fbpx

Какво е VPN (виртуална частна мрежа)

Какво е VPN (виртуална частна мрежа)

Забелязвате ли, колко много нови неща научавате покрай компютъра си и как той лека полека променя света ви? Е, днес ще ви разкажем за софтуер, наречен VPN. И повярвайте, той наистина може да промени света за вас!

Какво е VPN

Съкращението се превежда на български като виртуална частна мрежа. Ако трябва да се обясни кратко и образно – представете си, че всеки път, когато влизате в интернет, VPN изгражда за вас надеждни тунели, през които вие сърфирате, където си искате, и вършите каквото ви се налага, добре скрити от чужди очи. Дори от тези на вашия интернет доставчик.

Какво може да направи за вас добрата частна виртуална мрежа (VPN)

Тя ви осигурява:

  • сигурност и спокойствие – чрез споменатите криптирани тунели, през които преминава информацията;
  • непроследимост и анонимност – маскира вашия IP адрес, така че когато се вихрите из мрежата, изглежда, все едно го прави някой друг – може и от другия край на света;
  • достъп до ресурси, принципно забранени за вас – от правителството на вашата или на чужда държава, от разпространители на съдържание, от шефовете на корпорацията, за която работите, или ръководството на учебното заведение.

На пръв поглед всичко това изглежда някак прекалено и ненужно. Но нека да изредим какви благинки се крият зад възможностите на VPN и как можем да ги използваме в ежедневието си.

Практически ползи от виртуалната частна мрежа

Сигурен достъп до домашната/корпоративната мрежа

Когато сте далече и ви се налага да ползвате файлове от домашния си компютър или пък имате офиси и магазини на различни места в страната/света, VPN ви осигурява безопасен достъп от всяка точка. В същото време защитава домашната и корпоративна мрежа от нежелано проникване. Дори хакер да успее да ви проследи, понеже IP адресът ви на практика не е вашият, а води към определен сървър, хакерската атака всъщност ще бъде насочена към него, а не към вас.

Защита при ползване на обществени/безплатни Wi-Fi мрежи

Самият факт, че те са общодостъпни ги прави безкрайно уязвими. Ако ви се налага да ги ползвате – дори само, за да проверите имейла си, камо ли да работите през тях по-дълго, да се разплащате – VPN-ът е буквално задължителен.  Даже да ви прихванат, ще видят само куп неразбираеми символи.

Онлайн пазаруване

Да, личните ви данни в този случай са надеждно защитени. Но не се свършва само с това. Има желани търговци на дребно, които са недостъпни от страната ни. Само че вие може да сте с IP адрес от страна, за която няма ограничения. И си пазарувате необезпокоявано. Или пък понякога има ценови дискриминации – някои производители, търговци, доставчици на услуги продават по-скъпо на едни пазари и по-евтино на други. Примерно – самолетните билети за така наречените богати страни са по-скъпи. С VPN вие нямате проблем да заобиколите това.

Избягване на проследяване от всякакъв характер

Като започнем от сайтовете, които събират данни за вас, за да ви бомбардират със селектирани реклами, минем през торент тракерите и свършим с правителствените служби – проследяването ви е доста по-трудно. Нали помните – IP-то ви може да се окаже в Индия, Мексико или не знам си къде в момента, в който вие сте във вилата си в Рила.

Заобикаляте геоблокирането и цензурата

Геоограничение е, когато определени източници на съдържание са блокирани за потребители извън страната – примерно BBC iPlayer извън границите на Великобритания и някои от предаванията на Netflix в САЩ. Цензура – когато правителството блокира достъпа на хората в страната до големи платформи и социални мрежи – Google, Facebook и Twitter  в Китай. 

Какво не прави VPN

Виртуалната частна мрежа не е антивирусен софтуер

Тя ви пази докато странствате, но ако вашият компютър, от който тръгвате, е заразен със зловреден софтуер, така или иначе вашата ценна информация е вече достъпна за някого.

Не ви освобождава от отговорност

Ако си мислите, че можете да се възползвате от осигурената анонимност за незаконни дела – можете. Но тази анонимност не е абсолютна и започне ли разплитането на историята, рано или късно ще доведе разследващите и до вас.

Платен или безплатен VPN

Зависи от това каква бързина ви е нужна, какъв обем трафик реализирате, колко устройства ще включите, какви допълнителни екстри искате. Някои продукти имат вградени и защитни функции, подобно на защитните стени .

Безплатният VPN би могъл да ви свърши добра работа, ако поведението ви в мрежата не е особено рисково, сърфирате от време на време и се ограничавате до чатене. Платеният не е кой знае колко скъп – започва  от цени между 2 и 3 долара на месец, но ще ви осигури сигурност и необезпокояван достъп до ресурси за много повече от цената си.

Имайте предвид, че малко или много виртуалната частна мрежа забавя скоростта – все пак извършва се криптиране, свързване към отдалечен сървър – може и от другата страна на земята, и накрая – дешифриране.

За начина на избор на VPN може да се кажат още много неща, но няма как да не навлезем в сферата на един доста по-специализиран език. Затова, ако ви е нужна консултация – свържете се с нас .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.