fbpx

Какво трябва да знаете за браузърите

Какво трябва да знаете за браузърите

Всички знаем, че  Google Chrome е уеббраузър и през него сърфираме в мрежата, но какво точно ще рече това, какви са функциите и особеностите на подобни портали към интернет въобще?

Какво е браузър

Уеббраузърът (порталът към интернет) е приложен софтуер – група от структурирани кодове, които ни позволяват достъп до уебсайтове, видео, изображения и други файлове и ни дават възможност да ги показваме и преглеждаме. В разговорния език обикновено го наричаме просто „браузър“. Най-използваните днес са Google Chrome, Mozilla Firefox, Apple Safari, Microsoft Edge – бивш Internet Explorer, Opera и т. н. 

Понеже интернет съдържанието е създадено с програмни езици, познати под съкращенията HTML и XML, браузърите го преобразуват според специални протоколи и го показват вече разбираемо за човека. Те правят това, като обработват HTML кода и изобразяват обектите, които той съдържа, в своя прозорец – всичко, което виждаме, чуваме, преживяваме в интернет.

Когато вие поискате да отидете на определена страница, уеббраузърът изисква търсеното съдържание от уебсървъра, на който е страницата, и го показва на устройството ви. Не го бъркайте с търсачката – тя е само сайт, който ви дава връзка към други сайтове. Но за да се възползвате от нея, трябва да инсталирате на телефона или компютъра си браузър.

През годините браузърите се развиват успоредно с развитието на сайтовете. И все пак основният проблем от самото им създаване продължава да е актуален и днес – става дума за съвместимостта. Понякога уебсайтовете не само изглеждат по различен начин в различните браузъри, но може и да губят функционалността си. Затова от чисто практична гледна точка е препоръчително да имате инсталирани на компютъра си поне два портала към интернет.  

Основни характеристики и функции на уеббраузърите

Отличават се със своя потребителски интерфейс

Потребителският интерфейс е пространството, средата, в която взаимодействате с браузъра, начинът, по който е оформен достъпът ви до различните функции – адресна лента за въвеждане на адреса на търсената страница, за въвеждане на ключова дума, бутони за придвижване напред и назад към различните URL адреси, за опресняване и презареждане на страницата, за спиране и за връщане към началната страница, възможност за достъп до HTML източника на страницата и т. н.

Предоставят ви достъп до всякакъв вид информация

Това е всъщност основната им функция, която включва извличане, показване и навигация през страниците.

Дават възможност за достъп до повече сайтове едновременно

Те могат да се отварят в отделни прозорци или в отделни раздели на един прозорец. Основните уеббраузъри имат вградени блокери на изскачащи прозорци, за да не позволяват отварянето на нежелани от вас сайтове и пренасочването ви.

Показват списъци с отбелязани уебстраници

Това позволява бързото ви връщане към тях. Списъците са оформени и наричани по различен начин („любими“, „предпочитани“).

Могат да бъдат разширявани и обогатявани

Новите компоненти добавят нови функционалности и персонализират уеббраузърите според предпочитанията ви.

Вградени са плъгини

за стартиране на Java аплети и флаш съдържание.

Вътрешният кеш се използва и запазва

Така можете да отваряте една и съща уебстраница много пъти, без да се губят данни.

Бисквитките

са файлове, чрез които сайтовете пазят информацията за вас на вашия компютър. Те служат за идентифицирането ви, когато се върнете отново на тях. Това прави възможно запазването на потребителското ви име и парола за тези сайтове, но и персонализирания подбор на показваните ви реклами.

Осигуряват частно сърфиране

Означава, че историята на търсенията ви е скрита за други потребители на същото устройство. Но е пресилено да мислите, че така криете историята на търсенето си от интернет доставчика си, държавните служби или рекламодателите на съответните сайтове.

Сигурността на браузъра

Браузърът запазва голямо количество чувствителна информация, която ви прави уязвими за злонамерени атаки. Затова:

  • не пазете идентификационни данни (адрес, профили и др.) в него;
  • изтривайте кеша при отговорни операции като онлайн банкиране и плащане, можете да го правите ръчно или автоматично – при затварянето на браузъра;
  • деактивирайте бисквитките, те могат да носят заплаха за сигурността ви, макар че изчистването им може да затрудни достъпа ви до пълната функционалност на някои сайтове;
  • бъдете много внимателни при инсталирането на добавки, най-добре се ограничете с тези, които са ви безусловно необходими – примерно – за използване на интернет и имейл. 

И най-добрият браузър е безпомощен, ако нямате бърз и надежден интернет. Ние не само доставяме интернет, но и ви осигуряваме поддръжка 24 часа 7 дни в седмицата. Доверете ни се и ни потърсете !


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.