fbpx

Какво е видео чат и кои са най-популярните приложения за него

Какво е видео чат и кои са най-популярните приложения за него

Видео чат е разговорът очи в очи, на живо, в реално време с един или повече събеседници. За него ви е необходимо специално приложение. Някои от приложенията трябва да свалите, а други можете да използвате директно от облака. Нуждата от надеждна интернет връзка се подразбира.

Разговорите tete a tete, онлайн срещите – работни и лични, виртуалните събития с десетки и стотици участници през последната година станаха част от ежедневието. Случват се онлайн конференции, онлайн партита и дори онлайн концерти.

Нашумяха десетки програми и приложения, които правят видео чата възможен. Те предлагат различни възможности и различна сигурност. Едни от тях са по-подходящи за лична комуникация, други обслужват потребностите на бизнеса.

Zoom

Zoom Meeting доби светкавична популярност веднага след обявяване на пандемията и увеличи потребителите си стотици пъти, като изпревари дори утвърдени и харесвани към този момент приложения за видео чат в интернет. Той се отличава с простота и ефективност и е еднакво подходящ както за бизнес конференции през интернет, така и за провеждане на онлайн часовете на учениците. Поддържа текстови съобщения и споделяне на екрана, прави превод в реално време и криптиране от край до край. Има безплатна версия, която покрива личните потребности, но при 3 и повече събеседници на разположение са само 40 минути. Платената позволява включване до 100 човека, а бизнес нивото – доста над този брой.

Макар че загуби почитатели поради проблеми със сигурността, Zoom положи много усилия и продължава да е сред най-използваните приложения за видео разговори. Видяхме дори английският премиер да ръководи съвещание на правителството през Zoom. Еднакво подходящ е както за настолни компютри, така и за мобилни устройства. Работи с iOS, Android, Windows, Mac, Web.

Skype

Приложението е добре познато и е сред първите в интернет за безплатен чат лице в лице. Продължава да се смята за едно от най-лесните за използване. Безплатният му вариант допуска до 50 човека. Работи с iOS, Android, Windows, Mac, Web, Xbox. Предлага споделяне на екрана, транскрипция и превод на живо, текстови съобщения. Осигурява криптиране. Достъпен е на всяко модерно дигитално устройство – стационарно и мобилно, включително стационарен телефон. Skype е напълно достатъчен за лични разговори, семейни и приятелски сбирки. 

Viber

Viber използваме повече от десетилетие. Разчитаме на неговата максимална сигурност, и продължава да бъде харесван с възможностите за прехвърляне на повикване към настолен компютър/телефон, обръщане на камерата и т. н.

WhatsApp

Има репутация на най-популярното приложение за незабавни съобщения в интернет. Предлага разнообразни опции и за разговори лице в лице, но видео чатът е ограничен до потребителите на мобилни приложения. Осигурено е криптиране от край до край. Интегриран е с Facebook Messenger.  

FaceTime

Това е софтуер, разработен от Apple за собствените му устройства. Осигурява комфорт, сигурност и високо качество на разговора очи в очи, но можете да го използвате за комуникация само със собственици на iPhone, iPad, Mac. Допуска видео чат с до 32ма човека едновременно, като използвате редица забавни функции. 

Google Duo

Продуктът на Google е аналог на FaceTime за устройства, различни от тези на Apple, но работи и с тях (с ОС iOS, Android, Windows и Mac чрез уеб). Предлага редица забавни опции. Дава възможност за запис и изпращане на видео съобщения, така че можете да се свързвате с близките си, дори и когато не са в интернет. Предлага и други забавни функции. Инсталирано е на повечето нови устройства с Android.

Facebook Messenger

Едва ли има нужда от представяне – твърде вероятно е вече да сте го използвали с iOS, Android, Windows и Mac чрез уеб. Видео чатът е възможен едновременно за 50 човека, които при това използват без проблем останалите функции на социалната мрежа в интернет.

Могат да се изредят още много добри приложения, които ще ви свършат отлична работа, независимо дали търсите през интернет видео чат с приятели и близки, или ви предстоят отговорни бизнес разговори и работни срещи: Cisco Webex, Discord, Houseparty, Snapchat (за тийнейджъри), Google Meet, Google Hangouts, Microsoft Teams, Slack и др.

Как да изберете своето приложение за видео чат

Изборът обикновено зависи от целите ви. Но като се има предвид, че всички предлагат и безплатни версии, няма нищо лошо, ако изпробвате повече от едно. Най-вероятно ще се спрете на това, което предпочитат повечето от приятелите и близките ви за общуване в интернет, или е най-подходящо за бизнеса ви.

И не забравяйте – за успешен и удовлетворяващ видео чат ви е необходим сигурен и надежден интернет. А ние сме много добри в доставянето и поддържането му .


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.