахранване. И предназначението му е да пази компютрите, мониторите и цялата периферия, а при нужда – и друга апаратура – от проблеми с електрозахранването. Той е вашата осигуровка против загуба на данни, по-невинни или фатални увреждания на хардуера, изгаряне на дънни платки и харддискове.

Устройството е постоянно включено в мрежата и захранва настолния ви компютър, монитора и другите устройства. В него е вградена батерия – може и повече от една. При спирането на електричеството захранването на техниката се прехвърля към батерията. Това, разбира се, отнема известно време, но то е толкова минимално, че машината ви не го усеща. Uninterruptible Power Supply има възможности да коригира колебанията в мощността, да неутрализира пикове и сривове, прекъсвания, които може да са пагубни за компютърната ви конфигурация.

Когато токът спре, устройството ви дава възможност да изключите компютъра си коректно, след като надлежно запишете всичките си файлове и затворите използваните програми. Това не само запазва данните ви, но щади софтуера и хардуера на системата ви.

Обърнете внимание – непрекъснатото токозахранване е нужно за настолните компютри. Лаптопите са осигурени от своята батерия.

Цената му, сравнена с възможните щети, е повече от поносима. Освен това има различни типове и модели, с различни характеристики – за всякакви потребности и всеки бюджет.

Видове непрекъсваемо токозахранване

Offline UPS

Това е най-простият вид устройство за непрекъсваемо токозахранване. При нормално захранване от мрежата то директно прехвърля енергията към компютъра. При прекъсване, превключва захранването от батерията. Евтин е и става за домашния компютър. Малък е като размери, не е необходимо да имате специални познания, за да го използвате и поддържате. Ще го срещнете и с наименованието Stand up By (режим на готовност) непрекъсваемо токозахранване.

Line-interactive UPS

Базиран е на принципа, на който се основава и Offline UPS. Превключването към акумулаторната батерия обаче става доста по-бързо. Има възможност за регулиране на напрежението от мрежата и осигурява по-висока сигурност за компютъра. Цената му е сравнима с цената на  офлайн устройството и това го прави доста търсен от потребителите.

Online UPS

Той е с по-сложен принцип на действие. През цялото време консуматорите черпят енергия от батерията, с което отпада времето за превключване. Поради фактът, че до компютъра недостига директно напрежението от мрежата, то колебанията му и дори прекъсването му не застрашават сигурността на техниката. По-високата му надеждност върви с по-висока цена и с по-висока консумация на електричество – с по-нисък коефициент на полезно действие.

Модерните UPS-и сигнализират при прекъсване на напрежението и възникване на други проблеми, имат дисплей, на който по всяко време можете да следите параметрите на работата им.

Какво е важното при избора на  UPS

  • Какво ниво на сигурност ви е необходимо? От това ще зависи кой тип ви е нужен – разбира се, и от бюджета, с който разполагате.
  • Каква мощност ви е необходима? Определя от мощността на консуматорите, за които ще го ползвате.
  • Колко време искате да имате след спиране на централното захранване? Принципно то е от около 5 до около 20 минути – да приключите работа и да изключите коректно компютъра. Но ако ви е важно да не прекъсвате работата си (или играта), изберете непрекъсваемо токозахранване за няколко часа.

Трудно ви е да определите какъв UPS ви е нужен? Обадете ни се!Заедно ще изберем най-подходящият за вас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.