fbpx

Зловреден софтуер и основните му представители

Зловреден софтуер и основните му представители

Едва ли понятието „зловреден софтуер“ (малуер, malware) има нужда от обяснение. Свързваме го с вируси, червеи, троянци, рансъмуери и още доста – със странно звучащи имена и не особено ясни характеристики. Общото между тях е, че причиняват много неприятности и най-горещото ни желание е да стоят далече от компютрите ни.  

Какво е вирус (virus) 

Софтуер (програма или код), който инфектира компютрите, като се прилепя към изпълними файлове и се възпроизвежда при стартирането им. Преди се разпространяваха чрез CD, DVD, USB, с които се пренасяше информация от машина на машина. Сега е достатъчно да отворите прикачен файл в електронната си поща или да свалите нещо от интернет. Без ваше действие вирусът няма да се активира. Но ако отворите програмата или файла, в които се е вмъкнал, ще го задействате. Резултатът от действието на зловредния софтуер може да е всякакъв – от шега до унищожаване на данни и програми.  

Какво е компютърен червей (computer worm) 

Той няма нужда да се прикрива зад програми и приложения. Няма нужда и от вашето действие, за да се разпространява и активира. Червеят се възпроизвежда и разпространява копията си през адресните книги на имейлите, през различните мрежи за комуникация. Като лавина – по-скоро като пожар – може да инфектира милиони компютри за много кратко време. Помнят се случаи, в които червеи са забавяли забележимо дори световната мрежа. Загнездват се в слабите места на операционната система. Разбирате, че нещо не е наред, когато се размножават с такава скорост, че забавят и/или спират изпълнението на други задачи.  

Степента им на вредност зависи от намеренията на създателя им. Може само да затрудняват машините и мрежите с разпространението си, но могат да трият данни, да криптират файлове като подготовка за изнудване. Може дори да действат като троянци и да създадат „задна врата“ като вход за друг зловреден софтуер, който ще вземе под контрол компютъра ви.  

Какво е троянски кон (Trojan horse) 

Не, не е онзи от поемата на Омир за троянската война. Зловредният софтуер, наречен „троянски кон“, се маскира като полезно и безопасно приложение, понякога и като антивирусна програма. Но когато изтеглите тази зловредна програма, вие пускате врага в компютъра си. За разлика от вируса и червея не се репликира (копира, възпроизвежда). Има различни видове троянци, които изпълняват различни задачи:  

  • осигуряват отдалечен достъп и контрол на създателя си върху компютъра ви като отварят „задна врата“;  
  • изпращат му важна информация за вас – списъци с контакти, информация за кредитни карти, регистрационни файлове, пароли. Инсталират keylogger и правят запис на всяко натискане на клавиш.  
  • Унищожават и изтриват данни и от всички троянци най-много се приближават до вирусите. Трудно се откриват от антивирусните програми.  
  • Използват компютъра ви, за да извършват от него незаконни действия – измами с кредитни карти, стартиране на атаки срещу мрежи и компютри и т. н.  
  • Спират и унищожават антивирусни програми и защитни стени, нанасят и други вреди. Възможно е понякога различните видове да се комбинират.  

Руткит (Rootkit)  

Те са предназначени да скрият всякакъв злонамерен софтуер така, че да не може да бъде открит. Невидими са за Explorer на Windows, не ги улавя диспечерът на задачите, не ги разпознават доста от антивирусните програми. С тяхна помощ злосторниците необезпокоявано ровят в компютъра ви или го използват за целите си.  

Рансъмуер (Ransomware)  

След като се промъкне в компютъра ви, рансъмуерът шифрова файловете ви, отвлича акаунта ви в уеб пощата или тотално ви отказва достъп до каквито и да е данни, ако не платите откуп. Често откупът не е достатъчно голям, за да си струва нервите и неприятностите и хората просто плащат по посочения начин – обикновено чрез смс. Плащането на откупа не винаги води до освобождаване на компютъра.  

Възможно е компютърът ви да стане жертва на различен тип зловреден шпионски софтуер (спайуер, spyware) или на рекламен софтуер (адуер, adware), който ви препраща към спонсорирани сайтове, невинни, но досадни програмки на шегаджии и т. н.  

Как да се предпазите от зловреден и нежелан софтуер  

Точно така – на първо място с надеждна антивирусна програма. Комбинирайте я със защитна стена и противошпионски софтуер. Инсталирайте редовно ъпдейтите за тях. Ако операционната ви система е легална, ще получавате периодично актуализации, които ще „кърпят“ слабите ѝ места и ще я правят по-недостъпна за вируси, червеи, троянци и т. н.  

Бъдете много внимателни с имейлите от непознати. Не проследявайте линковете в тях, не сваляйте прикачените документи. Внимавайте дори с имейлите от познати – особено ако ви пращат нещо, което не сте искали. Позвънете им, преди да го отворите. В мрежата не кликвайте върху реклами, които ви обещават стоки почти за без пари или секрети как да забогатеете за дни без никакви вложения. Архивирайте прилежно файловете си и ги пазете на външен носител и в облак. Това ще обезсмисли усилията на хакерите да ви изнудват чрез рансъмуер. 

Време ви е да положите повече грижи за сигурността на компютъра си? Разчитайте на нас за професионална помощ!  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.