fbpx

На есен излиза Windows 11

На есен излиза Windows 11

Доскоро знаехме, че последната версия на най-използваната операционна система  Windows 10 ще е окончателна и ще се обновява и актуализира, без да се заменя с нов продукт. В края на миналия месец обаче Microsoft официално представи новото поколение – Windows 11.

Кога се очаква Windows 11

Очаква се в края на годината новите компютри вече да се продават с Windows 11, а за потребителите със стари устройства той да е достъпен в началото на следващата. Всички, притежаващи лицензирано копие на Windows 10, ще могат да надградят безплатно до новата операционна система. Проблемът е, че новият продукт на Microsoft има определени изисквания към хардуера и когато компютърът ви е по-стар, е твърде вероятно да не сработи с него.

Ако сте доволни от Windows 10 или пък не искате да сменяте компютъра си заради новата операционна система, старата ще се поддържа до 2025 година, така че имате достатъчно време дотогава.

Ако пък нямате търпение да изпробвате новостите, то можете безплатно да изтеглите пробната версия от Windows Insider , да я разгледате и дори да изпратите забележките си на разработчиците от  Microsoft.

Какво е новото във Windows 11

Потребителският интерфейс

В обновеният интерфейс най-много се хвърля на очи изместването на лентата на задачите в средата на долния край на екрана, макар че – ако това много ви дразни – можете отново да я върнете в левия край.

Пак в средата се отваря новото меню „Старт“. За разлика от настоящата версия то е с прости, цветни икони. Показва вградените помощни програми, последно използвани файлове и приложения, които Майкрософт препоръчва да пробвате.

Лентата за търсене се отваря в отделен прозорец. Освен в компютъра, търсенето може да е между устройства и услуги, също и да използва търсачката Bing за резултати от интернет мрежата.

Като цяло усещането е за по-меки, заоблени форми.

Групиране на прозорците

Имате възможност от бутона за минимизиране/увеличаване лесно да избирате как да разпределите екрана между приложенията, с които работите в момента, така че да обхващате нужните ви  прозорци с един поглед. Иконите на „модулните групи“ ще се виждат до иконите на приложенията и ще са ви подръка през цялото време, докато работите с тях.

Групирането се запазва и когато откачите компютъра си от външния монитор, към който е бил закачен.

Динамична честота на опресняване

Тя съчетава пестеливото използване на енергия с оптимално потребителско преживяване. Когато на екрана не се случва нищо, се използват ниски честоти на опресняване (60 Hz), но започнете ли да превъртате, да пишете или рисувате, честотите веднага се повишават (120 Hz +). Разбира се, важно е вашият хардуер да го позволява. 

Примамливи възможности за геймърите

Вградените технологии (Auto HDR и DirectStorage) и по-добрата интеграция с някои приложения (Xbox) превръщат новата ОС на Microsoft в най-бързата опция за любителите на игрите. Те трябва да подобрят живостта и качеството на образа, цветовете и контраста, текстурите, както и скоростта на зареждане. Условието е обаче компютърът ви да е не с твърд, а със SSD диск .

Вградена е нова версия на Microsoft Store

Тя е с нова визия, с по-богат избор на приложения и с достъп до продукти на Amazon. Като изненадваща новост се оценява възможността да използвате приложения за Android на компютъра си с Windows 11. Предлагат се и по-изгодни условия за сътрудничество с разработчиците на приложения, съвместими с операционната система.

Други новости във  Windows 11

  • Нови сетивни изживявания – команди с жестове, актуализиран опит с писалка, гласово въвеждане с автоматично добавяна пунктуация.
  • Приспособления (джаджи) – излизащ от лявата страна на  екрана панел с новини, времето, списъка със задачи, календар и т. н., който можете да персонализирате.
  • Постоянна връзка с всеки, който използва Microsoft Teams – включително на устройства с Android и iOS. Иконата на приложението ще е в лентата на задачите. Ще можете да се обаждате, да получавате и изпращате съобщения.
  • Улеснено създаване на отделни виртуални настолни компютри, за да разделите работните задачи, домашните си занимания и забавленията. Ще можете да ги персонализирате с име и визуално – с отделни тапети.
  • Повишено ниво на защита както чрез софтуерни решения, така и с повишените изисквания към хардуера.
  • Windows 11 ще се актуализира веднъж годишно, но ъпгрейдите за сигурност ще продължават да идват всеки месец и др.

По традиция при въвеждане на нова версия на операционната система на Microsoft мненията са силно поляризирани – от възторг и нетърпеливо очакване до критичност и обвинения, че формата и ефектността са предпочетени пред функцията и съдържанието.

Излизането на Windows 11 е подходящ момент да смените стария си компютър и да преминете към легален софтуер, ако все още ползвате пиратски. Попитайте ни  и ние ще ви кажем как най-безболезнено да стане това.


 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.