fbpx

Уеб камерата и рисковете, които носи

Уеб камерата и рисковете, които носи

Представете си, почивате вкъщи, посрещате гости, гушкате се с половинката си, а от камерата на отворения върху масичката лаптоп нечие чуждо око непрекъснато ви следи. Мислите, че това се случва само във филмите? Грешите! Оказва се, че камерите са едни от най-лесните за „отвличане“ устройства. През тях може да ви гледа просто воайор, но могат също да проверят какви вещи има в дома ви и лесно ли ще се продадат при обир, да заснемат интимни моменти, чрез които да ви изнудват, да откраднат лични данни и т. н. Това действие си има специално название – camfecting. Думата е съставна от камера и инфекция.

Дали въобще ви е нужна камера

Зависи от начина ви на живот. Когато работите от къщи, неминуемо ви се налага да провеждате срещи и разговори, при които визуалният контакт е от огромно значение. Ако сте разделени от близките си и общувате с тях само по телефон и през интернет, тя ви е необходима – за да видите децата и внуците, да им се порадвате и те да не ви забравят.

Размяната на снимки и селфита, на клипчета е част от общуването на подрастващите и младите хора и за тях въпросът, дали устройството е лукс или необходимост, изобщо не стои.

Как да разберете, дали уеб камерата ви е хакната

Както ще стане дума по-долу, да следите индикатора на самото устройство, не е достатъчно. Ако имате подозрения, направете няколко проверки, или пък ги правете периодично, за да сте спокойни:

  • Влезте в папката на уеб камерата. Ако там има запазени аудио и видео записи, които не сте правили вие, най-вероятно тя е хакната.
  • Проверете отворените приложения и разширенията на браузъра и отнемете разрешенията им за достъп.
  • Проверете диспечера на задачите и вижте дали камерата ви работи. Рестартирайте устройството, проверете дали тя се включва автоматично. Щом вие не сте задали подобна опция, значи я е задал друг.
  • Когато не работи, пробвайте да я включите. Появи ли се съобщение, че вече е включена, то нещата са критични.

Ако се налага изводът, че камерата е хакната, изключете я (ако е самостоятелна) или я деактивирайте и забранете достъпа на всички приложения. Сменете паролата и следвайте стъпките за повишаване на киберсигурността.

Как да повишите сигурността си

Ограничете достъпа до камерата и микрофона си от настройките

Деинсталирайте приложенията, които не са ви нужни. Според специалистите, всяко едно от тях увеличава така наречената „повърхност за атака“, а с това и рисковете от проникване. Ако не е ясно защо някое приложение иска достъп до нея и микрофона ви, или то не ви е безусловно необходимо, не давайте разрешение. Или пък в момента, в който си свършите работата, го анулирайте.

Ограничете достъпа, като отидете на „Настройки“ в компютъра си. После изберете „Поверителност“, след това „Камера“. Тук можете да изключите напълно достъпа до нея за всички приложения или да го изключите за някои и да го оставите за други. По същия начин действайте и за да ограничите достъпа до микрофона си.

Какво още да направите, за да опазите поверителността си

  • Актуализирайте редовно софтуера, който използвате – от операционната система до последното приложение. Особено внимавайте с тези за аудио и видео чат. „Кръпките“ са предвидени да защитят откритите вече слаби места.
  • Защитете рутера си.
  • Използвайте VPN .
  • Не следвайте подозрителни линкове (връзки) и не отваряйте непоискани прикачени файлове в имейлите.
  • Следете дали индикаторът за включена камера работи. Ако той свети, а към този момент вие не я ползвате, значи я ползва някои друг. Имайте предвид, че подготвеният злосторник има начини да деактивира индикатора, и той може въобще да не реагира.

Простичко решение да се защитите от наблюдение през видеокамерата е да залепите върху нея парченце черна изолационна лента.  Предлагат се и специални плъзгащи капаци и стикери. Това обаче не изключва другите мерки за сигурност, защото обект на хакване не е само камерата, а устройството ви като цяло – включително микрофона.

Всичко, казано дотук, важи за камерата на таблета и телефона – особено когато стоят на масичката ви или в колата, подпрени на стойката си. Валидно е и за тази на домашната ви система за сигурност.

Обадете ни се , ако имате нужда от консултация за защитен софтуер и мерки за повишаване на сигурността, от надеждна 24 часова поддръжка 7 дни в седмицата. Очакваме ви!


 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.